Zelf ijskoffie maken (van koffie extract!)

zelf-ijskoffie-maken-van-koffie-extract

 

IJskoffie zonder bittere smaak

Misschien heb je wel eens ijskoffie geprobeerd te maken door een kop koffie te zetten en deze vervolgens in de koelkast te plaatsen. Hoewel dit natuurlijk niet vies is, zit er vaak wel een bitter smaakje aan. En de koud geworden koffie lijkt ook wat minder smaak te hebben gekregen. Herkenbaar? Ik leer je in dit artikel hoe je wél een lekkere ijskoffie maakt!

Het geheim? Koffie extract maken! Door koffiepoeder met water een nacht te laten trekken houd je een heerlijk koffie extract over, wat je daarna kan mixen met water of melk en je favoriete koffiesiroop. IJsklontjes erin en voilà; de perfecte ijskoffie is geserveerd!

IJskoffie ingrediënten

 • 250 gram gemalen koffie
 • 1 liter water
 • Je favoriete melk (optioneel)
 • Je favoriete koffiesiroop (optioneel)
 • IJsklontjes


Voor dit recept heb je ook koffiefilters en een grote zeef nodig

ijskoffie-voorbereiding

Zo maak je het koffie extract

 1. Doe de gemalen koffie samen met het water in een kom (of bak of pot, wat je wilt!), en roer het mengsel even door tot alles goed is vermengd. Dek de kom af met folie en laat de koffie de hele nacht trekken, zo’n 8 tot 10 uur.
  Tip! Wil je een kleine hoeveelheid koffie maken? Dan kan je dit ook uitstekend in een cafetière doen. Het makkelijke hieraan is dat je, vanwege de ingebouwde filter, stap 2 en 3 kunt overslaan.
 2. Nu kun je de koffie gaan filteren. Zet een grote kom klaar waar je zeef goed op past, en giet de koffie erdoor. Probeer om zo min mogelijk koffie drab mee te schenken. Hoe minder je dadelijk hoeft te filteren, hoe beter. De koffie drab die in de zeef is overgebleven kan je weggooien (of als beter alternatief; bewaren als basis voor een heerlijke scrub!).
 3. Het koffie-extract is nu deels gezeefd, maar de kans is groot dat er nog wat koffie drap door de zeef heen is gekomen. Maak je zeef goed schoon en zet hem op een lege kom. Plaats hier een aantal koffiefilters in tot de zeef helemaal bedekt is. Giet het koffie-extract weer in de kom, door de koffiefilters heen. De rest van de koffie drab zal nu opgevangen worden in de filters, waarbij de koffie zelf er langzaam doorheen druppelt. Afhankelijk van de hoeveelheid drab kan dit proces een half uur duren. Gaat het erg langzaam, verwissel dan af en toe de koffiefilters voor een schone variant.
 4. Zodra alle koffie-extract gefilterd is, kun je hem in een mooie pot gieten en in de koelkast bewaren. Het extract is een week houdbaar.

ijskoffie-resultaat

Zo maak je de perfecte ijskoffie

 1. Yeaaah, je bent nu klaar om de ijskoffie te maken! Meng één deel koud koffie-extract met 3 delen melk en giet hierbij een scheutje koffiesiroop. Voeg wat ijsblokjes toe, en je ijskoffie is klaar!

De perfecte ijskoffie is een kwestie van smaak, dus experimenteer zeker eens zelf met de hoeveelheden.

Wat lekkers bij de koffie? wat dacht je van deze hemelse chocolade brownies met stukjes witte chocolade!

[snippet-shop snippet-shop=””]

[ad-snippet ad-snippet=””]

Bewaren