Salted caramel saus - hét recept voor gezouten karamel saus

Salted caramel saus – hét recept voor gezouten karamel saus

Een heerlijke licht gezouten karamelsaus die in 2 minuten klaar is! Salted caramel saus met slechts 2 ingrediënten en een snuf zout.

Salted caramel saus - hét recept voor gezouten karamel saus

Vorige week deelde ik mijn recept voor de appelgebakjes van bladerdeeg met ricotta en karamelsaus, en deze week mijn geheim voor de lekkerste salted caramel saus! 🙂 Samen maken ze een overheerlijk toetje.

Alles draait om timing
Bij het maken van salted caramel saus draait alles om je timing. Kook je de karamel niet lang genoeg, dan houd je een vloeistof over. Kook je hem iets te lang, dan heb je een soort fudge. En kook je hem vééls te lang, dan houd je een keihard snoepje over. Allemaal lekker natuurlijk, maar je wilde nu juist de saus! 🙂 Houd je timer bij de hand als je aan het recept gaat beginnen, want de saus moet exact 2 minuten koken voor een stevige consistentie en een fluweelzachte smaak.

Even wat tips op een rij
Voordat je begint nog even wat tips en achtergrond info. Het maken van de saus is niet moeilijk, je moet alleen wel even weten wat je doet! 🙂

  • Zodra de vloeistof in de pan zit mag het maar 1/3e in hoogte van de totale pan in beslag nemen. Tijdens het koken zet de saus uit, en in een te kleine pan kan de boel dan overlopen.
  • Begin met een halve theelepel zout, en kijk achteraf of je wat extra wil toevoegen.
  • Ik ben groot fan van vanille, dus ik vind het lekker om een subtiel vanille smaakje toe te voegen met een halve theelepel vanille extract.
  • Je kunt ook karamelsaus maken met suiker en water, maar ik vind mijn versie romiger en net wat minder zoet.
  • Gebruik het liefst een siliconen spatel, deze is ook het makkelijkst schoon te maken achteraf.
  • Let op dat je je mond niet verbrand tijdens het proeven! De karamel is bijna altijd heter dan je denkt. Test eerst even via de spatel met je vinger hoe warm het is.
  • Wil je gewoon een kleine portie? Dan kun je het recept ook halveren. Of juist verdubbelen voor een giga voorraad.
  • Lees voordat je begint even het gehele recept door, en houd je timer bij de hand.

Salted caramel saus - hét recept voor gezouten karamel saus

Dit heb je nodig voor de salted caramel saus:

  • 200ml slagroom*
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • Een halve theelepel keukenzout
  • Optioneel: een halve theelepel vanille extract

*Ik gebruik gewoon die goedkope, houdbare pakjes van het huismerk! Handig om op voorraad te hebben.

Salted caramel saus - hét recept voor gezouten karamel saus

Zo maak je de salted caramel saus

  1. Plaats de slagroom, basterdsuiker en het zout in een steelpan met anti-aanbaklaag. Gebruik wat grotere pan; tijdens het koken verdubbelt de saus even in volume en kan dan overlopen.
  2. Zet de steelpan op een kleine pit en breng het aan de kook.
  3. Zet zodra de saus flink begint te borrelen direct een timer voor 2 minuten. Laat de saus in die 2 minuten goed doorkoken. Je saus zal nu een beetje gaan schuimen en meer volume krijgen. Loopt je pannetje bijna over, zet dan het vuur gewoon even iets lager. Roer ook af en toe om te checken of de bodem niet aanbrand.
  4. Zet hierna het vuur direct uit en laat de saus een beetje afkoelen. Roer dan het (optionele) vanille extract erdoor. Proef – als de saus iets is afgekoeld – of je hem ‘salted’ genoeg vindt. Ik heb zelf nog wat extra zout toegevoegd op dit punt.
  5. Zodra de saus niet meer heet is kun je hem in een glazen potje gieten en afgedekt in de koelkast bewaren.

Houd in gedachten dat het even duurt voordat de saus wat dikker wordt. Schrik dus niet als het in het begin nog heel vloeibaar is! 🙂

Salted caramel saus - hét recept voor gezouten karamel saus

Heb je de smaak te pakken? Een soortgelijke werkwijze met karamel vindt je ook terug in een aantal van mijn andere recepten. Bijvoorbeeld deze chocolade koekjes met stukjes gezouten karamel en de chocolade en gezouten karamel cookie bars.

Salted caramel saus - hét recept voor gezouten karamel saus

 

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

12 Comments

  1. Pingback: Appel gebakjes van bladerdeeg met ricotta en karamelsaus - Foodie Feest

  2. Fijn en duidelijk recept heb je gemaakt! Heerlijk deze saus, ik krijg meteen zin om wat lekkers te maken hihi

  3. Dat wil ik ook nog een keer maken, dus ik hou je recept even achter de hand.

  4. Lekker. Love slated caramel. Thanks for the recept

  5. Ik vind het knap gemaakt zeg! En het ziet ook nog eens heel lekker uit op de foto.

  6. Oh lekker! Ik had nooit gedacht dat het zo eenvoudig kon zijn 🙂

  7. Krijg al honger als ik naar de foto’s kijk! Had niet verwacht dat het een relatief simpel recept zou zijn.

  8. Juliette - Strongbody.nl

    Ziet er smakelijk uit! Enig idee met wat je de slagroom kan vervangen als je plantaardig eet?

  9. weer knappe foto’s, goed bezig!

  10. Heb ’t eens geproefd bij een open dag in een ziekenhuis bij een diëtiste, heerlijk!!!
    Ben heel blij, dat ik nu ’t recept heb!!!
    Ga me gelijk aanmelden, geweldig wat een leuke site, dat ik jullie niet eerder heb ontdekt.
    Ik ben hobby kok, bak m’n eigen brood, maak al 40 jaar wijn, bier en likeur, veel prijzen gewonnen
    één keer kampioen van Nederland geweest, met limoncello.
    Ik kook nooit iets uit een pakje, ga nooit naar een restaurant, daar krijg je een groot bord met
    een klein kunstwerkje er op en als toetje een borrelglaasje met ijs, dat alles voor €100.- en daarna
    nog veel honger.
    Mijn vrouw houd niet van koken. maar weet alles van computers, heeft 15 jaar vrijwilligerswerk gedaan door 50 plussers computerles te geven, zo vullen wij elkaar aan.
    Sorry voor de te lange mail. 🙂

  11. Mmm… deze ga ik even onthouden! En wat een mooie foto’s maak je trouwens! 😀

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*