rijstepap met appel

Rijstepap met appel, kaneel en whiskey

Deze rijstepap met appel is een heerlijk toetje voor de koude wintermaanden! Met lekker veel kaneel en een flinke scheut whiskey wordt dit een verwarmend comfort food toetje waar je geheid blij van word! ๐Ÿ™‚

Toen ik nog jonger was aten we vroeger thuis wel eens rijstepap, maar dan kant en klaar uit zo’n pot. Ik roerde er dan een flinke lepel lichtbruine basterdsuiker doorheen, dat was echt een traktatie. Het leek me daarom leuk om die herinnering van vroeger weer eens op te halen met rijstepap, maar dan wel met een zelfgemaakte versie natuurlijk :).

Rijstepap maken is niet moeilijk; het is gewoon een kwestie van rijst laten koken, maar dan met melk in plaats van water. De appel kun je samen met wat boter, suiker, kaneel en whiskey in een pannetje verwarmen tot de suiker een stroperige karamellaag vormt om de appel. Jammie! Schep het op de pap, en serveer je toetje direct zodra hij nog lekker warm is.

De dessertrijst kon ik in de winkel trouwens maar van 1 merk vinden, namelijk van Lassie.

Recept: Rijstepap met appel, kaneel en whiskey

Porties

2

personen
Voorbereiden

10

minutes
Kooktijd

12

minutes

Voor 2 personen.

Ingrediรซnten:

  • 100 gram dessert rijst (lassie)

  • 500 ml halfvolle melk

  • 16 gram vanille suiker (2 pakjes)

  • 1 appel (goudreinet)

  • 15 gram ongezouten roomboter

  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker

  • 1 theelepel kaneel

  • Een scheutje whiskey

  • Een handje amandelstiften (2 eetlepels)

Zo maak je het:

  • Zet een steelpan zonder olie of boter op het vuur en rooster de amandelstiften hierin goudbruin. Zet apart.
  • Doe de melk en rijst in een pan en breng het aan de kook. Voeg de vanillesuiker toe. Laat de rijst 12 minuten zachtjes op laag vuur doorkoken, en roer af en toe goed door zodat de onderkant niet verbrand.
  • Verwijder in de tussentijd het klokhuis van de appel en snijd hem in kleine blokjes.
  • Zet een nieuwe pan op laag vuur en plaats daarin de roomboter, basterdsuiker, whiskey, kaneel en appelblokjes. Roer goed door tot de suiker een kleverig karamellaagje vormt, dit duurt ongeveer 4 minuten.
  • Schep de rijstepap in 2 kommen, en verdeel het appel mengsel erover. Strooi als laatste de amandelstiften erover en serveer direct.

Opmerkingen & tips:

  • Afhankelijk van de snelheid waarop de rijst kookt heb je misschien wat meer melk nodig. Als je merkt dat jouw pap iets te stevig is, voeg dan gerust een paar scheutjes extra melk toe.
  • Je kunt de rijstepap 1 dag in de koelkast bewaren. Wil je de pap weer opwarmen? Voeg dan ook weer een scheutje melk toe, want ik de koelkast droogt de rijst lichtjes uit.

De rijstepap is zowel warm als koud lekker! ๐Ÿ™‚ Maar persoonlijk vind ik hem warm het lekkerst, wanneer je hem direct serveert wanneer je ‘m maakt.

Vondt je dit recept voor rijstepap met appel lekker? Wat dacht je dan van deze recepten:

Mini trifles met gepocheerde peer en karamel

Ferrero Rocher taart

Witte chocolade mousse potjes met mango

Heb je dit recept gemaakt? Show me! ๐Ÿ˜€ Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! ๐Ÿ˜€

Afbeelding om te pinnen:

rijstepap met appel, kaneel en een scheutje whiskey

2 Comments

  1. Dit is een erg interessant recept! Mooi!