gepofte zoete aardappel

Gepofte zoete aardappel met feta en gegrilde ui

Houd je van makkelijke gerechten, dan is dit wat voor jou! Je hebt maar een paar minuten werk, waarna de oven de gepofte zoete aardappel perfect voor je gaart. In die tussentijd kun je een hele hoop andere leuke (of nuttige) dingen doen! 🙂

gepofte zoete aardappel

Deze gepofte zoete aardappelen zijn van binnen heerlijk zacht en zitten bomvol smaak. De gegrilde uien zorgen voor een zoete touch en de feta gecombineerd met bieslook zijn lekker zoutig en scherp. Weinig ingrediënten, groots resultaat.

Zijn zoete aardappelen gezond?
Persoonlijk vind ik zoete aardappel altijd lekkerder dan een ‘gewone’ aardappel, en gelukkig zijn ze ook een stukje gezonder! Ze bevatten namelijk veel vezels, vitaminen en mineralen. Daarnaast bevatten ze complexe koolhydraten; deze worden geleidelijk afgegeven in je lichaam waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt en minder bloedsuikerspiegel schommelingen krijgt. Yaay!

Zoete aardappel als bijgerecht of hoofdgerecht
Je kunt deze zoete aardappel prima als (vegetarische) maaltijd eten (voor de grote eter dan 2 stuks), maar ze doen het ook goed als bijgerecht naast een stukje vlees of kip. Gepofte aardappel wordt bijvoorbeeld vaak geserveerd bij steak. Serveer er een lekkere groene salade bij om het plaatje compleet te maken.

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 1 uur

gepofte zoete aardappel ingrediënten:

  • Voor de aardappelen:
  • 4 zoete aardappelen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout
  • Een snuf knoflookpoeder
  • Voor de toppings:
  • 2 zoete uien
  • 150 gram fetakaas
  • Handje bieslook
  • 4 tl olijfolie
  • Een handje rucola.

zoete aardappel recept

Zo maak je gepofte zoete aardappel:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Was de aardappelen goed af en prik dan met een vork of scherp mes gaten op verschillende plekken in de aardappel. Op deze manier kan hij zijn stoom kwijt.
  3. Leg 4 stukken aluminiumfolie klaar, groot genoeg om de hele aardappel in de verpakken. Leg een aardappel in het midden van elk vel.
  4. Mix de olijfolie met het knoflookpoeder en flink wat peper en zout. Wrijf de aardappelen ermee in en verpak ze in het aluminiumfolie. Vouw de folie helemaal dicht, maar zorg dat de opening aan de bovenkant zit.
  5. Bak de in folie verpakte aardappels in de oven op een rooster in 1 uur af.
  6. Snijd de zoete uien een paar keer door midden totdat je stukken van ongeveer 2 bij 3 centimeter hebt. Je kunt de laagjes van de ui op elkaar laten. Leg de stukken ui op een stuk aluminiumfolie of in een kleine ovenschaal. Giet er wat olijfolie over. Bak de uien in de laatste 15 minuten van de aardappelen mee in de oven.
  7. Snijd ondertussen de feta in kleine blokjes. Hak de bieslook fijn. Plaats de feta en bieslook in een kom en roer de olijfolie erdoor. Voeg wat peper en zout naar smaak toe.
  8. Snijd de gepofte aardappels aan de bovenkant open. Voor meer ruimte kun je ook een wat aardappel uit het midden eruit scheppen. Vul ze met wat rucola gevolgd door het feta mengsel en de uien. Eet smakelijk!

Gepofte zoete aardappel bewaren en opwarmen
Je kunt de gepofte zoete aardappelen 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze gewoon in het aluminiumfolie. Warm ze weer op door ze – in de folie – 15 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden af te bakken.

De dag erna is hij misschien zelfs nog wel lekkerder! 🙂 Alle smaakjes hebben dan de tijd gehad om samen te komen. Je zou de aardappelen dus ook prima een dag van tevoren al klaar kunnen maken, mocht je op de dag dat je het wil eten in tijdnood zitten.

zoete aardappel feta ui bieslook

Ook fan geworden van gepofte zoete aardappel? Probeer dan ook eens mijn andere recept: gepofte zoete aardappel met zure room en koriander, ook heel lekker!

liever een gewone aardappel? Dan zijn deze mini hasselback aardappeltjes met tahini saus of deze krieltjessalade met zalm en mosterd-dille dressing vast wat voor jou.

recept gepofte aardappel 

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Summary
Gepofte zoete aardappel met feta en gegrilde ui
Article Name
Gepofte zoete aardappel met feta en gegrilde ui
Description
Houd je van makkelijke gerechten, dan is dit wat voor jou! Je hebt maar een paar minuten werk, waarna de oven de gepofte zoete aardappel perfect voor je gaart. In die tussentijd kun je een hele hoop andere leuke (of nuttige) dingen doen! :)

12 Comments

  1. Wow, dit ziet er overheerlijk uit! Die gaat mee op het boodschappenlijstje voor deze week. Wil ik dringend eens testen! 😀

  2. Dit ziet er zeer appetijtelijk uit. Deze gaat op mijn lijstje. Naast de zoete aardappel patatjes lijkt dit mij ook erg lekker. En pas inderdaad heerlijk bij een steak van de BBQ.

  3. Ziet er heerlijk uit. De ingrediënten is simpel, love it

  4. oe dat ziet er lekker uit. ik ben geen keukenprinses, maar ik denk dat ik dit wel kan

  5. Ik vind ze er prachtig uit zien. Hele mooie en smakelijke presentatie.

  6. Ahh heerlijk! Ik ben ook echt gek op zoete aardappelen. Vind ze ook veel lekkerder dan de normale haha

  7. Dit ziet er lekker uit zeg! Wij hebben hier ook een turks recept van en noemen het kumpir. Eigenlijk pof je de aardappel en stop je alles wat je lekker vind erin.

  8. Wat een heerlijk recept en wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Ik ben dol op zoete aardappel!

  9. Ik ken gepofte aardappels enkel van in het zilverpapier aan een kampuur ook letterlijk in het vuur te gooien of vanop de BBQ!
    Leuk dit, het is zo lekker, kan ik dit ook eens gewoon in de oven doen. Echt gek dat ik nog nooit op dat idee kwam! dank je!

  10. Pingback: Vegetarische taco's met zwarte bonen, mais en zure room – Foodie Feest

  11. Pingback: Geroosterde bloemkool en kikkererwten met pittige yoghurtsaus – Foodie Feest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*