falafel

Zelf falafel maken

Falafel! 😀 Dit is echt één van mijn favoriete hapjes. Mijn recept maakt gebruik van gedroogde kikkererwten, een klein beetje bloem en flink wat specerijen en kruiden. Daarna mogen ze de frituurolie in en verschijnt er een heerlijk goudbruin krokant korstje. Smullen!

Ik zie online best veel recepten waarbij kikkerwerten uit blik worden gebruikt, maar persoonlijk vind ik dat een stuk minder. Het is lastiger om mee te werken, maar de falafel krijgt ook een andere structuur. Traditioneel gezien maak je falafel ook altijd met gedroogde kikkererwten, dus dan doe ik dat ook graag! 🙂

Is het dan veel meer moeite? Nope! Je moet alleen de avond van te voren al weten dat je het wil gaan maken, het is wat dat betreft niet iets wat je spontaan even maakt. Het is een kwestie van de gedroogde kikkererwten in een kom doen en er een ruime hoeveelheid water bij gieten. Makkelijk zat toch?

Zoals je op het filmpje kan zien is het maken van de falafel best eenvoudig, je moet er alleen even wat tijd voor vrijmaken. Het maken van het mengsel gaat supersnel met behulp van de keukenmachine, maar daarna moet je even aan het werk om balletje te draaien, en moeten ze een half uur rusten in de koelkast. Dan worden ze wat steviger en weet je zeker dat ze tijdens het frituren niet uit elkaar vallen.

Falafel recept

Cuisine: MediterraneanDifficulty: Medium
Servings

12

servings
Prep time

26

minutes
Cooking time

4

minutes

Heerlijke falafel van gedroogde kikkererwten met lekker veel kruiden en specerijen!

Met dit recept maak je 12 stuks.
Je hebt ook frituurolie nodig. Frituur je met een gewone pan, dan is het handig om een thermometer te hebben zodat je in de gaten kan houden of de olie de goede temperatuur heeft en behoud.

Ingrediënten:

  • 150 gram gedroogde kikkererwten

  • 10 gram kikkererwtenmeel of gewone bloem

  • 1 teen knoflook (geperst)

  • 10 gram platte peterselie

  • 5 gram verse munt

  • 1 theelepel gemalen komijnzaad

  • een halve theelepel gemalen korianderpoeder

  • een halve kleine rode ui (gesnipperd)

  • een snuf zwarte peper

  • een halve theelepel zout

  • een halve theelepel baking soda

  • frituurolie

Zo maak je het:

  • Doe voor de falafel de gedroogde kikkererwten in een grote kom en voeg een ruime hoeveelheid water toe. Ze zullen in volume verdubbelen. Dek af en laat 12-24 uur weken op kamertemperatuur.
  • Giet het vocht af en laat de kikkererwten uitlekken. Doe de uitgelekte kikkererwten in de keukenmachine (foodprocessor) samen met het kikkererwtenmeel (of bloem), de knoflook, de peterselie, de munt, het komijnzaad, het korianderpoeder, de ui, de peper en het zout. Maal alles in 2-3 minuten fijn, tot de structuur een beetje op hele fijne couscous lijkt. Schraap regelmatig langs de randen als daar wat blijft plakken.
  • Kneed van het mengsel 12 balletjes en laat ze een half uur rusten in de koelkast.
  • Verhit de frituurolie in de pan (of frituurpan) tot een temperatuur van 180 graden. Frituur de falafel voor zo’n 4 a 5 minuten. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje en serveer direct.

Operkingen & tips:

  • De baking soda is optioneel, maar maakt de falafel wel net wat luchtiger. Dus heb je het in huis, voeg het dan zeker toe.
  • Serveer de falafel met pita broodjes en lekker veel knoflooksaus! 🙂
  • Traditioneel gezien bevat falafel geen munt, maar ik vind het een heerlijke toevoeging die een beetje frisheid brengt.

Meer lekkere hapjes? Kijk dan eens naar deze recepten:

Mini kaasstengels met maanzaad

Plaattaart met ham en ricotta

Geroosterde paprika spread met feta en een vleugje chili

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*