zelf croutons maken van oud brood

Croutons maken van oud brood

Voortaan hoef je je oude brood niet meer weg te gooien: in een handomdraai maak je er onweerstaanbaar lekkere croutons van. Lekker om te serveren bij een kom soep, om extra crunch te geven aan een frisse salade, of gewoon als snack!

zelf croutons maken van oud brood

Je kent het vast wel: je hebt een aantal sneetjes brood klaargelegd om op te eten, maar je krijgt het niet op of je vergeet het zelfs helemaal. Of misschien had je nog een stuk brood liggen, maar is alles na een paar dagen hard en taai geworden. Oeps! Weggooien is zonde natuurlijk, en nu je dit trucje weet hoeft dat ook niet meer. En die supermarkt salade croutons met die absurde prijzen? Die zijn vanaf nu ook verleden tijd ūüôā

Ingredi√ęnten voor zelfgemaakte croutons

  • 3 sneetjes oud brood
  • 50 ml olijfolie
  • Gedroogde Italiaanse kruiden
  • Peper en zout

zelf croutons maken van oud brood

Zo maak je de croutons:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snij het brood klein, in blokjes van ongeveer 2 centimeter breed.
  3. Doe de blokjes in een kom. Schenk de olijfolie erover, gevolgd door de peper, zout en Italiaanse kruiden. Hussel alles door elkaar met een vork tot elk blokje bedekt is met genoeg olie en kruiden.
  4. Plaats de blokjes brood in een ovenschaal. Zorg dat de blokjes naast elkaar liggen en niet op elkaar gestapeld zijn: anders blijven ze zacht. Bak ze in de oven op 220 graden in ongeveer 12 minuten bruin.

De croutons zijn zowel warm als koud heerlijk, en kunnen daarom een paar uur van tevoren al worden gemaakt.

Croutons bij de soep

Zoek je nog een lekker soepje voor bij je croutons? Kijk dan eens naar deze romige pompoensoep met kokos of mijn geroosterde tomatensoep met basilicum.

zelf croutons maken van oud brood

Probeer ook eens een variatie met bijvoorbeeld paprikapoeder, chili vlokjes, rozemarijn of knoflookpoeder. Of zo’n olijfolie met bijzonder smaakje. Vrijwel alles smaak lekker erbij!

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

2 Comments

  1. Pingback: Geroosterde tomatensoep met basilicum - Foodie Feest

  2. Pingback: Romige bloemkoolsoep met aardappel - Foodie Feest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*