zelf croutons maken van oud brood

Croutons maken van oud brood

Voortaan hoef je je oude brood niet meer weg te gooien: in een handomdraai maak je er onweerstaanbaar lekkere croutons van. Lekker om te serveren bij een kom soep, om extra crunch te geven aan een frisse salade, of gewoon als snack!

croutons maken

Je kent het vast wel: je hebt een aantal sneetjes brood klaargelegd om op te eten, maar je krijgt het niet op of je vergeet het zelfs helemaal. Of misschien had je nog een stuk brood liggen, maar is alles na een paar dagen hard en taai geworden. Oeps! Weggooien is zonde natuurlijk, en nu je dit trucje weet hoeft dat ook niet meer. En die supermarkt salade croutons met die absurde prijzen? Die zijn vanaf nu ook verleden tijd 🙂

Ingrediënten voor zelfgemaakte croutons

  • 3 sneetjes oud brood
  • 50 ml olijfolie
  • Gedroogde Italiaanse kruiden
  • Peper en zout

Ook nodig: een bakplaat.

zelf croutons maken

Croutons maken doe je zo:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snij het brood klein, in blokjes van ongeveer 2 centimeter breed.
  3. Doe de blokjes in een kom. Schenk de olijfolie erover, gevolgd door de peper, zout en Italiaanse kruiden. Hussel alles door elkaar met een vork tot elk blokje bedekt is met genoeg olie en kruiden.
  4. Verdeeel de blokjes over de bakplaat. Zorg dat de blokjes naast elkaar liggen en niet op elkaar gestapeld zijn: anders blijven ze zacht. Bak ze in de oven op 220 graden in ongeveer 12 minuten bruin.

De croutons zijn zowel warm als koud heerlijk, en kunnen daarom een paar uur van tevoren al worden gemaakt.

Croutons maken voor bij de soep

Zoek je nog een lekker soepje voor bij je croutons? Kijk dan eens naar deze romige pompoensoep met kokos of mijn geroosterde tomatensoep met basilicum.

 

croutons

Probeer ook eens een variatie met bijvoorbeeld paprikapoeder, chili vlokjes, rozemarijn of knoflookpoeder. Of zo’n olijfolie met bijzonder smaakje. Vrijwel alles smaak lekker erbij!

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

2 Comments

  1. Pingback: Geroosterde tomatensoep met basilicum - Foodie Feest

  2. Pingback: Romige bloemkoolsoep met aardappel - Foodie Feest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*