Zelf Limoncello maken

Zelf Limoncello maken met verse citroenen

Limoncello – het heerlijk frisse zomerse drankje – is verrassend genoeg heel gemakkelijk zelf te maken! Met 3 ingrediënten en een beetje geduld zit jij volgende week van je zelfgemaakte drankje te nippen.

Zelf Limoncello maken

Als er één drankje is wat zomer schreeuwt, dan is dat wel limoncello 🙂 Met een borrelglaasje van dit lekkere frisse goedje waan je jezelf even in Italië. De allerlekkerste limoncello maak je gewoon zelf, superleuk om te doen en helemaal niet veel werk. Ook leuk om eens cadeau te geven!

Limoncello ingrediënten

 • 70cl vodka*
 • 8 tot 10 citroenen
 • 200 gram suiker
 • 100 ml water
 • Ook nodig:
 • Koffiefilters
 • Zeef
 • Dunschiller
 • Grote pot met deksel

*Ik maak de limoncello met vodka maar voor een extra sterke variant kun je ook een pure alcohol gebruiken zoals deze. Let er natuurlijk wel op dat je een pure alcohol koopt die geschikt is voor consumptie. Laat je informeren in de slijter als je twijfelt! En drink met mate 😉

Zelf Limoncello maken

Zo maak je de limoncello

 1. Was de citroenen en boen ze goed schoon. Schil de citroenen lichtjes met behulp van de dunschiller. Let op dat de schilletjes allemaal geel van kleur zijn. Als je de citroen te dik schilt (te zien aan een witte onderkant van de schilletjes) wordt je limoncello straks erg bitter.
 2. Plaats de citroenschillen in een grote afsluitbare pot. Het beste kun je hiervoor een glazen weckpot gebruiken. Giet de gehele inhoud van de fles vodka bij de schillen. Laat de pot minstens één week zo staan, op kamertemperatuur en schud de de pot elke dag even. De smaak uit de citroenschillen wordt nu langzaam opgenomen in de alcohol.
 3. Na 1 week is je extract klaar! over het algemeen geld de regel hoe langer je de pot laat staan, hoe sterker de citroensmaak. Als je genoeg geduld heb kun je hem ook 2 a 3 weken laten staan, maar na één week is de smaak ook al prima.
 4. Na deze stappen ga je verder met filteren en het maken van suikersiroop.

Zelf Limoncello maken

De suikersiroop maken

Directions

 1. Om de smaak van de limoncello wat te verzachten wordt er een suikersiroop toegevoegd. Deze suikersiroop maak je door 200 gram suiker en 100ml water in een pannetje op laag vuur langzaam op te lossen. Haal de pan direct van het vuur zodra de suiker is opgelost.
 2. Laat de siroop daarna goed afkoelen.

Ook met de suikersiroop kun je experimenteren: vind je de limoncello straks nog te sterk, maak dan wat extra suikersiroop naar eigen smaak. Let er op dat, als je voor pure alcohol hebt gekozen in plaats van vodka, je de limoncello waarschijnlijk nog iets meer moet verdunnen.

De limoncello filteren

Limoncello: check. Suikersiroop: check. Het enige wat er nu nog rest is het filteren van je drankje.

Directions

 1.  Schep alle citroenschillen uit de pot.
 2. Haal dan de zeef en koffiefilters tevoorschijn. Het filteren van de limoncello kan even duren, dus zorg dat je de zeef stevig over een pot of schaal plaatst en hem niet heel de tijd hoeft vast te houden. plaats de koffiefilter in de zeef, en giet hier een paar scheuten van de limoncello in. Laat de vloeistof langzaam doordruppelen en herhaal het process tot alle limoncello gefilterd is. Door de koffiefilter een aantal keer te verwisselen zal het filteren wat sneller gaan.
 3. Roer als laatste de suikersiroop door de gefilterde limoncello.

Giet de limoncello na het filteren in een mooie fles en zet hem lekker koud. Serveer de koude limoncello in kleine (borrel- of shot) glaasjes. Salute!

En drink met mate 🙂 Vanwege de suikersiroop heb je niet altijd door dat limoncello een zeer hoog alcoholpercentage bevat.

Zelf Limoncello maken

Liever een fris drankje zonder alcohol? Dan is deze limonade met citroen en munt wat voor je! Zeker met een lekker plakje citroencake met maanzaad erbij. 🙂

 

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf Limoncello maken - recept en instructies
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

6 Comments

 1. Pingback: Zelf limonade maken met citroen en munt - Foodie Feest

 2. 70 cl wodka seems to little to me.

 3. Wat doen je met de rest van de citroen als je de schil eraf hebt gehaald. Ik ga morgen citroenen halen op de markt en dit ook maken.

 4. Dank je voor de tip.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*