Zelf Limoncello maken

Zelf Limoncello maken met verse citroenen

Limoncello – het heerlijk frisse zomerse drankje – is verrassend genoeg heel gemakkelijk zelf te maken! Met 3 ingrediënten en een beetje geduld zit jij volgende week van je zelfgemaakte drankje te nippen.

Zelf Limoncello maken

Als er één drankje is wat zomer schreeuwt, dan is dat wel limoncello 🙂 Met een borrelglaasje van dit lekkere frisse goedje waan je jezelf even in Italië. De allerlekkerste limoncello maak je gewoon zelf, superleuk om te doen en helemaal niet veel werk. Ook leuk om eens cadeau te geven!

Limoncello ingrediënten

 • 1 liter pure alcohol (of als alternatief vodka)*
 • 12 a 16 citroenen
 • 500 tot 700 gram suiker (een richtlijn!)
 • 2 tot 2,5 liter water (ook een richtlijn)
 • Ook nodig:
 • Koffiefilters
 • Zeef
 • Dunschiller
 • Grote pot met deksel

*Limoncello maak je het beste met een pure alcohol zoals deze. Let er natuurlijk wel op dat je een pure alcohol koopt die geschikt is voor consumptie. Laat je informeren in de slijter als je twijfelt! En drink met mate 😉 Als alternatief kun je vodka gebruiken. Let er wel op dat vodka minder alcohol bevat, en je waarschijnlijk minder suiker/water nodig hebt om te verlengen.

Zelf Limoncello maken

Zo maak je de limoncello

 1. Was de citroenen en boen ze goed schoon. Schil de citroenen lichtjes met behulp van de dunschiller. Let op dat de schilletjes allemaal geel van kleur zijn. Als je de citroen te dik schilt (te zien aan een witte onderkant van de schilletjes) wordt je limoncello bitter.
 2. Plaats de citroenschillen in een grote afsluitbare pot. Giet de gehele inhoud van de fles alcohol bij de schillen. Laat de pot minstens één week zo staan, op kamertemperatuur en schud de de pot elke dag even. De smaak uit de citroenschillen wordt nu langzaam opgenomen in de alcohol.
 3. Na 1 week is je extract klaar! over het algemeen geld de regel hoe langer je de pot laat staan, hoe sterker de citroensmaak. Als je genoeg geduld heb kun je hem ook 2 a 3 weken laten staan, maar na één week is de smaak ook al lekker.
 4. Na deze stappen ga je verder met filteren en het maken van suikersiroop.

[ad-snippet ad-snippet=””]

Zelf Limoncello maken

De suikersiroop maken

Directions

 1. Om de smaak van de limoncello wat te verzachten en het alcholpercentage te verdunnen wordt er een suikersiroop toegevoegd. Deze suikersiroop maak je door suiker en water in een pannetje op laag vuur langzaam op te lossen. Zie de ingrediëntenlijst voor een richtlijn. Haal de pan direct van het vuur zodra de suiker is opgelost.
 2. Laat de siroop daarna goed afkoelen.

Met de suikersiroop kun je experimenteren: vind je de limoncello straks nog te sterk, maak dan wat extra suikersiroop naar eigen smaak. Het verschilt natuurlijk ook of je hebt gekozen voor de pure alchohol of de vodka.

De limoncello filteren

Limoncello: check. Suikersiroop: check. Het enige wat er nu nog rest is het filteren van je drankje. Je kunt deze stap in theorie ook overslaan, maar dan is je limoncello niet helemaal helder.

Directions

 1.  Schep alle citroenschillen uit de pot.
 2. Haal dan de zeef en koffiefilters tevoorschijn. Het filteren van de limoncello kan even duren, dus zorg dat je de zeef stevig over een pot of schaal plaatst en hem niet heel de tijd hoeft vast te houden. plaats de koffiefilter in de zeef, en giet hier een paar scheuten van de limoncello in. Laat de vloeistof langzaam doordruppelen en herhaal het process tot alle limoncello gefilterd is. Door de koffiefilter een aantal keer te verwisselen zal het filteren wat sneller gaan.
 3. Roer als laatste de suikersiroop door de gefilterde limoncello.

Giet de limoncello na het filteren in een mooie fles en zet hem lekker koud. Hij kan prima in de vriezer, wanneer je gekozen glas daarvoor geschikt is. Serveer de koude limoncello in kleine (borrel- of shot) glaasjes. Salute!

En drink met mate 🙂 Vanwege de suikersiroop heb je niet altijd door dat limoncello een zeer hoog alcoholpercentage bevat.

Zelf Limoncello maken

Liever een fris drankje zonder alcohol? Dan is deze limonade met citroen en munt wat voor je! Zeker met een lekker plakje citroencake met maanzaad erbij. 🙂

 

[snippet-shop snippet-shop=””]

[ad-snippet ad-snippet=””]