Deze fluffy aardbeienmousse is zo gemaakt, erg lekker en ook nog eens verantwoord! Zonder vet en zonder toegevoegde suikers is dit een van de gezondste toetjes die ik ken.
Hoe maak je een gezonde aardbeienmousse vraag je? Nou gewoon, met eiwit! Eiwit is altijd de basis voor luchtig en bros gebak, zoals merengue en hazelnoot schuimgebakjes. Zodra je het opklopt wordt het luchtig en stevig. Normaal wordt het eiwit na het luchtig kloppen afgebakken, maar in dit geval hebben we alleen een foodprocessor (zoals deze) nodig. En vers fruit!
Rauw ei eten?
Over het eten van rauw eiwit zijn er nogal wat onzekerheden en discussies gaande; er zou volgens veel mensen een groot risico zijn om een salmonella besmetting op te lopen. Dit is echter niet helemaal waar, en de mogelijkheid dat de salmonella in jouw eitje zit is echt zeer, zeer klein. Google het maar eens! Ik ben er in ieder geval gezond doorheen gekomen, en ik heb alle 3 de glaasjes uit de foto’s op! 😉
UPDATE! FILMPJE.
Ik heb berichten ontvangen dat het niet bij iedereen lukt om een luchtige mousse te krijgen, hopelijk schept dit filmpje wat duidelijkheid! 🙂
Let ook op het volgende:
- Is je kom schoon, droog en vetvrij?
- Heb je je eiwit goed gescheiden? Er mag geen enkel stukje eigeel bijzitten
- Hoe sterk is jouw foodprocessor? Misschien heeft hij niet genoeg power.
Dit heb je nodig:
- 250 gram verse aardbeien + extra voor garnering
- het eiwit van 1 groot ei
- Optioneel: een beetje poedersuiker of zoetstof in poedervorm
Zo maak je de gezonde aardbeienmousse
- Was de aardbeien, laat ze uitlekken en verwijder de kroontjes. Dep de aardbeien goed droog.
- Doe de aardbeien in de keukenmachine en maal ze in een aantal seconden tot een puree.
- Voeg nu het eitwit toe, en mix alles op hoge snelheid door elkaar in 2 minuten. Voeg daarna de optionele suiker of zoetstof toe en mix kort door de mousse. Je mousse is klaar zodra hij een lichtroze kleur heeft gekregen en hij stevig op je lepel blijft zitten.
- Verdeel de mousse in glaasjes en garneer met wat extra aardbei in kleine stukjes gesneden. Serveer de mousse direct.
Geniet van je gezonde aardbeienmousse! 🙂
Serveer de mousse direct!
Het is belangrijk dat je de mousse direct serveert, van te voren klaarmaken gaat helaas niet bij dit toetje! Na ongeveer een uur gaat het water van de aardbeien en het eiwit van elkaar scheiden en verdwijnt de luchtige textuur.
Ik heb trouwens nog een ander heerlijk en gezond toetje voor je in de aanbieding die je ook zó in elkaar flanst: Gezonde frozen yogurt met rood fruit! En deze gezonde milkshake met banaan, kokos en stracciatella is ook yummy. 🙂
Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀






Klinkt erg lekker en ziet er ook nog mooi uit!
Dankje! 🙂
Hmmm, dit ziet er heerlijk uit!
Pingback: Aardbeien roomkaas kruimeltaart - Foodie Feest
Pingback: Welke wijn is het lekkerst bij je maaltijd? De wijn-spijsbijbel legt het uit!
Voor hoeveel personen is dit gerecht?
Ziet er namelijk heerlijk uit!!
Ik heb er 3 glaasjes zoals op de foto mee gemaakt! 😊
Pingback: Dessertpizza met chocolade, aardbei en pistache - Foodie Feest
geprobeert te maken maar niet gelukt blijft slap …te mooi om waar te zijn
Wat vreemd Cynthia! Ik maak het regelmatig en bij mij lukt het altijd! Welk apparaat heb je gebruikt? Misschien heeft hij niet genoeg power. Was je kom vetvrij?
Ik heb het met de handmixer gemaakt en heb best lang moeten mixen. Maar het was luchtig en lekker. Wel stiekem wat poedersuiker toegevoegd 😉.
Ahh fijn dat het zo gelukt is! Ik zal binnenkort een filmpje maken hoe ik het maak, hopelijk verduidelijkt dat wat 😊
Hoi,
kan je ook perzik gebruiken of banaan in plaats van aardbeien?
Ik heb hem laatst met banaan en cacao gemaakt! 😊 banaan is wat steviger waardoor de mousse iets minder luchtig wordt (meer een vla), maar nogsteeds erg lekker. Ik denk dat perzik ook moet lukken 😃
Ziet er heerlijk uit! Maar een vraagje: Klop je het eiwit eerst stijf en dan mengen met de gepureerde aardbeien? Of “vloeibaar” bij de aardbeien doen en samen stijf kloppen?
Thanks! Nee eerst de aardbeien pureren, en het eiwit er vloeibaar bij stoppen 😊 en dan op de hoogste snelheid mixen.
Top! Bedankt!
Heb het geprobeerd, maar het wordt niet stijf. Het lijkt me dan ook logischer om eerst het eiwit op te kloppen en dan rustig aan de aardbeienpuree er doorheen spatelen, toch?
Jammer zeg! Nee de volgorde van het recept klopt. 🙂 Ik heb in het artikel nu een filmpje toegevoegd, hopelijk verduidelijkt dat wat!
Mjam! Wat een simpel glas en een mooie opmaak al niet kan doen zeg. Het ziet er prachtig en gezond uit!
Mmm dit ziet er wel echt heerlijk uit! En wat een mooie foto’s! 🙂
Ik ga het zeker onthouden voor een mooie zomerdag.
Yummm, dit ziet er echt heerlijk uit! Ben dol op aardbeien, wil dit zeker eens proberen 🙂
lekker zeg, ziet er ook zo heel mooi uit om bij een etentje neer te zetten
Super lekker!! Ik ben dus echt gek op aardbeien en dit lijkt me echt top dus. En fijn dat het ook nog eens gezond is! thanks for sharing 🙂
Dat ziet er super lekker uit en mooie foto’s ook!
Zo zeg dat ziet er lekker uit! leuk ook om neer te zetten met een etentje oid.
Het was super lekker, gezond en heel snel klaar.
Leuk om te horen! 😃❤️
Oh, dat ziet er superlekker uit! Fijn ook dat je maar twee ingredienten nodig hebt. Ik ga mijn mannen verrassen met een heerlijk dessert vanavond!
wow lekker heb het gemaakt en is super heb het al doorverteld aan vriendinnen
Bedankt om het te delen
Yaay leuk! 😃
Kan je dit in de koelkast enkele uurtjes bewaren
Hi Angela, nee dat gaat helaas niet! Het eiwit en het vocht uit de aardbei gaan dan ‘scheiden’
En als ik er geslagen room door doe kan ik het dan ook niet langer bewaren?
Ik heb ook een reactie van iemand gelezen die er iets van room of roomkaas door had gedaan waardoor hij inderdaad stijf bleef! 🙂 maar ik heb het zelf nog niet geprobeerd op die manier dus ik weet niet zeker wat het resultaat zal zijn.
Eindelijk iets voor diabeten iets zonder suiker
Gemaakt en wel met banaan..super lekker…heb hem zelfs al met avocado en beetje zout gemaakt en ook al met wat kruiden en tomaat…lekker hartig gaat dus ook… #veel voor weinig en Poepie zat
Ahh wat creatief zeg! 🙂 leuk.
Super makkelijk, beetje zoetstof_suiker toegevoegd, ohhh… Lekker!!! En weinig calorieën!! Blij met dit recept.
Kun je dit recept ook maken met een blender?
Hi Anneke, het is een beetje afhankelijk van hoe krachtig je blender is! Ik kan niet garanderen dat het lukt 🙂
Ik eet zelf geen aardbeien, want er zit mega veel gif op! Ik vraag me af of dit met blauwe bessen of frambozen ook zal lukken. Ik ga het snel uitproberen. En voor de zoete kauwen adviseer ik Erythritol te gebruiken, dit bevat namelijk 0 calorieën en tevens geschikt voor diabetes.
Bij mij is het gelukt, heb em in mijn story geplaats op instagram.
Lekker en vullend zeg, had ik niet verw8. heb er zelf nog wat smaakstof aardbei aan toegevoegd voor die extra aardbeien smaak!
Ahh fijn om te horen! 😁 leuk! 🤗
Hoi Marjolein. Zonde om geen aardbeien te eten. Waarom zet je ze niet in je eigen tuin? Ik neem aan dat je zelf niet met de gifspuit rond hobbelt? 😉
Overigens heerlijk toetje . Lijkt op Haagse bluf. Dat is in plaats van aardbeien bessensap toevoegen .
Het was bij ons thuis altijd feest als dat pinda toetje was! 😁
Pinda moet zijn het… zucht
Het ziet er heerlijk uit zou ik deze ook kunnen maken met zelfgemaakte confituur in de plaats van verse aardbeien???
Hi Marie, dankjewel! Ik denk het eerlijk gezegd niet, omdat een confituur vrij zwaar en compact is. Ik denk niet dat je dit luchtig kan slaan? Ik heb het in ieder geval niet getest. Mocht je het gaan proberen dan ben ik benieuwd naar je ervaringen! 🙂
Al meerdere malen gemaakt , lukt elke keer, vind het super lekker , dat is wat ik af en toe nodig heb met een dieet ! Bedankt om dit te delen .
Ahh wat leuk om te horen, thanks voor je berichtje! 😀
Pingback: Chocolademousse met frambozen en sprits bodem – Foodie Feest