Zonnige citroencake met maanzaad

citroenmaanzaadcake

 

Gevaarlijk lekker, deze citroencake! Hij is lekker fris maar toch ook heerlijk zacht en zoet. De toevoeging van maanzaad geeft de cake een bijzondere bite.

Dit heb je nodig:

  • Voor de cake
  • 125 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 330 gram suiker
  • 255 gram bloem
  • 180 ml melk
  • 2 eieren
  • 2 citroenen: 2 voor de rasp + 12 ml vers geperst citroensap
  • 15 gram maanzaad
  • Voor het glazuur
  • 100 gram poedersuiker
  • 15 ml citroensap

Zonnige citroencake met maanzaad

Zo maak je de citroencake:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet een cakeblik klaar met daarin een vel bakpapier.
  2. Meng de boter en de suiker met de mixer tot een romige massa. Het beste kan je hiervoor de boter eerst op kamertemperatuur laten komen. Doe je dit niet, dan kunnen de harde stukjes boter nog wel eens door de keuken vliegen 😉
  3. Voeg één voor één de eieren toe en mix ze kort door het beslag.
  4. Boen de citroenen goed schoon en rasp de schil er voorzichtig af. Je hebt alleen het gele deel van de schil nodig: het witte deel eronder is te bitter en heeft verder weinig smaak. Voeg de rasp samen met 12 ml uitgeperst citroensap door het beslag.
  5. Mix in delen de melk en bloem door het beslag, en mix na elk deel alles goed door elkaar. Meng als laatste het maanzaad door het beslag.
  6. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in de voorverwamde oven op 160 graden in 60 tot 70 minuten gaar. Test met een cakeprikker (of sate/cocktailprikker) of de cake goed is. Komt de prikker volledig droog uit de cake, dan is hij klaar!

Laat de citroencake goed afkoelen.

citroenmaanzaadcake1

Zo maak je het cake glazuur:

  1. Meng met een vork het glazuur en citroensap in een klein kommetje goed door elkaar.
  2. Vind je het glazuur iets te waterig? Dan kun je nog wat extra poedersuiker toevoegen. Is bij jou het glazuur juist te dik, voeg dan steeds een drupje citroensap of water toe, en roer goed door totdat het glazuur naar wens is.
  3. Haal de citroencake uit de bakvorm, verwijder het bakpapier en plaats hem op een mooi bord. Giet de glazuur over de cake.
  4. Laat het glazuur 10-20 minuten uitharden voordat je de cake aansnijd.

citroenmaanzaadcake3

Pssst! Probeer deze heerlijke cakejes ook eens: Roze koeken met frambozenglazuur

Heb je de Foodie Feest shop al gezien? Hier vind je vrolijke fairtrade t-shirts en leuke foodie kaartjes.

De Nest Warehouse shop vol vrolijke items

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren