Citroen maanzaad cake recept

Gevaarlijk lekker, deze citroencake! Hij is lekker fris maar toch ook heerlijk zacht en zoet. De toevoeging van maanzaad geeft de cake een bijzondere bite.

citroenmaanzaadcake

Dit recept blijft één van mijn favorieten. Ik heb hem al meerdere malen gemaakt en hij valt ook altijd weer in de smaak! Hij is heerlijk zacht en smeuïg, en vanwege het citroensap én rasp heerlijk fris zonder zuur te worden.

Dit heb je nodig:

  • Voor de cake
  • 125 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 330 gram suiker
  • 255 gram bloem
  • 180 ml melk
  • 2 eieren
  • 2 citroenen: 2 voor de rasp + 12 ml vers geperst citroensap
  • 15 gram maanzaad
  • Voor het glazuur
  • 100 gram poedersuiker
  • 15 ml citroensap

Deze bakspullen heb je nodig voor het recept:

Zonnige citroencake met maanzaad

Het recept – zo maak je de citroencake:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet een cakeblik klaar met daarin een vel bakpapier.
  2. Meng de boter en de suiker met een elektrische handmixer tot een romige massa.
  3. Voeg één voor één de eieren toe en mix ze kort door het beslag.
  4. Boen de citroenen goed schoon en rasp de schil er voorzichtig af. Je hebt alleen het gele deel van de schil nodig: het witte deel eronder is te bitter en heeft verder weinig smaak. Voeg de rasp samen met 12 ml uitgeperst citroensap door het beslag.
  5. Mix om en om delen melk en bloem door het beslag, en mix na elk deel alles goed door elkaar. Meng als laatste het maanzaad door het beslag.
  6. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in de voorverwarmde oven op 160 graden in 60 tot 70 minuten gaar. Test met een cakeprikker (of sate/cocktailprikker) of de cake goed is. Kleeft er niets aan de prikker, dan is hij klaar!

Laat de citroencake goed afkoelen voordat je verder gaat met het glazuur.

citroenmaanzaadcake1

Zo maak je het citroencake glazuur:

  1. Meng met een vork het glazuur en citroensap in een klein kommetje goed door elkaar.
  2. Vind je het glazuur iets te waterig? Dan kun je nog wat extra poedersuiker toevoegen. Is bij jou het glazuur juist te dik, voeg dan steeds een drupje citroensap of water toe, en roer goed door totdat het glazuur naar wens is.
  3. Haal de citroencake uit de bakvorm, verwijder het bakpapier en plaats hem op een mooi bord. Giet het glazuur over de cake.
  4. Laat het glazuur 10-20 minuten uitharden voordat je de cake aansnijd.

citroenmaanzaadcake3

Je kunt nooit genoeg cakes bakken toch? Deze pompoencake met chocolade roomkaas glazuur is ook een aanrader! Of wat dacht je van muffins met appel, kaneel en een crumble topping?

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Summary
recipe image
Recipe Name
Zonnige citroencake met maanzaad
Jessica - Foodie Feest
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

16 Comments

  1. Oh heerlijk en wat een prachtige foto’s!

  2. Wat een heerlijke cake! En het ziet er ook nog eens heel mooi uit, daar houd ik van! 😉

  3. mmm ziet er heerlijk uit! Klinkt ook erg lekker!

  4. Hoeveel eieren moeten erin?

  5. Pingback: Citroen- & limoentaart – Nest Warehouse

  6. Moet dat zelfrijzende bloem zijn

  7. Ok bedankt,dan zal het zeker wel normaal zijn dat het een beetje kleffer is als gewone cake,trouwens heeeeeeeel lekker van smaak,
    .Aanrader!!

  8. Pingback: Muffins met appel, kaneel en een crumble topping - Foodie Feest

  9. Pingback: Sinaasappelcake met amandel en een ricotta glazuur - Foodie Feest

  10. Klopt het dat het 12ml citroensap moet zijn?

  11. Pingback: Zelf Limoncello maken met verse citroenen - Foodie Feest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*