zoete aardappel soep

Zoete aardappel soep met wortel en gember

Healthy comfort food! Deze zoete aardappel soep is dé soep om lekker van te genieten op de bank, weggekropen onder een dekentje en met je favoriete serie aan. Hij is heerlijk vullend en zit vol gezonde ingrediënten. En hij is ook nog eens vegan / lactosevrij dankzij het gebruik van kokosmelk en kokosyoghurt.

Ik ben groot fan van zoete aardappel. Ik vind het veel lekkerdere dan een gewone aardappel (veel meer smaak) en lucky for me is hij ook nog eens een stuk gezonder! Één van mijn favoriete bereidingswijzes voor zoete aardappel is poffen. Meestal snijd ik hem dan open en vul ik hem met zure room (zoals in dit recept), maar dit keer leek het me lekker om ze te verwerken in een soep. Wat wortel erbij, flink wat gember, een klein scheutje sesamolie, knoflook, ui en flink wat romige kokosmelk…. en je hebt een heerlijke gezonde soep.

Deze zoete aardappel soep is ook nog eens lekker makkelijk, want bijna alles bereid je in de oven! De wortel, zoete aardappel, ui en zelfs de knoflook kun je garen/grillen in de oven. In de tussentijd kun je lekker gaan relaxen. Ideaal. 🙂

Zoete aardappel soep met wortel en gember

Course: DinnerCuisine: MediterraneanDifficulty: Easy
Servingsservings
Prep timeminutes
Cooking timeminutes

Een makkelijke soep vol gezonde ingrediënten! Laat de groenten lekker in de oven roosteren, zelf hoef je er niet bij te blijven. Deze soep maakt genoeg voor 4 personen.

Ook nodig: olijfolie, peper en zout.

Ingrediënten:

  • 300 gram wortel (geraspte bospeen)

  • 200 ml kokosmelk

  • 2 zoete aardappelen

  • 2 tenen knoflook

  • 2 zoete uien

  • 10 gram verse gember, geraspt

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 theelepel gemalen korianderpoeder

  • 1 eetlepel kokosyoghurt ter garnering

  • Een halve chilipeper

  • Een handje verse koriander

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  • Leg de wortels, zoete aardappels en de uien (gepeld) op de bakplaat en drizzle er wat olijfolie over, gevolgd door wat peper en zout. Rooster alles voor 45 minuten op 180 graden. Voeg met 20 minuten op de klok ook de ongepelde teentjes knoflook toe aan de bakplaat.
  • Laat de groenten licht afkoelen en plaats ze daarna in de blender, samen met de (gepelde) knoflooktenen. De zoete aardappel kun je met of zonder schil gebruiken, wat je voorkeur heeft. Voeg de chilipeper, koriander, sesamolie, het korianderpoeder en gember toe. Voeg de kokosmelk en zo’n 600 a 700 ml water toe en blend tot een gladde massa. Als je soep iets te stevig is kun je wat extra water toevoegen, tot hij naar wens is. Als alternatief kun je ook een staafmixer of foodprocessor gebruiken, of (voor kleine blenders) de soep in 2 delen blenden. Proef de soep en voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Serveer de zoete aardappel soep met een flinke lepel van de kokosyoghurt, wat extra koriander en wat sesamzaadjes.

Operkingen & tips:

  • Lekker met een bruin broodje erbij.
  • Je kunt de zoete aardappel met of zonder schil gebruiken. Want eigenlijk is het zonde om weg te gooien toch? 🙂 Zorg wel dat je de aardappel van tevoren goed afwast.
  • Koriander; je houd ervan of je vind het smerig haha! Ik hou er van 🙂 Maar vind je het niks, laat je dan niet afschrikken en vervang het gewoon door wat platte peterselie, of laat het gewoon helemaal weg.

Meer lekkere soepjes vind je hier:

Geroosterde paprikasoep

Wortelsoep met gember en citroengras

Pompoensoep met kokosmelk

Geroosterde tomatensoep met basilicum

Romige bloemkoolsoep met aardappel

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*