recept: zelf pindakaas maken

Zelf pindakaas maken (met één ingrediënt!)

zelf-pindakaas-maken-met-een-ingredient

Pinda’s zijn enorm gezond. Ze zitten boordevol antioxidanten, vitamine B en E, en zijn met hun gezonde vetten bovendien goed voor het hart. Het eten van pinda’s (of pindakaaas) geeft je veel energie en lang een vol gevoel. Zelf je pindakaas maken is een fluitje van een cent. Het enige wat je nodig hebt? Een hele berg pinda’s!

Dit heb je nodig:

 • 1 zak ongezouten pinda’s (300 a 500 gram, afhankelijk van hoeveel pindakaas je wilt maken!)
 • 1 mespunt zout (optioneel)

Zelf pindakaas maken doe je zo:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schud de zak pinda’s leeg op een bakplaat of brede ovenschaal. Rooster ze ongeveer 5 minuten, schud ze even goed door elkaar, en rooster nogmaals 5 minuten. Laat de pinda’s goed afkoelen.

Vermeng de afgekoelde pinda’s in de foodprocessor op de hoogste stand. Het vermalen tot pindakaas zal ongeveer 5 minuten in beslag nemen. De pinda’s gaan verschillende stadiums door. Aan het begin zie je alleen kruimels, maar langzaam vormen ze tot een soort deegbal. Na verloop van tijd zal deze deegbal veranderen in je eigen smeuïge pindakaas en is hij klaar voor gebruik.

Mocht je de pindakaas iets te droog vinden, dan kun je op het laatst een klein beetje pindaolie toevoegen. Maar vaak zal dit niet nodig zijn.

Variatie: pindakaas maken met stukjes noot

Als je net als ons dol bent op crunchy pindakaas met stukjes noot, Doe dan als eerste 2 handjes pinda’s in de keukenmachine tot je kleine stukjes overhoud. Het beste kun je de ‘pulse’ knop op de keukenmachine gebruiken. Zet de nootjes apart en roer ze aan het einde door de pindakaas heen.

Variatie: pindakaas met honing

Hou je van zoet? Voeg dan tijdens het vermengen een eetlepel honing toe.

recept: zelf pindakaas maken

Vond je dit leuk en lekker? Kijk dan ook even naar dit receptje voor zelfgemaakte nutella / hazelnootpasta.

Zelf pindakaas maken (met één ingrediënt!)

[snippet-shop snippet-shop=””]

[ad-snippet ad-snippet=””]

5 Comments

 1. Pingback: Zelf hazelnootpasta / nutella maken - Foodie Feest

 2. 1 zak?
  Hoeveel gram zit er in zo’n zak?

  • Ha Jiddo, dat maakt niet uit! 🙂 Pinda’s zijn het enige ingrediënt dus je kan zelf kiezen of je een zak van 300 of 500 gram wilt gebruiken en dus hoeveel pindakaas je wilt maken! 😀 Zolang er maar genoeg pinda’s zijn om goed te kunnen malen in de keukenmachine.

 3. Ik heb het net gemaakt voor mijn man. Vond het zelf niet lekker zonder een beetje zoet en zout. Zolang hij het maar lekker vindt, daar gaat het om 😂😂

  • Haha ja smaken verschillen! Een mespuntje zout vind ik ook onmisbaar inderdaad, en wat honing erdoor is ook heerlijk! Daarnaast kun je ook gekke combi’s verzinnen zoals met wat kaneel of cacao erin, helemaal naar je smaak. Fijn dat je man het lekker vind. 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*