Zelf mayonaise maken - tips & tricks

Zelf mayonaise maken – tips & tricks

Zelf mayonaise maken - tips & tricks

Wist je dat je binnen 5 minuten je eigen mayonaise op tafel kan toveren? Zelf mayonaise maken is super makkelijk en ontzettend lekker!

Met slechts een paar ingrediënten en met behulp van een keukenmachine of hakmolen of maak je de lekkerste mayo die ook nog eens vrij is van conserveringsmiddelen en andere toevoegingen. Ik geef je mijn tips & tricks voor een makkelijke maar overheerlijke verse mayonaise. Scroll een stukje verder door voor het recept!

Tips voor de lekkerste mayonaise

Gebruik je hakmolen / keukenmachine!

Mayonaise maak je traditioneel gezien met een garde. Je voegt de olie dan langzaam in een dun stroompje toe, en je klopt jezelf een ongeluk. En voeg je per ongeluk iets te veel olie tegelijkertijd toe, dan bestaat de kans dat het ei en de olie splitst.

Gelukkig hoeft dat allemaal niet meer! 🙂 Met behulp van een (kleine/medium) keukenmachine of (in mijn geval) een hakmolen wordt al het werk uit handen genomen en kán het gewoon niet misgaan.

De helft rijstolie, de helft milde olijfolie

Maak je het gehele recept met alleen olijfolie? Dan kan deze vrij zuur en bitter uitpakken. Olijfolie heeft een vrij sterke en overheersende smaak, en zeker in combinatie met de citroen komt hij té sterk naar voren in de mayonaise.

De trick? De helft milde olijfolie, de andere helft een neutrale olie zoals rijstolie. Samen zorgen ze voor de perfecte smaakbalans! Let goed op dat je een milde olijfolie kiest, en geen ‘extra vierge’.

Gebruik het hele ei in plaats van alleen de dooier

Traditioneel wordt in mayonaise alleen de eierdooier gebruikt, maar ook het eiwit kun je gerust toevoegen! Aan de smaak verandert er niks, maar het eiwit draagt wél bij aan de stevigheid en smeuïgheid van je mayo.

Een flinke klodder mosterd

Mosterd is een emulgator, wat betekent dat hij meehelpt om de eieren en olie te binden tot een romige massa. Niet skippen dus, want dan bestaat de kans dat de mayonaise niet bindt. In dit recept gebruiken we een lekkere grote eetlepel mosterd.

mayonaise ingrediënten:

  • 300 tot 325 ml rijstolie
  • 300 tot 325 ml milde olijfolie
  • 2 eieren
  • 1 flinke eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • Peper, zout en je favoriete kruiden

Zelf mayonaise maken - tips & tricks

Zo maak je je eigen mayonaise:

  1. Zet een beker klaar met daarin de rijstolie en olijfolie gecombineerd.
  2. Plaats de eieren, mosterd en citroensap in de hakmolen en voeg een scheutje olie toe.
  3. Mix alles in 10 seconden door elkaar, op de snelste stand van je hakmolen. Je hebt nu een vloeibare gele massa.
  4. Voeg in delen de rest van de olie toe, en mix de mayonaise na elke scheut minimaal 10 seconden door elkaar op de hoogste stand.
  5. Zodra je meer dan de helft van de olie hebt toegevoegd zal je zien dat de mayonaise langzaam van textuur verandert en dik, romig en wit wordt.
  6. Zodra de mayonaise dik genoeg is om op een lepel te blijven zitten is hij klaar! Het kan zijn dat je nog wat olie over houd, dat geeft niets en hoef je niet meer toe te voegen.
  7. Voeg naar smaak peper, zout en je favoriete kruid(en) toe en roer alles nog even goed door elkaar.

In een goed afgesloten pot is de mayonaise in de koelkast een week houdbaar.

Dit recept maakt een heerlijke naturel mayonaise, maar je kunt dit recept ook prima als een basis gebruiken voor allerlei speciale mayo’s! Op de foto zie je naast de potjes naturel mayo ook een schaaltje met mijn eigen kruidenmix. Voor de hele pot voeg je dan 3 eetlepels rozemarijn, flink wat peper en zout, een flinke snuf knoflookpoeder en wat gemalen chili vlokken toe. Heerlijk! 😀

Zelf mayonaise maken - tips & tricks

Ik ben echt een grote mayo fan, ik eet mijn frietjes en mijn hamburgers graag met héél véél mayonaise. Hij combineert trouwens heerlijk met dit zelfgemaakt brood uit de pan! lekker met een visburger of een grote plak ham en wat verse sla. Waar eet jij het liefste mayonaise bij? 😀

Zelf mayonaise maken - tips & tricks

Zelf mayonaise maken - tips & tricks

Zoek je meer inspiratie voor lekkere smeersels, kijk dan ook even naar deze olijventapenade met parmezaanse kaas of mijn rucolapesto met pistache en sinaasappel! 🙂

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf mayonaise maken - tips & tricks
Jessica - Foodie Feest
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

14 Comments

  1. Lipstickencupcakes

    Ik ga deze zeker eens maken. Ben dol op mayo. Vooral nu ik low carb high fat eet gaat er hier nog al wat mayo doorheen.

  2. Ik had geen idee dat dat zo eenvoudig te maken was. Zelfgemaakte is altijd het lekkerste! Ik ga het eens proberen.

  3. Het is zo makkelijk om gewoon een pot uit de winkel open te draaien, maar dit heeft natuurlijk ook wel wat.

  4. Qua ingrediënten klinkt dit nog best goed te doen zeg. Dank voor het recept!

  5. Oh dit is echt handig! Wij willen gezonder eten, maar vriend en kind zijn gek op mayonaise. Met gezondere patatjes moet er ook wel gezondere mayonaise komen, dus dit ga ik absoluut proberen te maken!

  6. Ohhhh ik ben echt zo’n luiwammes in de keuken maar dit ziet er uit alsof het nog wel te doen is. Ik heb alleen geen hakmolen. Maar in een keukenmachine kan het dus ook?!

    • Ja dat kan ook! 🙂 Alleen weet ik niet zeker of zo’n hele grote keukenmachine goed werkt, omdat je begint met een klein laagje en de bladen er vanwege de brede oppervlakte dan misschien niet goed bij kunnen.

  7. zo lekker, die zelfgemaakte mayonaise. Ik wil het nog steeds eens proberen met avocado-olie. Eens kijken hoe dat uitpakt!

  8. Dit klinkt erg goed en het lijkt me ook goed te doen. Bedankt voor de tip!

  9. Handige tips! Eigenlijk is het zo simpel dat ik het echt eens moet gaan proberen!

  10. Lekker! Dit soort blogjes houd ik van 🙂 En wat een prachtige foto’s ook! Kom je vaker je links plaatsen?
    Groetjes,
    Charlotte

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*