chocolade bonbons die smelten op je tong - ijs chocolaatjes!

Zelf ijs chocolade maken – chocolade bonbons die smelten in je mond!

chocolade bonbons die smelten op je tong - ijs chocolaatjes!

Wat is ijs chocolade?

Jaren geleden had mijn oma altijd heerlijke chocolaatjes in huis. Je bewaarde ze in de koelkast, en zodra je ze in je mond deed smolten ze meteen op je tong. Heerlijk waren ze! En als ik het me goed herinner werden ze verkocht onder de naam ‘ijs chocolade’. Ik leer je vandaag hoe je ze zelf kunt maken.

Wat zorgt ervoor dat de chocolade in deze bonbons gelijk smelt op je tong?
Het geheime ingrediënt hiervoor is kokosolie! Kokosolie heeft namelijk een smeltpunt van rond de 24 graden en in je mond is het natuurlijk net een stukje warmer :).

Variant 1: IJs chocolade bonbons met stukjes hazelnoot

Dit heb je nodig:

 • 100 gram melkchocolade
 • 25 gram kokosolie
 • 50 gram hazelnoten
 • een theelepel amandelextract
 • ook nodig:
 • een silliconen chocolade- of ijsblokjesvorm

zelf bonbons maken - makkelijk en snel recept voor ijs bonbons

Zo maak je de ijs chocolade bonbons met stukjes hazelnoot:

 1. Hak de hazelnoten met een scherp mes of in de keukenmachine fijn, tot grove stukjes.
 2. Zet 2 pannen klaar: een grote pan en iets kleine pan die net in de grote pan past, waarbij de handvaten op de bovenkant van de grote pan rusten. Zet de grotere pan op laag vuur met daarin een laagje water van ongeveer 4 cm hoog. Pak de kleinere pan, plaats hier alle ingrediënten in en zet hem op/in de grote pan. Laat de ingredienten op laag vuur smelten, en meng alles goed door elkaar.
 3. Leg je silliconen vorm klaar op een bordje of plankje, zodat je hem dalijk makkelijk op kan tillen om te verplaatsen. Giet het chocolademengsel in een kleine kom waaruit je makkelijk kan schenken, en giet het daarna voorzichtig één voor één in de vormpjes.
 4. Zet de chocolade een uur in de koelkast, of als je (net als mij) niet van wachten houd een half uur in de vriezer. Hierna kun je de chocolaatjes uit de vorm drukken, en zijn ze klaar! Bewaar ze in een afgesloten doosje in de koelkast, en laat ze niet te lang buiten de koelkast (zeker in de zomer!) om smelten te voorkomen.

maak zelf bonbons met chocolade en kokosolie - ze smelten direct op je tong!

 

Variant 2: Espresso bonbons van witte chocolade en melkchocolade

Dit heb je nodig:

 • 50 gram melkchocolade
 • 50 gram witte chocolade
 • 1 zakje instant espresso poeder (1,8 gram)
 • een halve theelepel vanille extract
 • 2 keer 18 gram kokosolie
 • ook nodig:
 • een silliconen chocolade- of ijsblokjesvorm

Zo maak je de espresso bonbons:

 1. Zet 2 pannen klaar: een grote pan en iets kleine pan die net in de grote pan past, waarbij de handvaten op de bovenkant van de grote pan rusten. Zet de grotere pan op laag vuur met daarin een laagje water van ongeveer 4 cm hoog. Pak de kleinere pan, plaats hier de melkchocolode, 18 gram kokosolie en het espresso poeder in en zet hem op/in de grote pan. Laat de ingredienten op laag vuur smelten, en meng alles goed door elkaar.
 2. Leg je silliconen vorm klaar op een bordje of plankje, zodat je hem dalijk makkelijk op kan tillen om te verplaatsen. Giet het chocolademengsel in een kleine kom waaruit je makkelijk kan schenken, en giet het daarna voorzichtig in de vormpjes tot ze allemaal half gevuld zijn.
 3. Zet de chocolade een uur in de koelkast, of als je (net als mij) niet van wachten houd een half uur in de vriezer. Herhaal hierna hetzelfde proces als daarnet, maar dan met de witte chocolade, 18 gram kokosolie en het vanille extract. Giet het witte chocolademengsel over de half gevulde melkchocolade in de vorm. Hierna mag de chocolade nog één keer in de koelkast of vriezer, voordat je ze uit de vorm kan drukken en ze klaar zijn om gegeten te worden.

Bewaar je bonbons in een afgesloten doosje in de koelkast, en laat ze niet te lang buiten de koelkast (zeker in de zomer!) om smelten te voorkomen.

Als je hierna nog wel wat extra chocolade lust, kijk dan ook eens zeker naar mijn recept om je eigen chocoladereep te maken! Hier leer ik je hoe je chocolade moet ‘tempereren’ om hem – in tegenstelling tot deze bonbons – juist stevig en knapperig te maken. Of wacht dacht je van een driedubbelde chocolade cheesecake?

 

[snippet-shop snippet-shop=””]

[ad-snippet ad-snippet=””]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*