Zelf ijschocolaatjes maken – 2 varianten

zelf-ijschocolaatjes-maken-2-varianten
Jaren geleden had mijn oma altijd heerlijke chocolaatjes in huis. Je bewaarde ze in de koelkast, en zodra je ze in je mond deed smolten ze meteen op je tong. Heerlijk waren ze! Ik leer je vandaag hoe je ze zelf kunt maken.

Wat zorgt ervoor dat de chocolade gelijk smelt? Het geheime ingrediënt hiervoor is kokosolie! Kokosolie heeft namelijk een smeltpunt van rond de 24 graden en in je mond is het natuurlijk net een stukje warmer :).

Variant 1: IJschocolaatjes met stukjes hazelnoot

Zet de volgende ingrediënten maar op je boodschappenlijstje:

 • 100 gram melkchocolade
 • 25 gram kokosolie
 • 50 gram hazelnoten
 • een theelepel amandelextract
 • ook nodig:
 • een silliconen chocolade- of ijsblokjesvorm

choco1

Zo maak je de ijsschocolaatjes met stukjes hazelnoot:
Hak de hazelnoten met een scherp mes of in de keukenmachine fijn, tot grove stukjes.

Zet 2 pannen klaar: een grote pan en iets kleine pan die net in de grote pan past, waarbij de handvaten op de bovenkant van de grote pan rusten. Zet de grotere pan op laag vuur met daarin een laagje water van ongeveer 4 cm hoog. Pak de kleinere pan, plaats hier alle ingrediënten in en zet hem op/in de grote pan. Laat de ingredienten op laag vuur smelten, en meng alles goed door elkaar.

Leg je silliconen vorm klaar op een bordje of plankje, zodat je hem dalijk makkelijk op kan tillen om te verplaatsen. Giet het chocolademengsel in een kleine kom waaruit je makkelijk kan schenken, en giet het daarna voorzichtig één voor één in de vormpjes.

Zet de chocolade een uur in de koelkast, of als je (net als mij) niet van wachten houd een half uur in de vriezer. Hierna kun je de chocolaatjes uit de vorm drukken, en zijn ze klaar! Bewaar ze in een afgesloten doosje in de koelkast, en laat ze niet te lang buiten de koelkast (zeker in de zomer!) om smelten te voorkomen.

choco3

 

Variant 2: Espresso bonbons van witte chocolade en melkchocolade

Zet de volgende ingrediënten maar op je boodschappenlijstje:

 • 50 gram melkchocolade
 • 50 gram witte chocolade
 • 1 zakje instant espresso poeder (1,8 gram)
 • een halve theelepel vanille extract
 • 2 keer 18 gram kokosolie
 • ook nodig:
 • een silliconen chocolade- of ijsblokjesvorm

Zo maak je de espresso bonbons:Zet 2 pannen klaar: een grote pan en iets kleine pan die net in de grote pan past, waarbij de handvaten op de bovenkant van de grote pan rusten. Zet de grotere pan op laag vuur met daarin een laagje water van ongeveer 4 cm hoog. Pak de kleinere pan, plaats hier de melkchocolode, 18 gram kokosolie en het espresso poeder in en zet hem op/in de grote pan. Laat de ingredienten op laag vuur smelten, en meng alles goed door elkaar.

Leg je silliconen vorm klaar op een bordje of plankje, zodat je hem dalijk makkelijk op kan tillen om te verplaatsen. Giet het chocolademengsel in een kleine kom waaruit je makkelijk kan schenken, en giet het daarna voorzichtig in de vormpjes tot ze allemaal half gevuld zijn.

Zet de chocolade een uur in de koelkast, of als je (net als mij) niet van wachten houd een half uur in de vriezer. Herhaal hierna hetzelfde proces als daarnet, maar dan met de witte chocolade, 18 gram kokosolie en het vanille extract. Giet het witte chocolademengsel over de half gevulde melkchocolade in de vorm. Hierna mag de chocolade nog één keer in de koelkast of vriezer, voordat je ze uit de vorm kan drukken en ze klaar zijn om gegeten te worden.

Bewaar je bonbons in een afgesloten doosje in de koelkast, en laat ze niet te lang buiten de koelkast (zeker in de zomer!) om smelten te voorkomen.

 

chocoa

Heb je de Foodie Feest shop al gezien? Hier vind je vrolijke fairtrade t-shirts en leuke foodie kaartjes.

De Nest Warehouse shop vol vrolijke items

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf ijschocolaatjes maken - 2 varianten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*