zeemeermin cupcakes

Zeemeermin cupcakes met bosbessen vulling

Heerlijk luchtige vanille zeemeermin cupcakes met een verrassende vulling van blauwe bessen! Met een vrolijke botercrรจme en als kers op de taart de zeemeermin cupcake toppers. De perfecte traktatie voor kids!

Als je van deze cupcakes niet blij wordt, dan weet ik het ook niet meer! ๐Ÿ™‚ De basis is een heerlijke vanille cupcake, met in het midden een royale hoeveelheid zelfgemaakte bessen compote. Als topping heeft de cupcake een luchtig geslagen vanille botercrรจme, gekleurd met 2 verschillende kleurstoffen. Daaroverheen strooi je de feestelijkste eetbare decoratie die je kan vinden! Ik gebruikte deze blauwe confetti snoepjes en pareltjes.

Als kind was ik altijd dol op thema verjaardagsfeestje en ik zou echt helemaal in love zijn geweest met deze cupcakes. ๐Ÿ˜€ En ik hoop dat jij (en je kinderen, nichtjes, buurmeisjes, wie dan ook) er net zoveel plezier aan gaan beleven.

Zeemeermin cupcakes toppers

De zeemeermin cupcakes zijn natuurlijk niet compleet zonder de bijbehorende cupcake toppers! ๐Ÿ™‚ Via mijn webshop kun je deze bestellen als PDF download. Je kunt ze dan zelf uitprinten, uitknippen, en met behulp van bijvoorbeeld een satรฉprikker en wat plakband bevestigen. Klik hier om naar de zeemeermin cupcake toppers te gaan.

Recept: zeemeermin cupcakes met bosbessen vulling

Voor

16

cupcakes
Voorbereiding

1

hour 
Oventijd

20

minutes

Een sprookjesachtige cupcake voor een feestje diep in de zee! De bijbehorende zeemeermin cupcake toppers vindt je (als downloadbare PDF) in mijn webshop.

Ingrediรซnten:

  • Voor de cupcakes:
  • 225 gram bloem

  • 175 gram suiker

  • 130 ml melk

  • 40 ml neutrale olie (ik gebruikte rijstolie)

  • 50 gram ongezouten roomboter, gesmolten (wegen in vaste vorm)

  • 2 eieren

  • 50 gram zure room (als alternatief: yoghurt)

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 3 theelepels vanille extract

  • Een snufje zout

  • Voor de blauwe bessen vulling:
  • 1 doosje bevroren blauwe bessen (250 gram)

  • 40 ml slagroom

  • 80 ml water

  • Voor de zeemeerminnen frosting:
  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

  • 200 gram poedersuiker

  • 2 theelepels vanille extract

  • Kleurstof gel*

  • Zeemeermin cupcake toppers

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet je cupcake bakblik klaar en zet de papieren vormpjes erin.
  • Zeef in een aparte kom de bloem, bakpoeder en het zout bij elkaar.
  • Mix in een aparte kom de eieren en de suiker in 4 minuten tot een luchtige massa.
  • Voeg de melk, olie, gesmolten boter, zure room en vanille extract toe en roer alles met een garde kort door elkaar.
  • Voeg dan het gezeefde bloem mengsel toe en mix het met een garde kort door het beslag. Stop direct zodra de bloem is opgenomen.
  • Schep het beslag in de vormpjes en bak ze af in de voorverwarmde oven op 180 graden.
  • Bak de cake in de oven op 180 graden, voor 18 tot 20 minuten. De cupcakes zijn klaar zodra de bovenkant lichtbruin kleurt en een cakeprikker droog uit de cakejes komt. Laat de cupcakes volledig afkoelen.
  • Maak ondertussen de blauwe bessen vulling door de bessen, room en het water te combineren in een klein sauspannetje. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur daarna lager en laat 10-12 minuten doorkoken. Roer af en toe door en druk de besjes zachtjes plat. De vulling is klaar zodra het de stroperige textuur van jam heeft en het grootste deel van het water is verdampt. Laat de jam afkoelen.
  • Maak met behulp van een appelboor een gat in het midden van de cupcake. Stop met behulp van een theelepel voorzichtig de blauwe bessen vulling erin.
  • Maak de frosting door de boter in een minuut romig te mixen. Voeg daarna de andere ingrediรซnten (behalve de kleurstof) toe en mix alles op hoge snelheid voor minimaal 8 minuten. Door lang te mixen klop je de botercrรจme lekker luchtig; dit maakt hem veel smaakvoller en niet zo zwaar op de maag. Echt doen dus! ๐Ÿ™‚
  • Gebruik je meerdere kleuren kleurstof, verdeel de botercrรจme dan in gelijke delen in aparte bakjes. Voeg aan elk bakje een beetje kleurstof toe en meng goed. Begin met een klein mespuntje, dit is vaak al genoeg.
  • Schep de gekleurde botercrรจme in een spuitzak. Wil je een kleureffect, schep dan voorzichtig 1 kleur aan de zijkant in de zak, en de andere kleur aan de andere zijde van de spuitzak. Het handigst is om de spuitzak rechtop in een groot glas te zetten zodat je je handen vrij hebt en makkelijk langs de rand kan vegen. Spuit toeven op de gevulde cupcakes. Ik maakte deze mooie toeven met de wilton spuitmond nr. 1M

Opmerkingen & tips:

  • *gebruik kleurstof in gel vorm in plaats van poeder en ga voor een merk van goede kwaliteit zoals Wilton (geen dr oetker). Bij de Jamin vindt je altijd een goede kleurstof. Het zit in kleine potjes en kost ongeveer 2 tot 3 euro per stuk. Een mini beetje is al genoeg om de botercreme te kleuren.

Meer cupcakes? Kijk dan eens naar de volgende recepten:

Pumpkin spice cupcakes met gezouten noten

chocolade cupcakes met oreo botercreme

Kerstboom cupcakes

Heb je dit recept gemaakt? Show me! ๐Ÿ˜€ Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! ๐Ÿ˜€

Comments are closed.