Zalm in notenkorst van amandel en pistache

Zalm in notenkorst van amandel en pistache

Een heerlijk feestelijk hoofdgerecht wat je zo in elkaar zet. Deze zalm in notenkorst zal prachtig staan op de kersttafel.

Zalm in notenkorst van amandel en pistache

Een mals stukje zalm gemarineerd in knoflook-olijfolie met een knapperige korst, een heerlijke combinatie! Door gebruik te maken van grofgehakte pistachenoten en fijn amandelmeel – wat in feite gewoon zeer fijngemalen amandelen zijn – creëer je een korstje met verschillende texturen. Ik maakte de korst compleet met wat gedroogde Italiaanse kruiden (mijn go-to smaakmaker) en wat cayennepeper voor een beetje kick. Echt ontzettend lekker! 🙂 Wees niet bang om je notenmengsel tussendoor zelf te proeven om hem zo helemaal naar wens te kunnen kruiden.

Het notenmengsel is zo gemaakt, en na je zalm een uurtje in de koelkast te laten marineren hoef je het er alleen nog maar overheen te strooien en af te bakken. Easy does it. 🙂

Serveer de zalm met mini hasselback aardappeltjes en een lekkere salade of couscous gerecht om je diner compleet te maken.

Zalm in notenkorst van amandel en pistache

Voor 4 personen.
1 uur voorbereidingstijd (marineren) en 18 minuten oventijd.

Dit heb je nodig voor de zalm in notenkorst:

  • 4 zalmfilets van ongeveer 160 gram per stuk
  • 60 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • Voor de notenkorst:
  • 60 gram pistachenootjes
  • 20 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • Cayennepeper (poeder)
  • Verse Italiaanse kruiden ter garnering (optioneel)

Zalm in notenkorst van amandel en pistache

Zo maak je de zalm in notenkorst

  1. Pers de knoflook. Meng in een kom de olijfolie en knoflook bij elkaar. Haal de zalm door de olijfolie heen. Stop de zalm met de olijfolie in een hersluitbaar plastic zakje en laat het zo een uur in de koelkast marineren.
  2. Maak ondertussen de notenkorst. Hak de pistachenootjes fijn. Meng in een kom de pistache, het amandelmeel, de Italiaanse kruiden, en de cayennepeper (1 tot 4 snufjes, naar smaak) door elkaar. Voeg naar smaak peper en zout toe. Ik gebruikte flink wat zout.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Leg de gemarineerde zalm op een met bakpapier beklede bakplaat of beklede ovenschaal. Verdeel het notenmengsel over de bovenkant van de zalmfilets en druk het lichtjes aan.
  5. Bak de filets af in een voorverwarmde oven op 200 graden, voor 18 minuten. Door de hoge temperatuur zullen de nootjes snel aanbranden. Bedek de vis daarom af met aluminiumfolie zodra dit gebeurt. Bij mij was dit al na zo’n 8 minuten dus houd je oven goed in de gaten!

Zalm in notenkorst van amandel en pistache

Jammie! Dat wordt genieten. 🙂 Ook lekker bij dit gerecht is deze salade met peer, geitenkaas en balsamicoglazuur of mijn recept voor gepofte zoete aardappel.

Zalm in notenkorst van amandel en pistache

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

9 Comments

  1. oe, dit klinkt lekker. ik houd enorm van zalm. Alleen weet ik niet of ik dit kan maken met mijn twee linke keukenhanden

  2. Ik ben zelf niet zo’n fan van vis, maar ik moet zeggen dat het er erg lekker uitziet!

  3. Ik vind zalm heerlijk. En ik ben ook altijd blij dat het tenminste gezond is. Deze versie lijkt me ook erg lekker.

  4. Ziet er lekker uit! Misschien maar een keer met mijn moeder maken. Zowel mijn mannen als mijn vader lusten geen vis. Een visje eet ik dus altijd gezellig met mijn moeder.

  5. Mieke | mieksmind

    Dit lijkt me echt enorm lekker! Die ga ik onthouden om eens te maken.

  6. Zelf hou ik niet zo van zalm, maar ik moet zeggen dat het er op de foto’s echt heerlijk uitziet!

  7. Oh wat ziet de korst er smakelijk uit! Ga ik even onthouden en kijken of ik er ook een vegan versie van kan maken ☺️

  8. oe ziet er heel lekker uit, meteen het recept doorgestuurd naar mijn zus voor kerst!

  9. Zalm is hier een van de favoriete. Ga je recept dan ook zeker een keer maken

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge