Site pictogram Foodie Feest

Witte chocolade mousse potjes met mango

Een knapperig laagje koekkruimels, een romige witte chocolade mousse met een vleugje vanille, afgemaakt met een friszoete mango compote. De ideale afsluiter van een zomers diner! 😀

Zodra je een toetje in een glaasje stopt ziet het er gelijk luxe uit, vind je ook niet? Het zal je dan misschien ook verrassen dat, ondanks dat het er ingewikkeld uitziet, het eigenlijk heel eenvoudig in elkaar zit. 🙂 Eigenlijk zijn het gewoon mini taartjes, maar dan in glaasjes!

Zowel in de chocolademousse als in de mango topping zit géén gelatine. Yaay! Ook helemaal vegetarisch dus, dit dessert. Om de mango laag toch wat in te dikken maak ik gebruik van geleisuiker op basis van het natuurlijke middel pectine. Gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt! 🙂

Dit recept maakt 3 glaasjes.

Dit heb je nodig voor de witte chocolade mousse desserts:

  • Voor de bodem:
  • 5 spritsen
  • 15 gram boter
  • Een snufje zout
  • Voor de mousse:
  • 150 gram slagroom
  • 150 gram witte chocolade
  • 1 theelepel vanille extract
  • Voor de mango puree:
  • 150 gram mango
  • 60 gram geleisuiker ‘speciaal’*
  • 20 ml water
  • Optioneel: kokosschaafsel ter garnering

*Daarmee bedoel ik deze.

Zo maak je de witte chocolade mousse potjes met mango

  1. Vermaal de spritsen tot kruimels met bijvoorbeeld een houten lepel of een deegroller. Normaal vermaal je de kruimels in een keukenmachine, maar voor dit dessert is het lekker om wat grovere stukjes koek te hebben.
  2. Smelt de boter met een snufje zout in een steelpan op laag vuur (enkele seconden) en roer dit door de koekkruimels heen. Verdeel de koekkruimels over de glaasjes en druk ze lichtjes aan. Je hoeft niet te hard te drukken; tijdens het lepelen van het dessert is het juist fijn als de koek makkelijk mee komt.
  3. Klop voor de chocolademousse de slagroom lobbig. Voeg het vanille extract toe en mix dit er goed door.
  4. Smelt de witte chocolade in een anti-aanbak sauspannetje op een kleine pit op laag vuur. Au bain-marie of via de magnetron kan ook, maar zelf vind ik dit niet nodig (ik kook op gas). Laat de chocolade lichtjes afkoelen. Niet te lang, want de chocolade stolt snel.
  5. Meng 2 eetlepels geklopte slagroom door de chocolade, en roer dit met een garde goed door elkaar. Roer daarna de rest van de slagroom door het mengsel tot alles één geheel is geworden. Tijdens het roeren zal het mengsel vrij vloeibaar worden, maar in de koelkast komt dit helemaal goed.
  6. Laat de chocolademousse in de koelkast opstijven, minimaal 4 uur maar het liefst een gehele nacht.
  7. Maak zodra de mousse stevig is de mango compote. Vermaal de mango in de keukenmachine of blender tot puree.
  8. Breng de mango puree samen met de geleisuiker en het water in een sauspannetje aan de kook. Laat het geheel 1 minuut goed doorkoken en haal het daarna van het vuur.
  9. Laat de mango puree lichtjes afkoelen (zodat de chocolademousse niet smelt) en verdeel het daarna over de mousse in de glaasjes.
  10. Plaats het dessert hierna nog 1 uur in de koelkast om de mango puree te laten opstijven. Garneer bij het serveren met kokosschaafsel.

Yummm! Niet dat het waarschijnlijk nodig is om te vertellen, maar afgedekt kun je de witte chocolade mousse desserts nog 1 extra dag bewaren in de koelkast. 🙂

Witte chocolade en mango gaan perfect samen voor een zomers dessert, maar je kunt ook experimenteren met bijvoorbeeld een laagje aardbei of kersen bovenop de mousse! Ook erg lekker.

Niet zo lang geleden maakte ik met de geleisuiker trouwens deze heerlijke bosvruchten taart met zoethout en chocolade ganache. Ook erg lekker! Meer met fruit? Wat dacht je dan van deze snelle aardbeienmousse van 2 ingrediënten of deze overheerlijke muffins met blauwe bessen.

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀


Mobiele versie afsluiten