Witte chocolademousse potjes met mango

Witte chocolademousse potjes met mango

Een knapperig laagje koekkruimels, een romige witte chocolademousse met een vleugje vanille, afgemaakt met een friszoete mango compote. De ideale afsluiter van een zomers diner! 😀

Witte chocolademousse potjes met mango

Zodra je een toetje in een glaasje stopt ziet het er gelijk luxe uit, vind je ook niet? Het zal je dan misschien ook verrassen dat, ondanks dat het er ingewikkeld uitziet, het eigenlijk heel eenvoudig in elkaar zit. 🙂 Eigenlijk zijn het gewoon mini taartjes, maar dan in glaasjes!

Zowel in de chocolademousse als in de mango topping zit géén gelatine. Yaay! Ook helemaal vegetarisch dus, dit dessert. Om de mango laag toch wat in te dikken maak ik gebruik van geleisuiker op basis van het natuurlijke middel pectine. Gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt! 🙂

Dit recept maakt 3 glaasjes.

Dit heb je nodig voor de witte chocolademousse desserts:

  • Voor de bodem:
  • 5 spritsen
  • 15 gram boter
  • Een snufje zout
  • Voor de mousse:
  • 150 gram slagroom
  • 150 gram witte chocolade
  • 1 theelepel vanille extract
  • Voor de mango puree:
  • 150 gram mango
  • 60 gram geleisuiker ‘speciaal’*
  • 20 ml water
  • Optioneel: kokosschaafsel ter garnering

*Daarmee bedoel ik deze.

Witte chocolademousse potjes met mango

Zo maak je de witte chocolademousse potjes met mango

  1. Vermaal de spritsen tot kruimels met bijvoorbeeld een houten lepel of een deegroller. Normaal vermaal je de kruimels in een keukenmachine, maar voor dit dessert is het lekker om wat grovere stukjes koek te hebben.
  2. Smelt de boter met een snufje zout in een steelpan op laag vuur (enkele seconden) en roer dit door de koekkruimels heen. Verdeel de koekkruimels over de glaasjes en druk ze lichtjes aan. Je hoeft niet te hard te drukken; tijdens het lepelen van het dessert is het juist fijn als de koek makkelijk mee komt.
  3. Klop voor de chocolademousse de slagroom lobbig. Voeg het vanille extract toe en mix dit er goed door.
  4. Smelt de witte chocolade in een anti-aanbak sauspannetje op een kleine pit op laag vuur. Au bain-marie of via de magnetron kan ook, maar zelf vind ik dit niet nodig (ik kook op gas). Laat de chocolade lichtjes afkoelen. Niet te lang, want de chocolade stolt snel.
  5. Meng 2 eetlepels geklopte slagroom door de chocolade, en roer dit met een garde goed door elkaar. Roer daarna de rest van de slagroom door het mengsel tot alles één geheel is geworden. Tijdens het roeren zal het mengsel vrij vloeibaar worden, maar in de koelkast komt dit helemaal goed.
  6. Laat de chocolademousse in de koelkast opstijven, minimaal 4 uur maar het liefst een gehele nacht.
  7. Maak zodra de mousse stevig is de mango compote. Vermaal de mango in de keukenmachine of blender tot puree.
  8. Breng de mango puree samen met de geleisuiker en het water in een sauspannetje aan de kook. Laat het geheel 1 minuut goed doorkoken en haal het daarna van het vuur.
  9. Laat de mango puree lichtjes afkoelen (zodat de chocolademousse niet smelt) en verdeel het daarna over de mousse in de glaasjes.
  10. Plaats het dessert hierna nog 1 uur in de koelkast om de mango puree te laten opstijven. Garneer bij het serveren met kokosschaafsel.

Yummm! Niet dat het waarschijnlijk nodig is om te vertellen, maar afgedekt kun je de witte chocolademousse desserts nog 1 extra dag bewaren in de koelkast. 🙂

Witte chocolademousse potjes met mango

Witte chocolade en mango gaan perfect samen voor een zomers dessert, maar je kunt ook experimenteren met bijvoorbeeld een laagje aardbei of kersen bovenop de mousse! Ook erg lekker.

Witte chocolademousse potjes met mango

Niet zo lang geleden maakte ik met de geleisuiker trouwens deze heerlijke bosvruchten taart met zoethout en chocolade ganache. Ook erg lekker! Meer met fruit? Wat dacht je dan van deze snelle aardbeienmousse van 2 ingrediënten of deze overheerlijke muffins met blauwe bessen.

Witte chocolademousse potjes met mango

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

10 Comments

  1. Wat een lekker zomers recept. Deze ga ik zeker onthouden voor een van onze BBQ-party’s deze zomer

  2. Ohh dit ziet er echt mega lekker uit! De combinatie met mango lijkt mij ook erg lekker.

  3. Dit soort blogs moet ik natuurlijk helemaal niet lezen wanneer ik honger heb haha.
    Ziet er zalig uit en lijkt mij met dit warme weer lekker fris.

  4. Wat heerlijk, alleen al bij de spritsen had je me :),prima zomers

  5. Ik vind het zo leuk dat dit toetje in een gewoon glas kan, en dan toch zo enorm feestelijk oogt. Echt heel mooi!

  6. oh wauw! ziet er echt super lekker uit
    dit moet ik toch eens proberen

  7. Dit ziet er echt overheerlijk uit! Ga ik zeker eens maken (proberen!)

  8. Ik krijg hier lekkere trek van, ziet er erg lekker uit!
    Liefs

  9. Aah dat ziet er zó goed uit!!

  10. dit is niet goed voor mijn summerbody…. oohhh wacht die heb ik helemaal niet 🙂 super lekker!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*