Welke wijn is het lekkerst bij je maaltijd? De wijn-spijsbijbel legt het haarfijn uit!

Welke wijn is het lekkerst bij je maaltijd? De wijn-spijsbijbel legt het uit!

Welke wijn is het lekkerst bij je maaltijd? De wijn-spijsbijbel legt het haarfijn uit!

Ik lust wel een wijntje of twee bij het diner, maar een kenner zou ik mezelf absoluut niet noemen. En mijn beslissingen werden – moet ik eerlijk toegeven – eerder gemaakt op basis van het leukste etiket dan op de smaken zelf. Zonde, want een goede wijn kan je gerecht écht naar een hoger niveau tillen. Gelukkig is daar de wijn-spijsbijbel; de perfecte gids voor de beste wijn-spijs match!

Over de wijn-spijsbijbel

Toen ik de wijn-spijsbijbel voor het eerst opensloeg was ik onder de indruk van de hoeveelheid tekst! Het boek is vrij dik, en elke pagina staat tot de nok toe vol met waardevolle wijntips. Van wijn bij avocado en bloemkool met kaas, tot wijn bij luxe visgerechten en toetjes. Vrijwel elk ingrediënt of gerecht is terug te vinden.

Het boek is in twee helften verdeeld; De eerste helft staat vol met wijntips bij gerechten en ingrediënten (op alfabetische volgorde), en de tweede helft doet het precies andersom: hier kun je bij jouw favoriete wijnen het ideale gerecht matchen. Wat het lezen extra fijn maakt, is dat de wijntjes in de tekst een een eigen kleur hebben. Rood voor rode wijn, en groengeel voor witte wijn. Duidelijker kan bijna niet! 🙂

Welke wijn is het lekkerst bij je maaltijd? De wijn-spijsbijbel legt het haarfijn uit!

Naast dat het boek ontzettend veel goede tips, aanvullende informatie, en een aantal lekkere recepten bevat, vind ik dat het boek ook ontzettend leuk is geschreven. De passie voor wijn straalt van schrijfster Victoria Moore af, waardoor je direct begint te watertanden en naar de slijter wilt rennen. Het boek is dus niet alleen leerzaam, het leest ook nog eens erg lekker weg.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden uit de wijn-spijsbijbel. Smaakt dat naar meer? Dan kan je het boek bij Bol bestellen via onderstaande links!

Welke wijn is het lekkerst bij je maaltijd? De wijn-spijsbijbel legt het haarfijn uit!

De ultieme wijn bij pasta

“Als ik één vuistregel voor wijn bij pasta mag geven, dan is het: rode Italiaanse wijn bij elke saus die gegaarde tomaat bevat, witte Italiaanse wijn bij ‘witte’ sauzen of sauzen met rauwe tomaat. Een simpele saus met rauwe tomaat komt tot zijn recht met een frisdroge witte wijn zonder houtrijping. Vermentino, verdicchio, pecorino, soave of een lichte sauvignon blanc. Bij pasta alla puttanesca, bol van smaak staande saus van olijven, ansjovis en gegaarde tomaten passen de bijna wellustig fruitige wijnen uit het hart van Puglia goed; bijvoorbeeld Salice Salentino en Brindisi. Bij pasta amatricia of arrabiata past een basic rode wijn met een beetje lef uit Toscane, Emilia-Romagna of Umbrië. Voor verbasterde, dus minder typisch Italiaanse versies van pastagerechten, mag je wijnkeuze ook iets internationaler zijn.”

De lekkerste wijntjes bij hamburgers (rundvlees)

“(Bief)burgers, misschien wel de ultieme hap bij rode wijn, zetten nagenoeg elk wijntype in het zonnetje. En helemaal als je ze kort bakt; dan schurkt het smeuïge roze hart behaaglijk aan tegen elke verrukkelijke fles rode die je opentrekt, of het nu een naar gestoofd fruit geurende Central Otago pinot noir is, een tikkeltje onstuimige Siciliaanse nero d’Avola, een lichtvoetige beaujolais, of een potige Zuid-Afrikaanse cabernet.”

Welke wijn is het lekkerst bij je maaltijd? De wijn-spijsbijbel legt het haarfijn uit!

De beste wijn bij een gerecht met avocado

“Als avocado het hoofdingrediënt vormt, schenk dan een wijn die het weelderige, kasjmierzachte mondgevoel niet aan flarden snijdt. Pinot grigio mag momenteel wat minder ‘in’ zijn, het is wel de beste wijn om erbij te drinken. Andere simpele, zuivere wijnen die goed met avocado samengaan zijn onder andere picpoul, muscadet, aligoté, lugana of een jonge en niet te dure chablis.”

Welke wijn drink je bij chocolade?

“Voor een frisse, luchtige noot bij chocolade: het dansende parfum van oranjebloesem van muscat de Beaumes de Venise of muscat Saint-Jean de Minervois.”

Een lekkere wijn bij een schaaltje olijven

“Bij olijven is een glas gekoelde manzanilla of fino helemaal perfecto. Bij een gerecht waarin olijven zijn verwerkt, stuurt het zoute je in de richting van hartiger wijnen. Zwarte olijven zijn vaak hartig én vol van smaak, groene zijn zuriger en wranger. Sangiovese heeft bijvoorbeeld geen probleem met zwarte olijven, net als de meeste rode wijnen uit het zuiden van Frankrijk (van bandol tot corbières en fitou). Groene olijven vragen vaak om een wijn met een zuurtje. Ook dat kan een sangiovese leveren, maar een groot aantal witte wijnen ook.“

Kun je rode wijn bij vis drinken?

“Rode wijn bij vis, kan dat? Die vraag krijg ik altijd en overal te horen, en ik weet nooit wat de spreker daar precies mee bedoelt. Het idee dat rode wijn bij vis een doodzonde is, is een typisch Noord-Europees probleem waar ze in wijnlanden in het geheel niet mee zitten. Net als bij elk gerecht geldt voor de keuze ‘wijn bij vis’ gewoon: geen wijn nemen die het gerecht overstemt, en rekening houden met de overige ingrediënten.”

Welke wijn is het lekkerst bij je maaltijd? De wijn-spijsbijbel legt het haarfijn uit!

Heb je trek gekregen? Kijk dan hier voor wat inspiratie voor een heerlijke maaltijd. En dan snel richting slijter! 🙂

[snippet-shop snippet-shop=””]

Dit artikel bevat affiliate links. Het product is kosteloos ontvangen, dit verandert echter niets aan mijn mening. Alleen de producten waar ik volledig achter sta verschijnen op mijn blog!