Tulband cake met peer en pecannoot

tulband-cake-met-peer-en-pecannoot

Deze tulband cake is een echte beauty! En hij is net zo lekker als hij eruit ziet 😉 Een zoete, kruidige comfort food cake voor in de donkere herfst- en wintermaanden.

Dit heb je nodig voor de tulband cake:

  • Voor het cakebeslag:
  • 380 gram bloem
  • 230 gram boter
  • 350 gram suiker
  • 4 eieren
  • 230 gram zure room
  • 2 peren
  • 85 gram gezouten pecannoten
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • een halve theelepel bakpoeder
  • een halve theelepel baking soda
  • een snufje zout
  • Voor het glazuur:
  • 100 gram poedersuiker
  • een halve peer

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Pak je tulband en vet hem goed in met boter. Zorg dat je elk hoekje goed hebt ingesmeerd. Sprenkel hierna wat bloem in de tulband en verspreid dit, door zachtjes te tikken en de vorm schuin te houden, door heel de vorm. Giet de overgebleven bloem eruit. Deze methode van invetten zorgt ervoor dat je tulband bij het omkeren straks niet blijft plakken aan de vorm.

tulbandcakeherfst1

Zo maak je de tulband cake:

  1. Meng de bloem, het bakpoeder, baking soda en het zout bij elkaar en zet het even apart.
  2. Mix de boter in een grote beslagkom een aantal minuten tot hij zacht en romig wordt. Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe, en mix dit in ongeveer 3 minuten goed door elkaar heen. Voeg één voor één de eieren toe. Blijf alles goed doormixen en voeg de kaneel en nootmuskaat toe.
  3.  Voeg in delen de bloem en de zure room toe aan het beslag. Ga als volgt te werk: voeg een klein beetje bloem toe, dan een beetje zure room, en blijf dit afwisselen. Zo krijgen de ingrediënten de kans om goed opgenomen te worden in het beslag en ontstaan er geen klontjes. Mix op een lage snelheid.
  4.  Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd ze in kleine blokjes. Hak de pecannoten in kleine stukjes. Meng de peer en pecannoten met een spatel door het beslag heen.
  5.  Giet het cakebeslag in de tulband, en zet hem 60 tot 70 minuten in de oven op 180 graden. Test na 60 minuten met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de prikker schoon en droog uit de cake, dan is hij klaar. Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten (nog in de vorm!) afkoelen. Na deze 10 minuten kun je hem omdraaien. Pak hiervoor je ovenwant en een groot bord, plaats het bord op de open kant van de cakevorm, en draai ze samen om. Nu kun je de tulbandvorm er voorzichtig aftillen. laat de cake goed afkoelen.

Zo maak je het glazuur:

  1. Pak de halve peer en knijp hem boven een zeef in een schaaltje fijn, totdat al het sap eruit is. Je zult ongeveer 3 eetlepels perensap nodig hebben.
  2. Roer het perensap door de poedersuiker tot een glazuur. Verdeel het glazuur over je cake. Het beste kun je het er met een lepel overheen laten druppelen. Na een half uur zal de glazuur gestold zijn en kan de cake aangesneden worden!

tulbandcakeherfst4

tulbandcakeherfst3.jpg

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

7 Comments

  1. Pingback: Stevige cake met kaneel, kruidnoten en kaneelglazuur - Nest Warehouse

  2. Pingback: Stevige cake met kaneel, kruidnoten en kaneelglazuur - Foodie Feest

  3. Pingback: Sinaasappelcake met amandel en een ricotta glazuur - Foodie Feest

  4. Hoi Jessica,
    Ik heb de tulband net gemaakt maar ik mis het maken van het glazuur in je recept. Hoe maak ik die?
    Groet, Marianne

    • Hi Marianne! Wat gek, de instructies lijken inderdaad verdwenen. Ik ga ze zo gelijk weer toevoegen! De stappen zijn als volgt:

      Pak de halve peer en knijp hem boven een zeef in een schaaltje fijn, totdat al het sap eruit is. Je zult ongeveer 3 eetlepels perensap nodig hebben. Roer het perensap door de poedersuiker tot een glazuur. Verdeel het glazuur over je cake. Het beste kun je het er met een lepel overheen laten druppelen. Na een half uur zal de glazuur hard zijn en kan de cake aangesneden worden!

      Succes! 🙂

  5. Ziet er super lekker uit zeg! Alleen een klein vraagje:wanneer voeg je de baking soda toe? Ik kan het niet in de werkwijze terugvinden. Ik neem aan gelijk met de bloem, bakpoeder en het zout.
    Groetjes Judith

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*