Truffeltaart met chocoladeschotsen

Precies kunnen inschatten wat je heimelijke liefde het allerlekkerst vindt. Dat probeert Vianne (Juliette Binoche) bij zigeuner Roux (Johnny Depp) in de film Chocolat. Ze biedt hem de beste truffels uit haar chocolaterie aan. Maar waar ze bij elke dorpsbewoner meteen de juiste smaak te pakken heeft, wil het bij Johnny Depp maar niet lukken. Maar als het om liefde gaat, wil je het dan niet liever grootser aanpakken? Met deze truffeltaart bijvoorbeeld?

Dit overheerlijke recept komt uit Foodies Magazine! Misschien heb je me onlangs al gespot in het Foodies tijdschrift; ik ben namelijk één van de Foodies Friends, een groepje toffe foodbloggers dat om de zoveel tijd een heerlijk recept bedenkt voor in het tijdschrift. Leuk he! Je kon al eerder spotten in de valentijnseditie – waar ik een heerlijke chocolademousse deelde – en deze maand in het pasen magazine met heerlijke scones! Snel nog even naar de winkel dus. 😀

– – – – – –

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 30 min. + 5 uur wachttijd
Per portie: ca. 742 kcal 9 g eiwit
49 g vet 65 g koolhydraten

Dit heb je nodig voor 1 taart (12 stukken):
Voor de biscuit:
100 g pure chocolade
250 g + extra boter zacht
1/2 el five spice-poeder
4 eieren
250 g suiker
140 g bloem
zout

Voor de vulling en de truffels:
50 g witte chocolade
500 g pure chocolade
400 ml slagroom
50 g suiker
3 el cacaopoeder of hagelslag
bakpapier

Zo maak je de truffeltaart:
1.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Smelt voor de biscuit 100 g pure chocolade au bain-marie en laat afkoelen.

2. Klop 250 g boter in ca. 5 minuten luchtig met een mixer. Voeg het five-spice poeder, de eieren en de suiker toe. Voeg de gesmolten chocolade toe en spatel hem er voorzichtig doorheen. Voeg de bloem en een snufje zout in drie delen toe en spatel elk deel er steeds voorzichtig doorheen.

3. Vet een springvorm (18 cm Ø) in met boter. Schep het beslag in de springvorm. Bak ca. 50 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de biscuit gaar is. Neem uit de oven en laat afkoelen.

4. Smelt voor de vulling de witte en pure chocolade apart van elkaar au bain-marie. Zet 400 g pure chocolade apart. Strijk voor de schotsen 100 g pure chocolade en de witte chocolade met een paletmes dun uit op een vel bakpapier en leg het in de koelkast.

5. Klop de slagroom met de suiker lobbig en voeg de overgebleven 400 g gesmolten pure chocolade toe. Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden.

6. Leg 1 helft van de cake als bodem in de springvorm en schenk de helft van de vulling erover. Leg de bovenkant van de biscuit erop en verdeel het grootste deel van de rest van de vulling eroverheen. Zorg dat je ongeveer 5 el van de vulling overhoudt voor de truffels. Zet de taart 5 uur in de koelkast zodat hij kan opstijven.

7. Vorm met twee eetlepels ca. 5 truffels van de overige vulling. Laat deze een uur opstijven in de koelkast en rol ze vervolgens door cacao of hagelslag. Haal de uitgestreken chocolade voorzichtig los van het bakpapier en breek hem in schotsen. Neem de taart uit de springvorm, zeef er een beetje cacaopoeder overheen en garneer met de chocoladeschotsen en truffels.

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

2 Comments

  1. Ik wist niet dat dat je bij een groepje foodbloggers hoort dat voor foodmagazine een recept bedenkt. Wat goed zeg. En jouw chocotaart ziet er geweldig lekker uit Jessica 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*