speculaas chocolade taart

Speculaas chocolade taart met karamel amandelen

Trek in een heerlijk winters taartje? Wat dacht je van een knapperige speculaasjes bodem en een romige chocolade vulling, afgetopt met gesuikerde amandelen? Pluspunt: deze speculaas chocolade taart hoeft niet in de oven, maar in de koelkast!

Dit recept is super makkelijk en de taart hoeft niet in de oven maar in de koelkast! De chocolademousse maak je door geklopte slagroom te mengen met gesmolten melkchocolade. In de koelkast stijft dit na een aantal uur op tot een heerlijke mousse. De bodem is een eenvoudige koekruimelbodem – maar dan met speculaas – en alleen het karameliseren van de nootjes kan heel gemakkelijk in de pan. Het enige wat je niet moet vergeten is om de timer te zetten. ๐Ÿ™‚

Speculaas chocolade taart met Karamel amandelen

Servings

8

servings
Prep time

20

minutes
Cooking timeminutes

Een heerlijke chocoladetaart die niet in de oven hoeft. Maak hem wel op tijd; hij moet namelijk minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.

Ingrediรซnten:

  • 300 gram amandel speculaasjes

  • 100 gram boter

  • 300 gram melkchocolade

  • 200 gram slagroom

  • Voor de karamel amandelen:
  • 100 gram amandelen

  • 40 gram suiker

  • 20 gram honing

  • 10 gram ongezouten roomboter

  • 10 ml water

  • Snufje zout

  • 1 (bescheiden) theelepel koek- en speculaas kruiden

Zo maak je het:

  • Vermaal de speculaasjes in de keukenmachine tot kruimels. Smelt de boter in een steelpan/sauspan op laag vuur.
  • Meng de boter door de koekkruimels en giet het mengsel in de taartvorm. Druk de koekkruimels met de bolle kant van een lepel op de bodem en (met de vingers) in de randen.
  • Klop de slagroom stevig. Smelt de chocolade au bain marie en laat het lichtjes afkoelen. Spatel de gesmolten chocolade voorzichtig door de geklopte room heen, tot er een egale donkerbruine mousse ontstaat. Schep de mousse in de taartvorm.
  • Hak de amandel in grove stukken. Zet een pan op laag vuur met alle ingrediรซnten onder het kopje met de amandel ingrediรซnten. Blijf 3 tot 4 minuten goed doorroeren tot een stevig en plakkerig laagje om de amandelen vormt.
  • Zet een vel bakpapier klaar en schep het mengsel erop. Laat het zo 5 tot 10 minuten afkoelen totdat het veilig is om aan te raken, en breek het daarna in kleine stukjes. Verdeel over de taart.
  • Laat de speculaas chocolade taart daarna minimaal 4 uur tot 1 dag in de koelkast opstijven.

Opmerkingen & tips:

  • Karamel is tricky om mee te werken. Overschrijd de kooktijd van maximaal 4 minuten niet, want dat wordt de karamel zodra hij af is gekoeld keihard. Wees ook extra voorzichtig met je handen, want je kunt je snel verbranden.
  • Ik gebruikte een rechthoekige taartvorm met uitneembare bodem. Ik heb een klein beetje van de chocolademousse achter gehouden omdat het anders te veel en te vol werd. Afhankelijk van de vorm die jij gebruikt kan het zijn dat je ook wat overhoud. Dat is geen straf want als je dit in een glaasje in de koelkast zet heb je na 4 uur een chocolademousse als extra toetje. ๐Ÿ™‚

Goed nieuws; ik heb nog meer lekkere recepten met een chocolademousse zoals deze!

Ferrero Rocher taart

witte chocolade mousse potjes met mango

Chocolade mousse taart met sinaasappel

Heb je dit recept gemaakt? Show me! ๐Ÿ˜€ Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! ๐Ÿ˜€

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Afbeelding om te pinnen:

speculaas chocolade taart recept

2 Comments

  1. Pingback: Chocolade en gezouten karamel cookie bars - Nest Warehouse

  2. Pingback: Snelle tiramisu met sinaasappel twist – Foodie Feest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*