Speculaas chocolade taart met gesuikerde amandelen

Speculaas chocolade taart met gesuikerde amandelen

Speculaas chocolade taart met gesuikerde amandelen

Trek in een heerlijk winters taartje? Wat dacht je van een knapperige speculaasjes bodem en een romige chocolade vulling, afgetopt met gesuikerde amandelen? Pluspunt: deze speculaas chocolade taart hoeft niet in de oven, maar in de koelkast!

Dit heb je nodig:

 • 100 gram amandelen
 • 35 gram suiker
 • 60ml water
 • halve theelepel koek- en speculaas kruiden
 • 25 amandelspeculaasjes (310 gram)
 • 110 gram boter
 • 300 gram melkchocolade
 • 200 gram room

 

Speculaas chocolade taart met gesuikerde amandelen

Voor de speculaasbodem:

 1. Maal de speculaasjes in de keukenmachine in een paar seconden tot kruimels.
 2. Doe de boter in een magnetronbestendige kom. Laat de boter in de magnetron langzaam smelten in ongeveer 1 tot anderhalve minuut, waarbij je tussendoor even roert en controleert hoe ver het al gesmolten is. (anders hoor je een harde *PLOP* en mag je boter van de magnetronwanden gaan vegen). Voeg dan direct de gesmolten boter toe aan de speculaaskruimels, en roer alles goed door elkaar.
 3. Giet het koekjesmengsel in je taartvorm. Gebruik je een taartvorm met uitneembare bodem (zoals in de afbeelding) dan kun je de kruimels direct in de vorm gieten. Gebruik je een normale taartvorm, dan is het handig om de vorm eerst met bakpapier te bekleden om de taart straks makkelijker uit de vorm te krijgen. Druk de koekkruimels met de bolle kant van een lepel plat, tot je een stevige, gelijkmatig verdeelde bodem hebt.

Voor de chocolade vulling:

 1. Haal je beslagkom, mixer en room tevoorschijn. Klop de room op tot een luchtige slagroom.
 2. Breek de chocolade in stukjes en plaatst ze in een pan op laag vuur. laat de chocolade langzaam smelten terwijl je voortdurend blijft roeren. Let op dat het vuur op zijn laagst blijft; de chocolade kan anders snel aanbranden. (Je kunt de chocolade ook au bain marie verwarmen, maar dit is niet persé nodig.)
 3. Spatel de gesmolten chocolade voorzichtig door de geklopte room heen, tot er een donkerbruine mousse ontstaat.
 4. Giet de mousse in je taartvorm, bovenop de speculaasbodem. Zet de taart in de koelkast.

Voor de gesuikerde amandelen:

 1. Zet een pan met het water, de suiker en koek- en speculaaskruiden op middelhoog vuur en roer alles even goed door.
 2. Voeg de amandelen toe. Het proces van het suikeren zal ongeveer tien minuten in beslag nemen. Terwijl de suiker boven de hitte langzaam kristalliseert is het belangrijk om goed te blijven roeren zodat alle amandelen rondom bedekt worden met een suikerlaagje.
 3. Laat je gesuikerde amandelen 5 minuten afkoelen, uitgespreid op een vel bakpapier. Verdeel ze daarna over de taart, nu de mousse nog een beetje zacht is. Laat je speculaas chocolade taart daarna minimaal 4 uur tot 1 dag in de koelkast opstijven :).

Speculaas chocolade taart met gesuikerde amandelen

Meer taartjes? Eerder maakte ik al een heerlijke aardbeien roomkaas kruimeltaart en een chocolade sinaasappel mousse taart die zeker de moeite waard zijn! 🙂

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Bewaren

Bewaren

Bewaren

One Comment

 1. Pingback: Chocolade en gezouten karamel cookie bars - Nest Warehouse

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*