tiramisu sinaasappel

Snelle tiramisu met sinaasappel twist

Als je je – net als ik – met het (kerst)diner helemaal volpropt met allemaal lekkere gerechten of gourmet hapjes, dan ben je stiekem heel blij als het toetje een beetje fris en luchtig is! Om die reden besloot ik om deze kerstklassieker tiramisu een frisse en fruitige twist te geven en de wat zwaardere tonen van de koffie en cacao achterwege te laten. En ook fijn: je kunt deze tiramisu met sinaasappel binnen 10 minuten op tafel toveren!

Ik ben echt DOL op sinaasappel en het liefst stop ik het overal in. Cakes, chocolademousse, roomkaasjes, in cocktails en zelfs hartige gerechten. Zoet en een beetje zuur, het past bijna overal wel bij! πŸ™‚ Het leek me daarom leuk om eens een tiramisu met sinaasappel te maken, voor een heerlijke twist op de klassieker. πŸ˜€

Om de sinaasappel te complementeren koos ik als koekje voor bitterkoekjes, en dipte ik deze in sinaasappelsap gemengd met amandellikeur. Deze smaken gaan heel goed samen. Een lekkere royale laag mascarpone crème erop en smullen maar.

Als je wat van het sinaasappel-likeur mengsel overhoud kun je deze er voor de liefhebber er nog apart bij serveren. Lekker om nog een beetje extra bovenop de tiramisu te schenken. Eventueel kun je het mengsel eerst door een zeefje halen, zodat je geen restjes bitterkoek erin hebt.

Ik maakte dit recept voor Foodies magazine, en hij is ook terug te vinden in de winkel, in het Kerst magazine van 2019. πŸ˜€

Snelle tiramisu met sinaasappel twist

Course: DessertCuisine: ItalianDifficulty: Easy
Servings

2

servings
Prep time

20

minutes
Cooking timeminutes

Tiramisu met sinaasappel is een frissere, lichtere variant op de klassieke versie. Voor 2 tot 3 personen.

IngrediΓ«nten:

  • 200 gram mascarpone

  • 8 bitterkoekjes

  • Rasp van 1 sinaasappel

  • 50 ml versgeperst sinaasappelsap

  • 50 ml amandel likeur

  • 35 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 1 eierdooier

Zo maak je het:

  • Meng in een schaaltje het sinaasappelsap en amandellikeur door elkaar. Snijd de bitterkoekjes doormidden en laat een aantal minuten weken in het sinaasappel-amandel mengsel.
  • Mix ondertussen de basterdsuiker en de eierdooier met een handmixer luchtig (zo’n 2 minuten).
  • Voeg de mascarpone en het sinaasappelrasp toe en mix alles tot een romige massa (1 minuut).
  • Verdeel de helft van de bitterkoekjes over de bodem van je serveer glaasjes. Schep hierop het mascarpone mengsel. Verdeel de rest van de bitterkoekjes erover.
  • Je kunt de tiramisu direct serveren, maar ook een aantal uur in de koelkast bewaren.

Operkingen & tips:

  • Bij bitterkoekjes duurt het – in tegenstelling tot lange vingers – iets langer voordat de vloeistof goed doordringt. Hierdoor moeten de koekjes een aantal minuten weken.

Meer inspiratie voor lekkere desserts? Kijk dan eens naar de volgende recepten:

Witte chocolade mousse potjes met mango

Appelgebakjes van bladerdeeg met ricotta en karamelsaus

Carrot cake met roomkaas frosting

Speculaas chocoladetaart met karamel amandelen

Heb je dit recept gemaakt? Show me! πŸ˜€ Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! πŸ˜€

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*