Shortbread koekjes met sinaasappel en amandel

Shortbread koekjes met sinaasappel en amandel

Koekjes die smelten in je mond! Een zanderige textuur en de heerlijke smaak van sinaasappel. Deze shortbread koekjes zijn ook nog eens héél makkelijk te maken!

Shortbread koekjes met sinaasappel en amandel

Shortbread koekjes zijn verrukkelijk lekker en passen helemaal bij de feestdagen! Zeker de versie, met vers sinaasappelrasp en amandel nootjes erdoor.

Wat is een shortbread koekje?

Een shortbread koekje is een koekje met een kruimelige, zanderige textuur. Om deze te verkrijgen stop je geen gewone suiker door het deeg, maar poedersuiker! Verder wordt er in shortbread koekjes gebruikt gemaakt van het bindmiddel maizena.

Zorg er verder voor dat je roomboter goed op kamertemperatuur is. Met harde boter is lastig te werken, zeker omdat we de boter lang gaan kloppen, en kan bovendien ook een heel ander resultaat opleveren. Dus koop een dag van tevoren je boter, en laat hem lekker op het aanrecht liggen! 🙂 Dat is met roomboter helemaal geen probleem.

Shortbread koekjes met sinaasappel en amandel

Voor 9 koekjes.
15 minuten voorbereiding, 15 minuten baktijd.

Dit heb je nodig voor de shortbread koekjes:

  • 120 gram zachte ongezouten roomboter (laat goed op kamertemp. komen)
  • 100 gram bloem
  • 30 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelschaafsel of fijngehakte nootjes
  • 15 gram maïzena
  • 2 theelepels sinaasappelrasp
  • Optioneel: witte chocolade als topping

Shortbread koekjes met sinaasappel en amandel

Zo maak je de shortbread koekjes met sinaasappel en amandel

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Klop de boter en sinaasappelrasp met een mixer licht en fluffy, zo’n 5 minuten lang.
  3. Voeg dan in delen de bloem, poedersuiker en maïzena toe en mix 5 minuten op medium snelheid.
  4. Verdeel de koekjes in 9 hoopjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Het beste kun je ze ‘scheppen’ met behulp van 2 eetlepels. Houd voldoende afstand want de koekjes lopen flink uit tijdens het bakken.
  5. Bak ze 12 tot 15 minuten af op 190 graden en laat ze goed afkoelen.
  6. Smelt een paar blokjes witte chocolade en drizzle het over de koekjes.

Shortbread koekjes met sinaasappel en amandel

Jammieee! Kan je net als ik geen genoeg krijgen van sinaasappel in baksels, probeer dan zeker ook eens deze cranberry cake met sinaasappel, de sinaasappel cake met amandel en ricotta glazuur en mijn healthy bananenbrood met griekse yoghurt en sinaasappel!

Shortbread koekjes met sinaasappel en amandel

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

5 Comments

  1. Koekjes die smelten in de mond… dat klinkt goed zeg. En ik houd altijd erg van de frisse smaak van sinaasappelsap. Dankjewel voor het recept.

  2. De combinatie van sinaasappel met amandel vind ik verrassend, maar juist daarom zou ik deze graag eens proberen.

  3. Dat klinkt heerlijk! Ik ben wel van koekjes met sinaasappelsmaak en zeker als ze dan ook nog eens in je mond smelten… hmmmmm

  4. Lipstickencupcakes

    Oeeeh deze zien er heerlijk uit zeg. Deze kan ik wel eens maken voor mijn werk, zullen mijn cliënten vast van smullen.

  5. Hmmmm het ziet er zo mooi én lekker uit!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge