Salade met geitenkaas, peer en balsamicoglazuur

salade geitenkaas peer

Een lekkere en slanke salade met een winters tintje dankzij de peer! Ideaal als vegetarische maaltijdsalade, of gewoon als bijgerecht.

In plaats van een dressing maak ik voor deze salade een balsamico glazuur. In het engels noemen ze dit ook wel balsamic reduction. Door de balsamicoazijn te koken wordt de smaak van de balsamico intenser, en verdwijnt het zuurtje van de azijn. Omdat de smaak van het glazuur zo sterk is, heb je ook maar een kleine hoeveelheid nodig.

Nog een voordeel: balsamico is goed voor de lijn! De glazuur uit het recept bevat namelijk maar 90 calorieën, en hiervan hoef je maar de helft te gebruiken. De dressing voor deze salade komt dus uit op slechts 45 calorieën!

Dit heb je nodig voor de salade met geitenkaas en peer:

  • voor het balsamico glazuur:
  • 150 ml balsamico azijn
  • een kwart peer
  • voor de salade:
  • 60 gram jonge bladsla melange
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 30 gram walnoten
  • Een halve komkommer
  • 125 gram (een half bakje) cherry tomaatjes
  • 1 peer

salade-peer-geit2

Het balsamicoglazuur maken

Doe de 150ml balsamico azijn in een klein sauspannetje. Druk de kwart peer stevig door een zeef heen, zodat het sap vrijkomt. Voeg dit sap toe aan de balsamico azijn. Breng de azijn op een middelhoog vuurtje aan de kook, onder voortdurend roeren. Je zult merken dat de azijn langzaam een beetje indikt.

Zodra de azijn een beetje stroperig wordt is je glazuur klaar. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je kunt het vuur dan direct uitzetten: het glazuur dikt nog een beetje in tijdens het afkoelen. Als je het glazuur te lang laat koken wordt het té dik en is het niet meer te gebruiken. Bewaar je afgekoelde glazuur in een afgedekt potje. Voor deze salade gaan we de helft van het glazuur gebruiken.

 

De salade met geitenkaas en peer maken

Halveer de cherry tomaatjes en snijd de komkommer en peer in kleine blokjes. Doe de sla melange in een grote serveerschaal en verdeel de gesneden ingrediënten erover. Strooi dan de walnoten erover. Breek de geitenkaas in kleine stukjes en verdeel deze als laatste over de salade. Schenk één eetlepel van de balsamico glazuur over de salade.

Tip: Voor deze salade heb ik aan het balsamico glazuur perensap toegevoegd, maar deze is natuurlijk optioneel! Wil je het glazuur toepassen op een ander gerecht, dan kan je het perensap weglaten of vervangen door bijvoorbeeld een beetje honing of wat kruiden.

 

salade-peer-geit1

Bewaren

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Summary
recipe image
Recipe Name
Salade met geitenkaas, peer en balsamicoglazuur
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

5 Comments

  1. Lekker! Voor hoeveel personen is deze salade?

    • Dankje Hetty! 🙂 Dat is afhankelijk van hoe je de salade wilt gebruiken. 🙂 Zelf eet ik hem graag als maaltijdsalade (voor 1 persoon), maar je kunt hem ook voor 2 personen gebruiken als je daarnaast nog iets van gebakken aardappeltjes en vlees serveert. Je kunt hem ook echt als bijgerechtje serveren, dan zou hij voor ongeveer 4 personen goed moeten zijn.

  2. Ik eet al sinds m’n 14e vegetarisch. Maar balsamico glazuur kende ik nog niet. Lijkt me heerlijk in combinatie met de andere ingrediënten. Bedankt voor de tip!

  3. Pingback: 7x makkelijke salade voor een snelle en voedzame maaltijd – Foodie Feest

  4. Pingback: Zalm in notenkorst van amandel en pistache – Foodie Feest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*