salade met peer

Salade met peer, geitenkaas en balsamicoglazuur

Een lekkere en slanke salade met een winters tintje! Deze salade met peer is dan ook ideaal als vegetarische maaltijdsalade, of gewoon als bijgerecht.

 

Dressing van balsamico azijn

In plaats van een dressing maak ik voor deze salade een balsamico glazuur. In het Engels noemen ze dit ook wel ‘balsamic reduction’. Dit wordt gemaakt met balsamico azijn, wat in de essentie ingekookt druivensap is met azijn er aan toegevoegd. Vervolgens wordt de balsamico gerijpt in houten vaten.

Door de balsamicoazijn zelf nóg verder te koken wordt de smaak van de balsamico intenser, en verdwijnt het zuurtje van de azijn. Het wordt dan ook dik en stroperig, en dat leent zich perfect als dressing over je salades. En omdat de smaak van het balsamico glazuur zo sterk is, heb je ook maar een kleine hoeveelheid nodig.

Nog een voordeel: balsamico is goed voor de lijn! De glazuur uit het recept bevat namelijk maar 90 calorieën, en hiervan hoef je maar de helft te gebruiken. De dressing voor deze salade met peer komt dus uit op slechts 45 calorieën!

Meer toepassingen

Naast een heerlijke salade dressing is het ook goddelijk bij een crostini met blauwe kaas, of als finishing touch bij een hartige taart.

Recept: salade met peer, geitenkaas en balsamicoglazuur

Voor

2

personen
Bereidingstijd

15

minutes

Met dit recept maak je 1 grote maaltijdsalade voor 1 persoon, of een bijgerecht voor 2 tot 4 personen.

Ingrediënten:

  • voor het balsamico glazuur:
  • 150 ml balsamico azijn

  • een kwart peer

  • voor de salade:
  • 60 gram jonge bladsla melange

  • 100 gram zachte geitenkaas

  • 30 gram walnoten

  • Een halve komkommer

  • 125 gram (een half bakje) cherry tomaatjes

  • 1 peer

Zo maak je het:

  • Giet de balsamico azijn in een klein sauspannetje. Druk de kwart peer stevig door een zeef heen, zodat het sap vrijkomt. Voeg dit sap toe aan de balsamico azijn. Breng de azijn op een middelhoog vuurtje aan de kook, onder voortdurend roeren. Je zult merken dat de azijn langzaam een beetje indikt.
  • Zodra de azijn een beetje stroperig wordt is je glazuur klaar. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je kunt het vuur dan direct uitzetten: het glazuur dikt nog een beetje in tijdens het afkoelen. Als je het glazuur te lang laat koken wordt het té dik en is het niet meer te gebruiken. Bewaar je afgekoelde glazuur in een afgedekt potje. Voor deze salade gaan we de helft van het glazuur gebruiken.
  • Halveer de cherry tomaatjes en snijd de komkommer en peer in kleine blokjes. Plaats de sla melange in een grote serveerschaal en verdeel de gesneden ingrediënten erover. Strooi dan de walnoten erover. Breek de geitenkaas in kleine stukjes en verdeel deze als laatste over de salade. Schenk één eetlepel van de balsamico glazuur over de salade.

Opmerkingen & tips:

  • Tip: Voor deze salade heb ik aan het balsamico glazuur perensap toegevoegd, maar deze is natuurlijk optioneel! Wil je het glazuur toepassen op een ander gerecht, dan kan je het perensap weglaten of vervangen door bijvoorbeeld een beetje honing of wat kruiden.

Op zoek naar meer lekkere salades? kijk dan ook eens naar mijn andere recepten:

Snelle Griekse salade met feta, ui en olijven

Pompoen salade met rucola, linzen en feta

Snelle pastasalade met zongedroogde tomaat en artisjok

Couscous salade met appel, nootjes en frisse yoghurtsaus

Bewaren

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

5 Comments

  1. Lekker! Voor hoeveel personen is deze salade?

    • Dankje Hetty! 🙂 Dat is afhankelijk van hoe je de salade wilt gebruiken. 🙂 Zelf eet ik hem graag als maaltijdsalade (voor 1 persoon), maar je kunt hem ook voor 2 personen gebruiken als je daarnaast nog iets van gebakken aardappeltjes en vlees serveert. Je kunt hem ook echt als bijgerechtje serveren, dan zou hij voor ongeveer 4 personen goed moeten zijn.

  2. Ik eet al sinds m’n 14e vegetarisch. Maar balsamico glazuur kende ik nog niet. Lijkt me heerlijk in combinatie met de andere ingrediënten. Bedankt voor de tip!

  3. Pingback: 7x makkelijke salade voor een snelle en voedzame maaltijd – Foodie Feest

  4. Pingback: Zalm in notenkorst van amandel en pistache – Foodie Feest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*