Salade met geitenkaas, peer en balsamicoglazuur

salade-met-geitenkaas-peer-en-balsamicoglazuur

Een lekkere en slanke salade met een winters tintje dankzij de peer! Ideaal als vegetarische maaltijdsalade, of gewoon als bijgerecht.

In plaats van een dressing maak ik voor deze salade een balsamico glazuur. In het engels noemen ze dit ook wel balsamic reduction. Door de balsamicoazijn te koken wordt de smaak van de balsamico intenser, en verdwijnt het zuurtje van de azijn. Omdat de smaak van het glazuur zo sterk is, heb je ook maar een kleine hoeveelheid nodig.

Nog een voordeel: balsamico is goed voor de lijn! De glazuur uit het recept bevat namelijk maar 90 calorieën, en hiervan hoef je maar de helft te gebruiken. De dressing voor deze salade komt dus uit op slechts 45 calorieën!

Zet de volgende ingredienten maar op je boodschappenlijstje:

  • voor het balsamico glazuur
  • 150ml balsamico azijn
  • een kwart peer
  • voor de salade
  • 60 gram jonge bladsla melange (zakje, AH)
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 30 gram walnoten
  • Halve komkommer
  • 125 gram (een half bakje) cherry tomaatjes
  • 1 peer

salade-peer-geit2

Het balsamicoglazuur maken

Doe de 150ml balsamico azijn in een klein sauspannetje. Druk de kwart peer stevig door een zeef heen, zodat het sap vrijkomt. Voeg dit sap toe aan de balsamico azijn. Breng de azijn op een middelhoog vuurtje aan de kook, onder voortdurend roeren. Je zult merken dat de azijn langzaam een beetje indikt.

Zodra de azijn een beetje stroperig wordt is je glazuur klaar. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je kunt het vuur dan direct uitzetten: het glazuur dikt nog een beetje in tijdens het afkoelen. Als je het glazuur te lang laat koken wordt het té dik en is het niet meer te gebruiken. Bewaar je afgekoelde glazuur in een afgedekt potje. Voor deze salade gaan we de helft van het glazuur gebruiken.

 

De salade maken

Halveer de cherry tomaatjes en snijd de komkommer en peer in kleine blokjes. Doe de sla melange in een grote serveerschaal en verdeel de gesneden ingrediënten erover. Strooi dan de walnoten erover. Breek de geitenkaas in kleine stukjes en verdeel deze als laatste over de salade. Schenk één eetlepel van de balsamico glazuur over de salade.

Tip: Voor deze salade heb ik aan het balsamico glazuur perensap toegevoegd, maar deze is natuurlijk optioneel! Wil je het glazuur toepassen op een ander gerecht, dan kan je het perensap weglaten of vervangen door bijvoorbeeld een beetje honing of wat kruiden.

 

salade-peer-geit1

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Salade met geitenkaas, peer en balsamicoglazuur
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)