red velvet taart

Red velvet taart

Jaaaa red velvet taart! Met zijn fluweelrode kleur, zijn zachte smeuïge binnenkant en die friszoete laag cream cheese frosting. Niet zo gek dat deze taart afgelopen jaren onwijs populair is geworden. 🙂 Hoe je de lekkerste red velvet taart maakt vertel ik je vandaag in deze blog!

red velvet taart

Red velvet taart met karnemelk, appelazijn en baking soda

Wat maakt een red velvet taart nou anders dan een normale taart? De ingrediënten! Om de taart zijn smeuïge textuur mee te geven is de ingrediëntenlijst net wat uitgebreider dan bij een gewone vanille taart. Zo gaat er bijvoorbeeld karnemelk door het beslag in plaats van gewone melk. Ik weet dat sommige mensen hier wat huiverig voor zijn; want als je niet van de smaak van karnemelk houd dan wil je dat natuurlijk niet in je taart stoppen. Maar geen zorgen; van de zurige karnemelk proef je helemaal niets terug.

Maar waarom zit die karnemelk dan in het beslag? Dat heeft alles te maken met de andere 2 bijzondere ingrediënten: de appelazijn en baking soda. Normaal gebruik je in een taart bakpoeder, maar hier vervangen we het door baking soda (ook wel baksoda genoemd). Deze baking soda gaat tijdens het bakken een scheikundige reactie aan met het zuurtje uit de karnemelk en appelazijn, waardoor de taart rijst én ontzettend smeuïg wordt.

De baking soda is tegenwoordig heel makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt. Je vindt het in het bakschap bij de dr oetker spullen. Let goed op dat je de soda pakt en niet het gewone bakpoeder, de verpakkingen lijken op elkaar. 🙂

Hoe krijgt een red velvet taart zijn rode kleur?

Het geheim van een mooie, diepe rode kleur? Dat is de verhouding tussen de hoeveelheid cacao en kleurstof. Voor een red velvet taart van 3 lagen heb je slechts 15 gram cacao nodig. dit zal die kenmerkende, subtiele chocoladesmaak geven. Met slechts 2 theelepels gel kleurstof maak je dan de perfecte rode tint. Gebruik je meer cacao, dan wordt je taart steeds donkerder en kan je hem eigenlijk niet meer lichter krijgen, ook al voeg je meer kleurstof toe. De keuze van het merk kleurstof is ook nog belangrijk; kijk voor mijn instructies bij de *opmerking in de ingrediëntenlijst.

Meer tips

  • Zorg dat je je bakvormen goed invet met een laagje boter. Sprinkel er een klein handje bloem in, en verdeel dit over de vorm totdat alles aan de boter plakt. Houd de vorm dan ondersteboven en tik er een paar keer op om losse restjes overtollig bloem te verwijderen.
  • Zorg dat je het beslag niet te lang mixt: hierdoor kan het taai en chewey worden. Mixen totdat alle ingrediënten nét bij elkaar zijn opgenomen is voldoende.
  • De boter op kamertemperatuur moet zacht zijn, maar niet té. De juiste zachtheid is belangrijk om te boter goed romig te kunnen kloppen. Dat gaat niet met keiharde blokjes, maar ook niet met half gesmolten boter. Op een warme dag hoef je de boter maar een paar minuten van te voren uit de koeling te halen, maar in de winter kan het een paar uur duren voordat hij zacht genoeg is.
  • Het frosten van de taart is best een uitdaging. Om een mooie vlakke coating van de roomkaas frosting te krijgen kun je hulpmiddelen gebruiken zoals een draaiplateau, paletmes en een deegschraper. Veel draaien, veel corrigeren, veel uitproberen en vooral veel oefenen. Dit onderdeel van de taart vind ik ook altijd nog een uitdaging.
  • Voor dit recept gebruik ik een bakvorm van 15 centimeter. Wil je vaker bakken, dan raad ik je aan om 3 van deze pannen aan te schaffen. Deze heb ik zelf ook! Het aluminium geleid de warmte heel goed en bakt de taart geleidelijk mooi gaar.
  • Lees voordat je begint het hele recept door en zet waar mogelijk de ingrediënten alvast klaar. Dan kan er niets meer misgaan toch? 🙂

Informatie over dit recept

Deze red velvet taart is voor 6 tot 8 personen.
Je hebt een bakvorm met een diameter van 15 centimeter nodig.

Red velvet taart beslag ingrediënten:

  • 300 gram bloem
  • 285 gram suiker
  • 240 ml karnemelk
  • 120 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 15 gram cacao poeder
  • 15 ml appelazijn
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 theelepels rode kleurstof*
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout

* De keuze van je kleurstof is super belangrijk, er zit namelijk best wat verschil in kwaliteit. Het beste kun je de gel colors van het merk Wilton gebruiken. Gebruik in ieder geval geen kleurstof van winkels zoals xenos of action, want die zijn ontzettend chemisch en verpesten je hele taart.

Ook nodig: extra boter en bloem om de bakvormen in te vetten.

ingrediënten voor de cream cheese frosting

  • 150 gram poedersuiker
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 140 gram roomkaas*
  • 1 theelepel vanille extract

* Ik gebruik áltijd de roomkaas van Philadelphia.

red velvet cake

De red velvet taart bakken:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet je bakvormen klaar. Vet ze in met boter en bestuif met bloem. Lees de uitgebreide instructies hierboven bij het kopje tips.
  3. Mix de boter, suiker, en het vanille extract in een ruime mengkom tot een romige massa.
  4. Voeg één voor één de eieren toe. Mix kort door elkaar.
  5. Mix in een aparte kom de karnemelk, appelazijn en rode kleurstof goed door elkaar. Zet apart.
  6. Zeef de bloem, het zout, de cacao en de baking soda in een aparte kom. Roer met een garde door elkaar zodat alles goed gemengd is. Zet apart.
  7. Voeg dan in delen het karnemelk mengsel en het bloem mengsel (om en om) toe aan het beslag. Mix totdat alles is opgenomen voordat je een nieuw deel toevoegt.
  8. Verdeel het beslag over de 3 pannen. Je kunt hiervoor een weegschaal gebruiken; als je 3 taartvormen hebt kun je net zo lang beslag toevoegen en afwegen tot ze ongeveer even vol zitten. Heb je maar 1 taartvorm, weeg dan het complete beslag en deel door 3.
  9. Bak de cakes in de voorverwarmde oven op 180 graden, voor 30 tot 35 minuten. Test of ze gaar zijn met een cake- of satéprikker. Komt de prikker schoon uit de taart, dan is hij gaar. Kleeft er nog een beetje beslag aan, bak hem dan een paar minuutjes langer.
  10. Laat de cakes 5 tot 10 minuten afkoelen en haal ze dan uit de vorm. Dit doe je door een bord op de bovenkant te plaatsen en de vorm daarna om te draaien.

red velvet taart recept

De cream cheese frosting maken:

Directions

  1. Mix de boter en het vanille extract met de mixer tot een romige massa – zo’n 3 minuten tot de kleur minder naar geel neigt en meer naar wit. Voeg de roomkaas toe en mix door elkaar tot een romig geheel.
  2. Voeg dan in delen de poedersuiker erdoor en mix goed.

De red velvet taart in elkaar zetten:

Directions

  1. Kies een mooi bord of taartplateau waar je de taart op wil serveren. Smeer een klein dotje van de cream cheese frosting in het midden van je bord, om te zorgen dat je cake beter op zijn plek blijft.
  2. Leg daarop de eerste taartlaag. Heb je een ‘bolling’ op je taartlagen, snijd deze er dan eerst af met een scherp mes tot je een vlak en plat oppervlak hebt. Bestrijk de bovenkant met een royale laag frosting. Bewaar de afgesneden stukken cake even; deze kun je verkruimelen en als garnering gebruiken
  3. Plaats voorzichtig de tweede taartlaag erop, en bestrijk weer met de frosting. Hetzelfde doe je bij de laatste laag. De bovenkant mag ook worden voorzien van een royale laag.
  4. Bestrijk hierna de randen met de rest van de frosting. Het beste kun je beginnen met een wat dunner laagje, gewoon om de taart lichtjes te bedekken. Zet de taart dan een half uur in de koelkast zodat de frosting wat steviger word, en smeer daarna de rest erop. Met behulp van een paletmes of deegschraper kun je een egale laag maken.
  5. Optioneel kun je de afgesneden stukken cake verkruimelen – met je vingers of een rasp – en als decoratie over de taart verdelen. Ook aardbeien, ander rood fruit en chocolade maken lekkere toppings.

Bewaar de taart in de koelkast. Het beste plaats je hem onder een taartstolp, maar goed ingepakt in keukenfolie werkt ook. Laat de taart in ieder geval niet onafgedekt in de koelkast staan; er kunnen na verloop van tijd geurtjes van de andere spullen uit je koelast intrekken. Héél snel opeten is natuurlijk ook een goed alternatief 😉

red velvet taart met cream cheese frosting

Yess you did it! Wil je nog meer lekkere taarten maken, kijk dan ook eens naar deze chocoladetaart met karamelstukjes. En vond je het bakken met karnemelk en baking soda leuk? Dan moet je zeker mijn ultra fluffy muffins proberen. Daarbij pas ik dezelfde techniek toe. Wat dacht je van frambozen muffins met limoen of ontbijtmuffins met spelt en havermout?

 

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*