Recepten van februari

Jessica - Foodie Feest

Hi Iedereen! Misschien heb je gemerkt dat het afgelopen december en januari angstvallig stil is geweest op de Foodie Feest blog. En toch ben ik wél fanatiek aan het bakken en koken geweest!

Ik heb gemerkt dat het schrijven van blogs vaak té veel tijd inneemt, en dat ik het plezier hierin ook een beetje kwijt was (oh no!). Daarnaast wil ik me meer gaan focussen op kleinere gerechtjes (die niet persé een bereidingswijze hebben) en meer met fotografie gaan doen. Ik wil bijvoorbeeld graag lekkere smoothies en verleidelijk gefotografeerde belegde broodjes met jullie delen, maar het is naar mijn mening niet altijd nodig om hier een uitgebreid artikel over te schrijven.

Dus wat heb ik gedaan? Ik ben grotendeels verhuisd naar instagram. Hier vind je de food-inspiratie die je van me gewend ben, met de ingrediënten en bereidingswijze in de tekst eronder! 🙂

De wat uitdagender recepten zoals uitgebreide taarten zal ik uiteraard in blogposts blijven verwerken, want daar is instagram niet handig voor.

Elke maand zal ik mijn instagram posts in een blogartikel bundelen, zodat jullie het toch hier terug kunnen vinden. Volg je me op instagram of facebook dan zal je 2x per week iets lekkerst voorbij zien komen, en zo niet dan krijg je nu 1x per maand een volle bak met lekkere inspiratie. 🙂

Lets go!

Vietnamees-geïnspireerde noodle salade met rauwe paksoi, wortel, komkommer en in kokosmelk gepocheerde kip.

Vietnamees-geïnspireerde noodle salade met rauwe paksoi, wortel, komkommer en in kokosmelk gepocheerde kip.

Ik ben laatste tijd veel nieuwe dingen aan het uitproberen en daarbij probeer ik ook regelmatig te koken uit een kookboek! Zo viel me tijdens het speuren naar een lekker recept voor salade met kip op dat Donna Hay haar kip vaak op een bijzondere manier klaarmaakt, namelijk gepocheerd (gekookt) in kokosmelk! Dat moest ik even proberen. Dit is een Vietnamees-geïnspireerde noodle salade met rauwe paksoi, wortel, komkommer en de in kokosmelk gepocheerde kip. Bij de kokosmelk ging ook nog limoen, koriander en flink wat vissaus en dit gaf de kip echt een heerlijke smaak. Nadat de kip klaar was heb ik hem gesneden en de stukjes nogmaals een keer door de kokosmelk gehaald als zijnde een sausje, het was smullen.

 


Burrata salade met gemarineerde cherrytomaatjes en verse basilicum

Burrata salade met gemarineerde cherrytomaatjes en verse basilicum

Ik bakte deze maand een zuurdesumbrood en die was echt té lekker, dat ga ik zeker vaker doen. Daarbij maakte ik mijn burrata salade bestaande uit slechts wat gemarineerde cherrytomaatjes, verse basilicum en natuurlijk lekker veel burrata! Als dat niet gezond genieten is?

 


Couscous met spinazie, champignons, semi-zongedroogde tomaatjes en feta

Couscous met spinazie, champignons, semi-zongedroogde tomaatjes en feta

Op zoek naar een lekker makkelijk en snel recept? Ik heb wat voor je! Couscous met spinazie, champignons, semi-zongedroogde tomaatjes en feta. Helemaal niet veel werk maar super lekker en gezond. Ik ontdekte laatst semi-zongedroogde tomaten en die vind ik eigenlijk veel lekkerder dan de helemaal gedroogde tomaten. Dezelfde smaak, maar qua structuur iets minder chewey zegmaar.

Dit heb je nodig voor 2 personen:
150 gram couscous
200 ml water
olijfolie
peper en zout
gedroogde tijm
2 sjalotjes
2 tenen knoflook, geperst
100 gram kastanje champignons
200 gram verse bladspinazie
150 gram feta, in blokjes
100 gram semi-zongedroogde tomaatjes, gehalveerd.

Doe de couscous in een hittebestendige kom/schaal en giet hier 200ml kokend water bij. Dek af met een deksel of bord en laat het zo 5 minuten staan. Breek de couscous hierna los met een vork en roer er een kleine eetlepel olijfolie door samen met wat gedroogde tijm en peper en zout.

Snijd de sjalotten in ringen en fruit hem met wat olie en de knoflook in de pan. Voeg de champignons toe, en als deze gebakken zijn voeg je de spinazie toe.

Meng de feta en tomaatjes door elkaar met 1 eetlepel van de olie uit de pot van de zongedroogde tomaten.
Hussel alles door elkaar – warm indien nodig weer even op – en serveer!

 


Gezonde koekjes van amandelmeel en kokos

Gezonde koekjes van amandelmeel en kokos

Ik ben een enorm koekjesmonster en het liefst eet elke dag koekjes. Niet zo gezond natuurlijk dus ik probeer mezelf te beperken haha, en te experimenten met koekjes bestaande uit gezonde ingrediënten. Zo kwamen deze koekjes tot stand; gemaakt van amandelmeel en kokos! Met een eitje erdoor, en slechts een klein klontje boter en een klein beetje zoetigheid. Dit maakt een heerlijk koekje die vanbuiten crunchy is en van binnen zacht, bijna zoals een cakeje! Doen het ook erg goed bij het ontbijt of als pre-workout snackje.

Dit heb je nodig voor 4 koekjes:
50 gram amandelmeel
50 gram geraspte kokos
20 gram ongezouten roomboter
1 ei – een halve theelepel amandelextract
3 of 4 theelepels maple syrup of een andere suiker naar keuze (zoals bijvoorbeeld agave siroop of golden syrup. Het koekje is slechts licht zoet)

Plaats alle ingrediënten in je keukenmachine en maal het tot een stevige pasta / kleverige deegbal. Schraap af en toe langs de randen als daar wat deeg ophoopt. Totaal duurt dit ongeveer 3 tot 5 minuten.

Schep het deeg in een bakje en laat het 15 minuten in de koelkast rusten. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.

Verdeel het deeg in 4 stukken, en rol er met je handpalmen balletjes van. Druk het dan plat tot een schijfje van ongeveer 1 centimeter dik (zie foto) en leg ze op het bakpapier. Bestrooi eventueel met extra kokos. .

Bak de koekjes zo’n 12 minuten af, totdat de randjes goud kleuren. Haal ze uit de oven en laat ze goed afkoelen.

That’s all! 🙂 Ik vond het voor de verandering lekker om een niet te zoet koekje te hebben, maar ben je een zoetekauw dan kun je er natuurlijk wat meer suiker bij doen. Ik maakte slechts 4 koekjes, maar je kunt dit recept ook gewoon verdubbelen als je meer wilt. Je kunt de boter ook vervangen door kokosolie, beiden zijn natuurlijk vetten die zo hun eigen voordelen hebben.


Zelf jam maken van puur fruit

Zelf gezonde jam maken van puur fruit zonder toegevoegde suiker

Wist je dat je zelf heel gemakkelijk jam kan maken zónder toegevoegde suiker? Je hebt maar één ingrediënt nodig; fruit natuurlijk! En wat water. Fruit bevat van nature de stof pectine, wat werkt als een soort bindmiddel. Tijden het koken komt dit vrij en verandert het fruit in een gelei. Het werkt natuurlijk niet met alle soorten fruit, maar ik heb al een paar keer succesvol mijn eigen jam gemaakt met bijvoorbeeld kersen, bramen en met mango. Heerlijk als gezonde topping op je bakje met yoghurt, of gewoon op toast!

Dit heb je nodig:
1 doosje bevroren kersen (250 gram, kant en klaar uit de diepvries)
100 ml water

Doe de kersen en het water in een sauspan met stevige bodem. Een anti-aanbak laag is zeer gewenst! Breng het aan de kook op een medium formaat pit, en laat het hierna zachtjes op laag vuur doorpruttelen zonder deksel. Roer regelmatig goed door. Het fruit zal steeds meer indikken en zachter worden. Zodra het fruit zacht is kun je het pletten en en stukjes ‘hakken’ met behulp van je keukengerei (ik gebruik graag een siliconen spatel). Na zo’n 20 minuten zal je fruit voldoende ingedikt zijn, en heb je jam! Laat je jam goed afkoelen en bewaar hem in een schone glazen pot in de koelkast.

Door de aanwezige fruitsuikers uit het fruit is je jam al zoet genoeg, dus extra suiker is écht niet nodig!  Als je het leuk vind kun je wel met smaken experimenteren. Achteraf een klein drupje vanille extract, wat zoethoutpoeder of wat citroenrasp toevoegen is bijvoorbeeld erg lekker.


Pindakaasrepen met gepofte quinoa

Pindakaasrepen met gepofte quinoa

Gemaakt van pindakaas, gepofte quinoa en een heerlijk laagje pure chocolade. Perfect als snel ontbijtje, een tussendoortje of voor wat meer energie tijdens/na het sporten. Let op want ze zijn licht verslavend.

Dit heb je nodig:
300 gram natuurlijke pindakaas (dus zonder toevoegingen)
2 eetlepels agave siroop (of iets soortgelijks)
30 gram gepofte quinoa
10 gram vanille eiwitpoeder (voor de binding)
100 gram pure chocolade.

Meng de pindakaas, agave siroop en het eiwitpoeder met een handmixer door elkaar. Roer dan de gepofte quinoa erdoor. Zet een kleine cakevorm klaar van ongeveer 25 x 10 cm. Knip een vel bakpapier even breed als de cakevorm en leg deze erin. Hiermee kun je de repen straks makkelijk uit de vorm halen. Schep het pindakaasmengsel in de bakvorm en druk het aan tot een egale laag. (ik gebruik de overlappende delen bakpapier om het mengsel makkelijk aan te drukken). Smelt de chocolade en giet deze erover. Laat de pindakaasrepen minimaal 5 uur stevig worden in de koelkast, en snijd ze daarna in 12 stukken! 😃

Voor wat extra smaak voegde ik nog een klein theelepeltje pindakaas toe aan de gesmolten chocolade en een snufje zout. Om mooie repen te snijden zonder dat de chocoladelaag breekt kun je het mes warm maken onder de hete kraan. Droog het mes snel af en duw zachtjes op de chocolade tot je mes er doorheen glijd.


Pasta met rode pesto van semi-zongedroogde tomaatjes

Pasta met rode pesto van semi-zongedroogde tomaatjes

Pasta met zelfgemaakte rode pesto! Een makkelijke maar oh zo lekkere maaltijd. De rode pesto maakte ik van semi-gedroogde tomaten (ik ben fan!) samen met knoflook, pijnboompitten en parmezaanse kaas. That’s all! Rooster er wat puntpaprika bij, snijd een sjalot en serveer met wat rucola voor een gezonde, voedzame maar bovenal lekkere maaltijd.

Dit heb je nodig (2 personen):
100 gram semi zongedroogde tomaten + de olie
1 teen knoflook (zat bij mij in het potje tomaatjes)
30 gram pijnboompitten – 60 gram parmezaanse kaas
200 gram pasta
1 sjalot
1 zoete puntpaprika
peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de puntpaprika in kleine reepjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, strooi en wat peper en zout over, en bak af in 20 minuten.

Kook de pasta volgens de op de verpakking aangegeven tijd, met een flinke snuf zout.

Maak ondertussen de pesto door de tomaatjes, pijnboompitten, knoflook en parmezaanse kaas in een hakmolen/kleine keukenmachine te vermalen. Voeg wat van de olie uit de pot zongedroogde tomaten toe totdat de consistentie op een romige saus lijkt. .

Giet de pasta af, doe het terug in de pan en roer de pesto saus erdoor. Snijd een sjalot in halve ringen en roer door de pasta (yes gewoon rauw, voor wat bite en een scherpe frisse touch). .

Leg een handje rucola in 2 kommen. Schep de pasta erop en verdeel de stukjes geroosterde puntpaprika erover. Eet smakelijk! 😏


Tot zover februari (en een stukje januari)!
Welk recept spreekt jou het meeste aan? Vertel het me in de comments!

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

One Comment

  1. Dat zijn erg leuke recepten voor februari, bedankt voor het delen, ik ben benieuw hoe lekker het is! 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*