rabarber muffins

Rabarber muffins

Het ultieme zomertoetje; rabarber muffins! De friszure stukjes rabarber passen perfect bij een smeuïge zoete muffin.

rabarber muffins

Ondanks dat rabarber een groente is wordt hij vaak gebruikt in zoete gerechten. Rauw is hij namelijk vrij bitter, maar eenmaal gekookt krijgt hij een heerlijke licht zoete en frisse smaak. Een beetje vergelijkbaar met aardbei! Bijzonder toch?

En deze muffins? Die heb je zo gemaakt! Je hebt geen mixer nodig; alleen een garde en je oven. Ze zijn heerlijk zacht en smeuïg, en combineren heerlijk met de friszoete stukjes rabarber. Ze zijn op zichzelf een heerlijk tussendoortje, maar wat dacht je van een rabarber muffin als toetje, met een lekkere bol roomijs en wat crumble erbij? 🙂 yum!

muffin met rabarber

Met dit recept maak je 12 muffins.

ingrediënten voor de rabarber muffins:

  • 190 gram bloem
  • 165 gram verse rabarber*
  • 150 gram suiker
  • 125 ml karnemelk
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 40 ml neutrale olie (ik gebruikte rijstolie)
  • 45 gram ongezouten roomboter, gesmolten (wegen in vaste vorm)
  • 1 ei
  • Anderhalve eetlepel vers citroensap
  • Anderhalve theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • Een halve theelepel baking soda
  • Een snufje zout

Ook nodig: een zeef, garde, muffin/cupcake bakvorm en cupcake papiertjes.

*Rabarber is een seizoensproduct en is verkrijgbaar vanaf maart tot en met augustus.

recept rabarber muffin

Zo maak je de rabarber muffins:

  1. Snijd de rabarber in zo klein mogelijke blokjes. Plaats ze in een ruime kom samen met de lichtbruine basterdsuiker. Roer goed door elkaar en laat het zo een half uur trekken. Roer regelmatig even door. Laat de rabarber hierna uitlekken in een zeef, en dep ze voorzichtig door met behulp van keukenpapier of een theedoek.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Zeef in een aparte kom de bloem, bakpoeder, baking soda, en het zout bij elkaar.
  4. Voeg in een aparte kom de karnemelk, olie, gesmolten boter, suiker, ei, citroensap en vanille toe en roer alles met een garde kort door elkaar.
  5. Voeg dan de bloem toe en mix dit met de garde kort door het beslag. Stop direct zodra de bloem is opgenomen.
  6. Roer de rabarber voorzichtig door het beslag.
  7. Schep het beslag in de 12 cupcake vormpjes. Bak de muffins in de oven op 180 graden, voor 18 tot 20 minuten. Je muffins zijn klaar zodra ze lichtjes bruin kleuren.

Je kunt de rabarber muffins zowel warm als koud eten! 🙂

rabarbermuffins

Meer muffins? Eerder maakte ik al deze muffins met blauwe bessen en een vleugje citroen en deze heerlijke chocolade muffins met stukjes chocolade!

Wil je meer weten over de rabarber? Bekijk dan ook eens deze 7 verrassende weetjes over rabarber. Wist je bijvoorbeeld al dat rabarber in de eerste instantie alleen gekweekt werd vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen?

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

4 Comments

  1. wat lijkt me dit lekker. ik ben dol op rabarber maar had deze combi nog niet bedacht

  2. Ziet er lekker uit! Vind het altijd lastig om muffins/cupcakes op de foto te zetten, maar jij doet dat leuk Jessica!

  3. Ze zien er heerlijk uit maar helaas ben ik niet zo dol op rabarber

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*