pompoen salade

Pompoen salade met rucola, linzen en feta

Je hebt vast al wel eens pompoensoep of pompoentaart op, maar het leek me leuk om deze heerlijke groenten ook eens op een andere manier in te zetten; in een pompoen salade! De salade zelf is lekker eenvoudig met rucola, feta, linzen, amandel en pompoenpit, en de stukken pompoen rooster je in de oven waardoor ze een heerlijke smaak krijgen.

Ohh wat heb ik genoten van deze lekkere salade zeg! 🙂 Ik heb hem gisteren gemaakt en de volgende dag direct gepubliceerd. Meestal gaan er voor nieuwe recepten een aantal dagen heen, maar deze wilde ik echt gelijk met jullie delen! 😀

Pompoen is sowieso één van mijn favoriete veggies dus het kon ook bijna niet missen. Het enige wat de pompoen nodig heeft is een beetje olijfolie, peper, zout en knoflook, en wat tijd in de oven. Tijdens het roosteren in de oven trekken die smaken er lekker in, wordt de pompoen wat zoeter, en wordt hij heerlijk zacht. De schil laat ik er gewoon om (deze kun je gewoon opeten!) want dezde geeft een beetje bite eraan, net zoals een aardappel met schil doet. Heerlijk! 🙂

Recept: pompoen salade met rucola, linzen en feta

Course: DinnerCuisine: AmericanDifficulty: Easy
Servings

1

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

30

minutes

Een heerlijke salade met slechts een paar ingrediënten! Dit recept maakt een maaltijdsalade voor 2 personen. Hiervoor heb je een halve flespompoen nodig.

Ingrediënten:

  • 1 flespompoen (je hebt de helft nodig)

  • 150 gram feta, in blokjes of gekruimeld

  • 130 gram linzen uit blik (uitlekgewicht, 1 blikje)

  • 60 gram rucola

  • 30 gram amandel stiften

  • 30 gram pompoenpitten

  • 4 eetlepels olijfolie + 1 extra voor de dressing

  • 1 teen knoflook

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  • Halveer de flespompoen en verwijder het vruchtvlees. Snijd de pompoen daarna in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Pers de teen knoflook en meng deze met de olijfolie, peper en zout. Wrijf de pompoen plakken in met het mengsel (ik hussel alles door elkaar in een ruime kom) en leg ze op de bakplaat. Bak ze gaar in zo’n 30 minuten op 180 graden.
  • Maak in de tussentijd de salade klaar door de rucola, feta en linzen met elkaar te combineren. Zorg dat je de linzen even afspoelt en laat uitlekken. Breng de salade op smaak met een scheutje olijfolie, peper en zout.
  • Rooster de amandel stiften en pompoenpitten in de pan, tot ze goudbruin kleuren. Laat ze afkoelen.
  • Verdeel de salade over 2 borden en leg de pompoen erop. Verdeel als laatste de amandel en pompoenpitten erover. De salade is warm en koud lekker, maar persoonlijk eet ik hem het liefst wanneer de pompoen nog warm is.

Operkingen & tips:

  • Wees voorzichtig met het door midden snijden van je pompoen. Je hebt een scherp mes nodig want de rauwe pompoen is vrij stevig. Dus ga rustig en geduldig te werk en let goed op waar je je vingers plaatst! 🙂
  • Zorg dat je de salade helemaal klaar hebt zodra de pompoen uit de oven is; warm is hij het lekkerst! Gebruik een spatel of een vorm om de pompoen netjes op het bord te leggen.
  • Het roosteren van de amandelstiften en pompoenpitten is écht een must. Sla deze stap niet over, want dan mis je echt wat. De geroosterde pitten geven een heerlijke crunch aan elke hap, en door het roosteren komen de smaken meer naar voren.

Meer pompoen? Kijk dan eens naar deze recepten:

Pompoensoep met kokosmelk

Couscous salade met pompoen, biet en feta

Geroosterde pompoen met feta en tijm

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*