Plaattaart met zoete ui, gorgonzola, pompoenpitten en appelstroop

Plaattaart met zoete ui, gorgonzola, pompoenpitten en appelstroop

Deze heerlijke plaattaart boordevol smaak maak je gewoon met bladerdeeg! Gorgonzola geeft de taart pit, de pompoenpitten zorgen voor wat bite en de appelstroop zorgt voor een heerlijk zoet en fris tintje. Eet hem als diner met een frisse salade erbij, of maak hem als borrelhapje of lunch!

Plaattaart met zoete ui, gorgonzola, pompoenpitten en appelstroop

Door de lap bladerdeeg in tweeën te splitsen wordt het oppervlakte waar de zware ingrediënten liggen kleiner, en zal de onderkant van het bladerdeeg veel makkelijker en sneller knapperig worden. Handig dus, én makkelijker om te delen. 🙂

Houd je niet zo van blauwe kazen? Probeer het recept dan eens met geitenkaas, ook erg lekker!

Plaattaart met zoete ui, gorgonzola, pompoenpitten en appelstroop

Het recept maakt 2 plaattaarten uit 1 rol bladerdeeg, genoeg voor 2 tot 3 personen.

Dit heb je nodig voor de plaattaart:

  • 1 rol bladerdeeg (270 gram, koelschap)
  • 80 gram gorgonzola
  • Een halve zoete ui
  • 2 eetlepels crè­me fraî­che
  • 6 cherry tomaatjes
  • Een handje pompoenpitten
  • Een handje sla
  • Zwarte peper
  • Voor de appelstroop topping:
  • 2 theelepels Hero appelstroop
  • 1 theelepel extra vierge olijfolie
  • 2 theelepels water

Plaattaart met zoete ui, gorgonzola, pompoenpitten en appelstroop

Zo maak je de plaattaart:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  2. Rol het bladerdeeg uit en snijd de lap in de lengte doormidden, zodat je 2 langwerpige lappen overhoud. Haal beide lappen los van het papier en leg ze, met 2 centimeter ruimte ertussen, op de met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Maak met een mesje lichtjes een inkeping langs het bladerdeeg, ongeveer anderhalve centimeter van de kant af. Smeer binnen deze randjes een laagje crè­me fraî­che op het bladerdeeg. 1 flinke eetlepel per plaattaart.
  4. Snijd de ui in halve/kwart ringen en verdeel ze over de crè­me fraî­che laag op de plaattaarten. Verkruimel hierop de gorgonzola. Snijd elk cherrytomaatje door vieren en leg ze op de taarten. Verdeel de pompoenpitten erover en maak het af met wat zwarte peper, ook over de randen.
  5. Bak de plaattaarten af in de voorverwarmde oven; 12 tot 15 minuten op 200 graden tot de randen goudbruin zijn.
  6. Meng ondertussen de appelstroop, olijfolie en het water door elkaar. Het makkelijkste is om een schudbeker te gebruiken, maar met een vork gaat het ook.
  7. Verdeel de appelstroop topping over de afgebakken plaattaart. Serveer met een handje sla naar keuze.

Geniet ervan! De plaattaart is zowel warm als koud erg lekker.

Plaattaart met zoete ui, gorgonzola, pompoenpitten en appelstroop

Neem ook eens een kijkje bij mijn recept voor plaatpizza van bladerdeeg met ham, mozzarella en pesto, en deze heerlijke mini plaattaartjes met gekarameliseerde ui en geitenkaas!

Plaattaart met zoete ui, gorgonzola, pompoenpitten en appelstroop

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

7 Comments

  1. Wat een grappig idee om appelstroop te gebruiken. Niet iets waar ik in eerste instantie aan zou denken. Lijkt me een bijzondere maar toch lekkere combinatie.

  2. Ik ben niet zo gek op gorgonzola, maar wat een spannende combinatie.
    Prachtige foto’s trouwens.

  3. Das een ongewone combinatie, maar denk wel dat ik het zou lusten met geitenkaas dan 🙂

  4. Ik denk dat ik van zo een plaattaart wel kan genieten. Het ziet er erg lekker uit. De appelstroop maakt het fijn zoet.

  5. Ziet er echt heel lekker en origineel uit! Deze ga ik ook eens proberen te maken 🙂 Bedankt voor de inspiratie!

  6. Wat een bijzondere combinatie!

  7. Dat ziet er lekker uit! Ik ben wel benieuwd of de appelstroop er ook lekker bij past!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*