Plaattaart met ham en ricotta

Plaattaart met ham en ricotta

Met een plaattaart kun je volgens mij iedereen wel blij maken! 🙂 Deze eenvoudige plaattaart met ham en ricotta heb je zo op tafel staan en bevat niet te veel ingrediënten. Lekker makkelijk dus, en ontzettend lekker.

Plaattaart met ham en ricotta

Course: Snacks, DinnerCuisine: AmericanDifficulty: Easy
Servingsservings
Prep time

5

minutes
Cooking time

12

minutes

Voor 2 personen / 2 vierkante plaattaarten. Ook te serveren als borrelhapje voor meerdere personen.
Ook nodig: een grote bakplaat, peper en zout.

Ingrediënten:

  • 175 gram tomatenblokjes uit blik (met saus en kleine stukjes tomaat)

  • 1 rol bladerdeeg (270 gram)

  • 100 gram ricotta

  • 50 gram ham (ongeveer 4 plakjes, vleeswaren afdeling)

  • Een halve sjalot, in halve ringen gesneden

  • 1 eetlepel oregano (gedroogd of vers, fijngehakt)

  • 1 eetlepel rozemarijn (gedroogd of vers, fijngehakt)

  • Een handje rucola

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het doormidden, in 2 gelijke vierkante stukken. Leg het bladerdeeg op de met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt ook het bakpapier gebruiken wat al bij de rol zat.
  • Snijd een randje in de stukken bladerdeeg, ongeveer 1 cm van de rand. Zorg dat je met de saus en toppings binnen deze rand blijft zodat deze in de oven een krokant korstje zal vormen.
  • Roer de oregano door de tomatensaus/blokjes en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het over de 2 stukken bladerdeeg.
  • Scheur de ham in stukjes en verdeel. Meng de ricotta met wat peper en zout en verdeel kleine theelepeltjes ricotta over de plaattaart. Verdeel daarna de sjalot erover en besprenkel met rozemarijn.
  • Bak de plaattaart in de voorverwarmde oven op 200 graden in zo’n 12 minuten gaar. Voeg voor het serveren de rucola toe.

Operkingen & tips:

  • De plaattaart is warm en koud te eten, maar warm heeft toch echt mijn voorkeur! 🙂 Je kunt de koude plaattaart gerust weer opwarmen; een paar minuutjes op 200 graden en hij is weer helemaal vers.

Nog meer lekkere snacks en bites? Wat dacht je van deze plaattaart met zoete ui en gorgonzola, mijn mini plaattaartjes met gekarameliseerde ui en geitenkaas of deze mini kaasstengels met maanzaad?

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

One Comment

  1. Pingback: Zelf falafel maken – Een recept van de Foodie Feest blog

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*