Pistachekoekjes gedipt in witte chocolade

pistachekoekjes-gedipt-in-witte-chocolade

Een recept voor heerlijke zachte pistachekoekjes boordevol pistache stukjes, afgemaakt met een laagje zoete witte chocolade. Yumm!

Dit heb je nodig:

 • 100 gram bloem
 • 50 gram suiker
 • 70 gram pistache nootjes (gewicht zonder de schil) + extra voor garnering
 • 120 gram boter
 • 1 theelepel vanille extract
 • 120 gram witte chocolade

collage

Zo maak je de pistachekoekjes

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Vermaal de pistache nootjes in de keukenmachine tot zeer kleine stukjes (van ongeveer 2mm). Plaats de pistache stukjes in een mengkom, samen met de bloem en de suiker. Roer met een vork of spatel alle ingrediënten door elkaar. Snijd de zachte roomboter in kleine blokjes en voeg de blokjes toe aan het mengsel. Kneed met je handen de boter door de ingrediënten, tot er een stevig deeg ontstaat.
 3. Leg een vel bakpapier klaar. Rol het deeg tot een langwerpige rol van ongeveer 20 centimeter lang. Rol hem stevig in het bakpapier, en leg hem een uurtje in de vriezer om stevig te worden.
 4. Snijd de rol in plakjes van ongeveer 1 centimeter breed. Plaats de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat, met genoeg ruimte tussen de koekjes (de koekjes zullen iets uitzakken tijdens het bakken). Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven op 180 graden. Laat de gebakken koekjes afkoelen en plaats ze daarna een uur in de koelkast, om steviger te worden voor het dippen in de chocolade.

 

1

De chocolade dip

 1. De witte chocolade gaan we ‘au bain-marie’ (klik voor een voorbeeld) smelten: Zet 2 pannetjes klaar: een grotere en een iets kleinere pan, die in de grotere pan past. Zet het grotere pannetje met een laagje water erin op laag vuur. Breek de chocolade in stukjes en plaats ze in het kleinere pannetje. Zet dit pannetje in de pan met het laagje water (let op dat hij stevig staat en niet kan vallen!). Laat de chocolade op deze manier op een laag vuur langzaam smelten, en blijf voortdurend roeren.
 2. Zodra de chocolade gesmolten is kun je de pan uit de andere pan halen. Dep de onderkant van de pan even droog (zodra er water bij je gesmolten chocolade komt gaat hij direct schiften en is hij niet meer bruikbaar), en giet de chocolade in een kommetje waar je de koekjes makkelijk in kan dippen.
 3. Dip de koekjes voorzichtig in de chocolade, tot de helft bedekt is. Leg de met chocolade bedekte koekjes daarna op een vel bakpapier en garneer ze met de extra pistache stukjes. Zodra je chocolade bijna op is wordt het moeilijker om de koekjes te dippen. Je kunt dan ook een mes gebruiken om de chocolade er op te smeren.
 4. Laat de chocolade in een aantal uur goed hard worden. Om het proces te versnellen heb ik de koekjes tijdelijk in de koelkast gezet. Zodra de chocolade niet meer plakt zijn de pistachekoekjes klaar om gegeten te worden! 🙂

2

Meer koekjes? Wat dacht je van red velvet koekjes met witte chocolade of knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen!

 

[snippet-shop snippet-shop=””]

[ad-snippet ad-snippet=””]