pancakes met cranberry en rozemarijn

Pannenkoekjes met cranberry en rozemarijn

Fluffy pannenkoekjes met cranberry, frisse rozemarijn en een drizzle honing. Zoet, zuur, hartig…. deze pancakes hebben het allemaal!

Als ik aan de winter en feestdagen denk, dan denk ik al vrij snel aan cranberry’s. Die zoetzure besjes hebben naar mijn mening echt iets winters! En in Amerika en Canada wordt er in het najaar ook heel vaak cranberry saus geserveerd bij het vlees op thanksgiving en met kerst.

Cranberry’s lenen zich dus voor zoete, maar ook voor hartige gerechten. Deze pannenkoekjes zitten daar precies middenin. Ze zijn zoet vanwege de honing, maar ook een beetje hartig vanwege de rozemarijn. En de cranberry’s zelf zijn zoet en een beetje zuur. Bijna elke smaak is dus vertegenwoordigd. ๐Ÿ™‚ De pancakes zijn dan ook echt voor de fijnproever… vindt je het net wat te avontuurlijk, laat dan de rozemarijn gewoon lekker weg zou ik zeggen! Of serveer het er los bij in plaats van door het beslag.

Deze pannenkoekjes met cranberry en rozemarijn zijn vrij eenvoudig te maken, maar je hebt wel een aantal verschillende ingrediรซnten nodig. De karnemelk is echt een must, want dit maakt de pannenkoekjes luchtig. En in combinatie met de baking soda zorgt het ervoor dat ze nog wat meer gaan rijzen en dus extra fluffy worden. En no worries als je normaal gesproken niet van karnemelk houd; de smaak proef je echt niet terug!

Recept: pannenkoekjes met cranberry en rozemarijn

Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Feestelijke pannenkoekjes met lekker veel zoetzure cranberry’s en frisse rozemarijn. Een heerlijk ontbijtje tijdens de feestdagen!

Met dit recept maak je ongeveer 9 pannenkoekjes. In de pan is het het makkelijkste om 3 tegelijk te bakken.

Ingrediรซnten:

  • 180 ml karnemelk

  • 100 gram bloem

  • 30 gram volkoren meel

  • 15 ml milde olijfolie

  • 1 ei

  • 1 theelepel bakpoeder

  • Een halve theelepel baking soda (baksoda / zuiveringszout)

  • Een halve theelepel zout

  • 2 takjes rozemarijn (5 gram)

  • 80 gram cranberry’s

  • 2 tl suiker

  • Honing (om erbij te serveren)

Zo maak je het:

  • Meng in een kom de bloem, volkoren meel, het bakpoeder, de baking soda en het zout door elkaar.
  • Meng de cranberry’s met de suiker en laat het zo even staan. Hak de rozemarijn fijn.
  • Meng in een aparte kom het ei, de karnemelk en de olie bij elkaar.
  • Voeg het bloemmengsel toe aan de kom met de karnemelk. Dit kan gewoon met een garde. Het beslag hoort lekker dik te zijn. Stop direct met mixen zodra alles bij elkaar is opgenomen. Te lang mixen maakt de pannenkoekjes taai.
  • Roer de gesuikerde cranberry’s en rozemarijn voorzichtig door het beslag.
  • Verwarm je koekenpan op een niet te grote pit, op middelhoog vuur. Smelt een klontje boter.
  • Gebruik een juslepel of kleinere soeplepel om een portie beslag in de pan te gieten. Bak de pannenkoekjes rustig, op een laag tot middelhoog vuur. Na een paar minuten verschijnen er bubbeltjes op de bovenkant; hierna kun je de pannenkoekjes omdraaien. Bak de andere kant totdat de onderkant mooi goudbruin kleurt.
  • Serveer de pancakes met een drizzle honing bovenop.

Opmerkingen & tips:

  • De lekkerste pannenkoekjes bak je met een beetje geduld. Omdat de pannenkoekjes vrij dik zijn hebben ze even de tijd nodig om gaar te worden. Begin met laag/middelhoog vuur en wacht geduldig tot de onderkant begint te bruinen. Zodra je bubbeltjes ziet op de bovenkant en je de spatel er makkelijk onder krijgt kun je de pannenkoekjes omdraaien.
  • Ik vind de combinatie van gewone bloem en volkoren meel erg lekker. Maar eventueel kun je het volkorenmeel achterwege laten en vervangen door meer gewone bloem. Andersom kan het niet; een pannenkoek volledig uit volkorenmeel is niet lekker.

Heb je van dit recept genoten? Probeer mijn andere pannenkoekjes recepten dan ook eens een keer! ๐Ÿ™‚

Hartige pannenkoekjes met lente ui en feta

Basisrecept American pancakes (voeg je favo ingrediรซnt zelf toe!)

Gezonde pannenkoekjes met rood fruit

Heb je zelf een lekker idee voor pancakes, ga dan voor mijn basisrecept en voeg zelf je favoriete mix-ins toe. Denk aan blauwe bessen, chocolade stukjes of bijvoorbeeld wat citroenrasp. Zelf heb ik ook nog 1000 lekkere ideeรซn dus verwacht in de toekomst nog veel meer lekkere pannenkoekjes recepten! ๐Ÿ™‚

Heb je dit recept gemaakt? Show me! ๐Ÿ˜€ Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! ๐Ÿ˜€

Afbeelding om te pinnen:

pannenkoekjes met cranberry recept

Comments are closed.