Ontbijt muffins met spelt, havermout, chia zaadjes en pompoenpitten

Ontbijt muffins met spelt, havermout, chia zaadjes en pompoenpitten

Deze heerlijke muffins zorgen voor een echt power ontbijtje! Met spelt. havermout, amandelmelk, chia zaadjes en pompoenpitten zitten ze propvol gezonde voedingsstoffen. En ze zijn ook nog eens ontzettend lekker! 🙂

Ontbijt muffins met spelt, havermout, chia zaadjes en pompoenpitten

Ik ben geen ochtendmens, maar als deze muffins op me liggen te wachten ’s ochtends wordt ik toch echt wel wat vrolijker wakker 🙂

Ze zijn gemaakt met de helft gewone bloem en de helft volkoren speltbloem, wat ze goed vullend maakt. De havermout en pompoenpitten dragen hier ook en bij en de chia zaadjes zorgen voor wat crunch. Ik heb donkerbruine basterdsuiker gebruikt omdat je – door de reeds aanwezige karamel – hier minder van nodig hebt om een zoete smaak te geven aan je baksels. Een muffin bevat nog geen 10 gram suiker, wat in vergelijking vaak zelfs minder is dan een ontbijt met cruesli of fruit. 🙂

Speltbloem maakt de muffin ietsje minder smeuïg dan normaal, dus mocht je tijd hebben warm hem dan voordat je gaat eten weer even kort op of schenk er een klein beetje melk over. Dan is hij op zijn best! En hij is trouwens ook super lekker als je hem door midden snijd en belegt met een beetje jam. 😀

Dit heb je nodig voor de ontbijt muffins:

  • 50 gram volkoren speltbloem*
  • 50 gram bloem
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 50 ml ongezoete amandelmelk
  • 30 ml neutrale olie (ik gebruikte koolzaadolie)**
  • 30 gram ongezouten roomboter, gesmolten (wegen in vaste vorm)
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel honing
  • Een kwart theelepel baking soda
  • Een snufje zout
  • 20 gram chia zaadjes
  • 20 gram pompoenpitten
  • 30 gram havermout
  • Optioneel: extra zaadjes en pitten als topping

*Ik gebruikte deze.
**Het is belangrijk dat de olie geen geur of smaak heeft, dit kan in de muffin ontzettend gaan overheersen.

Ontbijt muffins met spelt, havermout, chia zaadjes en pompoenpitten

Zo maak je de ontbijt muffins

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zeef in een aparte kom de bloem, speltbloem, bakpoeder, baking soda, en het zout bij elkaar.
  3. Voeg in een aparte kom de amandelmelk, olie, gesmolten boter, bruine basterdsuiker, ei, honing en vanille toe en roer alles met een garde kort door elkaar.
  4. Voeg dan het gezeefde bloem mix toe en roer dit met de garde kort door het beslag. Stop direct zodra de bloem is opgenomen.
  5. Roer de chia zaadjes, pompoenpitten en havermout erdoor.
  6. Schep het beslag in 6 cupcake vormpjes (liefst papieren vormpjes in een metalen cupcake vorm) en strooi eventueel nog wat extra pompoenpitten en chiazaadjes erover.
  7. Bak de muffins in de oven op 180 graden, voor 17 tot 19 minuten.

Bewaar de ontbijt muffins in een afgesloten doosje/bakje op kamertemperatuur.

Elke dag een verse muffin? Vries ze dan per stuk in een boterhamzakje in, en haal er voordat je gaat slapen eentje uit de vriezer om te ontdooien.

Ontbijt muffins met spelt, havermout, chia zaadjes en pompoenpitten

Omdat het zo’n powersnack is gebruik ik ze naast een ontbijtje ook regelmatig als ‘pre-workout snack’ voordat ik aan mijn krachttraining begin! 🙂

Ontbijt muffins met spelt, havermout, chia zaadjes en pompoenpitten

Liever een ‘gewone’ muffin? Dan is mijn recept voor muffins met blauwe bessen echt een aanrader. De luchtigste en smeuïgste muffins die ik ooit heb geproefd! 😀 Verder heb ik nog een heerlijk recept voor muffins met appel, kaneel en een crumble topping liggen die vooral in het najaar erg lekker is. Wil je liever iets met havermout maken, dan zijn deze knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen meer wat voor jou. 🙂

Ontbijt muffins met spelt, havermout, chia zaadjes en pompoenpitten

Ontbijt muffins met spelt, havermout, chia zaadjes en pompoenpitten

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

11 Comments

  1. Lipstickencupcakes

    Oeej deze sla ik op. Ik vergeet vaak te ontbijten. Deze lijken me een prima manier om toch te ontbijten.

  2. het klinkt echt heerlijk, maar ik ben alles behalve een keukenprinses. dit is voor mij denk ik net iets te hoog gegrepen 🙂

  3. leuke variant voor het ontbijt, handig mee te nemen ook, dit lijkt me wel wat

  4. Klinkt als een lekker recept en het ziet er zeker goed uit op de foto’s. Ik zou het alleen niet eten als ontbijt.

  5. Dit klinkt heerlijk! Zelf maak ik ook weleens ontbijtmuffins maar deze variant ken ik nog niet!

  6. Jouw ingredientenlijstje is erg handig!
    Is dit een aparte plugin?

  7. Dat ziet er lekker uit! Ik ga dan alleen liever voor de andere muffins omdat ik pitten enzo niet zo lekker vind in de ochtend.

  8. Een mooi opgestelde blog! Overzichtelijk en duidelijk, met leuke foto’s.
    Ik ben ook zo niet voor die pitten, maar anderen vinden het vast lekker!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*