olijventapenade met parmezaanse kaas

Olijventapenade met parmezaanse kaas

olijventapenade met parmezaanse kaas

Ik ben dol op verse olijven! Als tapenade vind ik het heerlijk om op een broodje te smeren. Lekker voor ’s avonds op de bank om mee te borrelen, maar ook gewoon als boterhamspread in plaats van boter, met daarop bijvoorbeeld een lekkere plak oude kaas.

In dit recept combineer ik een aantal van mijn mediterraanse favorieten voor een heerlijke spread met een uitgesproken smaak. De Parmezaanse kaas in combinatie met de knoflook zorgen voor een extra kick, en de roomkaas maakt hem iets zachter en geeft bovendien een vrolijk licht kleurtje aan de olijventapenade.

Dit heb je nodig:

  • 150 gram verse groene olijven
  • 40 gram verse Parmezaanse kaas, geraspt*
  • 25 gram roomkaas
  • Een halve sjalot
  • Een halve teen knoflook
  • 1 theelepel vers citroensap
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • Een snufje peper

* Ik gebruikte een blokje verse Grana Padano.

olijventapenade met parmezaanse kaas

de ingrediënten om zelf tapenade met olijven te maken

Zo maak je de olijventapenade

  1. Plaats alle ingrediënten in een kleine keukenmachine of een hakmolen, en mix door elkaar! De tapenade is klaar als hij een licht grove, maar wel smeerbare structuur heeft.

Bewaar de olijventapenade afgedekt in de koelkast.

olijventapenade met parmezaanse kaas

Olijven zijn gezond!

Naast verrukkelijk is deze tapenade ook nog eens gezond! Olijven schijnen heel goed voor je hart en bloeddruk te zijn, en bevatten veel antioxidanten zoals vitamine E en D. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat olijven een pijnstillende werking heeft. Dus volgende keer als je last hebt van hoofdpijn? Lekker tapenade maken! 😉

Kies bij deze tapenade voor écht verse olijven. Of ze uit een potje komen of van de versafdeling; dat verschil proef je meteen! Zeker in een recept waarbij de olijf de hoofdrol heeft.

olijventapenade met parmezaanse kaas

Meer lekkers om op een broodje te smeren? Wacht dacht je van deze makkelijke fetaspread met slechts 2 ingrediënten of deze rucolapesto met pistache en sinaasappel! En als je dan toch bezig bent: smeer je tapenade op zelfgemaakt brood uit de pan waarbij olijven en rozemarijn door het deeg zijn verwerkt. 🙂 Heerlijk!

olijventapenade met parmezaanse kaas

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Olijventapenade met parmezaanse kaas
Jessica - Foodie Feest
Published On
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

12 Comments

  1. Oh yum! Dat klinkt wel heel erg lekker. Vind tapenades sowieso altijd echt lekker

  2. Krystle

    Heerlijk olijven! Tapenade vind ik ook zo lekker, maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Ga ik eens proberen!

  3. Lekker hoor! Zelf heb ik in het verleden een soortgelijk recept gemaakt. De parmazaanse kaas geeft een goede smaak aan de tapenade en is zeker een aanrader.

  4. Oh, dit lijkt me lekker zeg! Mjam. En dit is ook niet zo moeilijk om te maken lijkt me.

  5. Frederique

    Lijkt me erg lekker. Ik houd alleen niet zo van rozemarijn dus zou dat vervangen. Door welke kruid het beste denk je? Misschien helemaal weglaten 🙂

  6. Oeh, dat klinkt heel erg lekker en nog makkelijk te bereiden ook. Binnenkort vier ik mijn verjaardag, dan kan ik dit lekker op tafel zetten.

  7. Dat ziet er lekker uit en echt makkelijk recept ook. Dat hou ik van

  8. Ik ben zelf niet zo van de smeersels, maar vind het wel altijd leuk om op een verjaardag of een bbq uit te pakken met zelfgemaakte pesto bijvoorbeeld. Deze ga ik zeker onthouden, klinkt erg goed!

  9. Gewone olijven zou ik niet snel proberen, maar gewoon op een broodje lijkt mij dat erg goed te doen. Heerlijk mediterraans.

  10. Heerlijk! Ga ik morgen meteen even maken voor op m’n bammetje, haha… Fijn!

  11. Lekker zo`n zelf gemaakte smeersels. Alleen moest ik echt uitzoeken bij de supermarkt welke de parmezaankaas is. Zo veel kazen en geen naam parmezaankaas staat op de verpakking/plank

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*