olijventapenade met parmezaanse kaas

Olijven tapenade met Parmezaanse kaas

olijven tapenade

Ik ben dol op verse olijven! Als tapenade vind ik het heerlijk om op een broodje te smeren. Olijven tapenade is lekker voor ‘s avonds op de bank om mee te borrelen, maar ook gewoon als boterhamspread in plaats van boter, met daarop bijvoorbeeld een lekkere plak oude kaas.

In dit recept combineer ik een aantal van mijn mediterraanse favorieten voor een heerlijke spread met een uitgesproken smaak. De Parmezaanse kaas in combinatie met de knoflook zorgen voor een extra kick, en de roomkaas maakt hem iets zachter en geeft bovendien een vrolijk licht kleurtje aan de olijventapenade.

Dit heb je nodig voor de olijven tapenade:

  • 150 gram verse groene olijven
  • 40 gram verse Parmezaanse kaas, geraspt*
  • 25 gram roomkaas
  • Een halve sjalot
  • Een halve teen knoflook
  • 1 theelepel vers citroensap
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • Een snufje peper

* Ik gebruikte een blokje verse Grana Padano.

olijventapenade met parmezaanse kaas

de ingrediënten om zelf tapenade met olijven te maken

Zo maak je de olijven tapenade

  1. Plaats alle ingrediënten in een kleine foodprocessor of een hakmolen, en mix door elkaar! De tapenade is klaar als hij een licht grove, maar wel smeerbare structuur heeft.

Bewaar de olijven tapenade afgedekt in de koelkast.

olijventapenade met parmezaanse kaas

Olijven zijn gezond!

Naast verrukkelijk is deze tapenade ook nog eens gezond! Olijven schijnen heel goed voor je hart en bloeddruk te zijn, en bevatten veel antioxidanten zoals vitamine E en D. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat olijven een pijnstillende werking heeft. Dus volgende keer als je last hebt van hoofdpijn? Lekker tapenade maken! 😉

Kies bij deze tapenade voor écht verse olijven. Of ze uit een potje komen of van de versafdeling; dat verschil proef je meteen! Zeker in een recept waarbij de olijf de hoofdrol heeft.

olijventapenade met parmezaanse kaas

Meer lekkers om op een broodje te smeren? Wacht dacht je van deze makkelijke fetaspread met slechts 2 ingrediënten of deze rucolapesto met pistache en sinaasappel! En als je dan toch bezig bent: smeer je tapenade op zelfgemaakt brood uit de pan waarbij olijven en rozemarijn door het deeg zijn verwerkt. 🙂 Heerlijk!

olijventapenade met parmezaanse kaas

[snippet-shop snippet-shop=””]
[ad-snippet ad-snippet=””]