Muffins met appel, kaneel en een crumble topping

Muffins met appel, kaneel en een crumble topping

Muffins met appel, kaneel en een crumble topping

Winterse muffins vol zoete appel! Met de warmte van kaneel en een krokante crumble topping. Buiten is het nog even koud en guur, maar binnen zit je straks heerlijk warm te genieten van een lekkere muffin! Dekentje erbij, Netflix aan en relaxen maar. Zo hoor je deze muffins te eten! 😀

De lijst met ingrediënten lijkt misschien wat lang, maar als je vaker bakt heb je de meeste spullen vast al in huis! Een muffin is anders als bijvoorbeeld een cupcake; de yoghurt, karnemelk en olie zijn nodig om de juiste smaak en iets stevigere textuur te creëren in de muffins. It’s worth it! 🙂

Dit heb je nodig:

  • 220 gram bloem + een klein beetje extra
  • 125 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 120 gram volle yoghurt
  • 85 gram suiker
  • 85 gram donkerbruine basterdsuiker + 2 eetlepels
  • 60 ml karnemelk
  • 2 eieren
  • 1 zoete appel
  • 1 eetlepel walnoot olie
  • 1 theelepel vanille extract
  • anderhalve theelepel kaneel
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een kwart theelepel nootmuskaat
  • Een mespuntje zout
  • Voor de crumble:
  • 85 gram koude roomboter
  • 45 gram suiker
  • 45 gram bloem


Muffins met appel, kaneel en een crumble topping

Zo maak je de muffins

  1. Snijd de appels in kleine stukjes. Plaatst ze in een schaal met een halve theelepel kaneel, de 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker en de nootmuskaat. Roer alles goed door elkaar en zet apart.
  2. Mix de boter en suiker in een beslagkom met de mixer tot een romige massa.
  3. Voeg dan één voor één de eieren, yoghurt, walnoot olie, karnemelk en het vanille extract toe. Mix het beslag na elk ingrediënt op hoge snelheid goed door elkaar.
  4. Zeef in een aparte kom de bloem, baking soda, het bakpoeder, 1 theelepel kaneel en het snufje zout. Roer alles met een lepel goed door elkaar.
  5. Meng de droge ingrediënten beetje bij beetje door het beslag en mix op lage snelheid tot een glad geheel. Mix niet te lang.
  6. Vet je cupcakevorm goed in met een klontje boter. Strooi dan wat bloem erin en draai de vorm op zijn zijkant om de bloem evenredig te verdelen. Dit werk het beste als je tegelijkertijd zachtjes tegen de rand tikt. Houd de vorm daarna ondersteboven en tik het overgebleven bloem (wat niet aan de boter blijft plakken) uit de vorm.
  7. Schep een klein laagje beslag in de vorm. Roer daarna het appelmengsel door het beslag, en vul de vormpjes helemaal tot de rand. Door het kleine laagje beslag voorkom je dat de appels te ver naar de bodem zakken tijdens het bakken.
  8. Verwarm je oven nu voor op 220 graden.
  9. Snijd voor de crumble topping de koude boter (hoe kouder, hoe makkelijker) in kleine blokjes en plaats ze samen met de suiker en bloem in een kom. Druk kleine beetjes boter, suiker en bloem tegelijk met je vingertoppen samen, zodat er kruimels ontstaan. Gebruik echt alleen je vingertoppen! Verdeel de crumble over het muffin beslag.
  10. Bak de muffins in 20 minuten gaar in de oven op 220 graden. Test met een cakeprikker of sateprikker of de binnenkant gaar is. Als je prikker droog uit de muffin komt zijn ze klaar!

Yummm! Ik kon niet wachten en heb al geproefd toen de muffins net uit de oven kwamen! 🙂 warm zijn ze dus ook heerlijk.

Muffins met appel, kaneel en een crumble topping

Cakes, cupcakes en muffins zijn echt mijn favoriete dingen om te bakken! Deze citroencake met maanzaad is een aanrader. Liever wat kleiners? De roze koeken met frambozenglazuur zijn ook altijd een hit. En deze pompoencake met chocolade roomkaas glazuur is ook echt het proberen waard.

Muffins met appel, kaneel en een crumble topping

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Muffins met appel, kaneel en een crumble topping
Jessica - Foodie Feest
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner.

10 Comments

  1. Pingback: Zonnige citroencake met maanzaad - Foodie Feest

  2. Wat een heerlijk recept, ik ben dol op muffins. Dit is een recept waar ik de kinderen, heel blij mee maak.

  3. Ik vind dat deze muffins er heel gezond uitzien. Dank voor het recept.

  4. Ooh deze zien er erg goed uit! Ik werk op het moment in een taartenwinkel waar ik taarten bak dus ik denk niet dat ik ze de komende tijd snel zal maken (iets met bak op het werk al genoeg haha) maar ik ga hem wel even opslaan 😀

  5. Hmmm wat zien ze er goed uit! Ze zijn perfect voor deze druilerige dagen, het lijkt namelijk wel alsof we alweer in de herfst zitten haha 🙂 Zelf eet ik vegan en suikervrij, en ben benieuwd of ik een keer een vegan versie van een muffin kan maken en de smaak kan evenaren!

  6. wat een prachtige foto’s! En jeetje ik krijg hier gelijk trek van. Dit lijkt me super lekker!

  7. Vnaf het momet dat ik appel en kaneel samen zie staan, gaat er al iets af in mijn hersenen, als er dan nog crumbl bijkomt al helemaal…….

    njam, njam, njam, njam
    ga ik zeker eens uitproberen

  8. Wat een lekkere muffins. Het is lang geleden dat ik ze heb gebakken. Ga ik snel maar weer eens doen

  9. Dat ziet er heerlijk uit zeg! Deze ga ik zeker een keertje maken!!

  10. Pingback: Muffins met blauwe bessen en een vleugje citroen - Foodie Feest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*