mini trifles

Mini trifles met gepocheerde peer en karamel

Altijd fijn, zo’n super feestelijk dessert wat je eenvoudig kan samenstellen! En deze mini trifles zijn precies dat.

Een watte? 🙂 Een trifle is een van oorsprong typisch Brits recept; het is een eenvoudig dessert met laagjes, feestelijk gepresenteerd in een glas of schaal of bokaal. Een trifle bevat altijd blokjes cake, fruit en room of custard. Voor deze feestelijke wintervariant koos ik voor gepocheerde peertjes, een lekkere zelfgemaakte karamelsaus en als frisse tegenhanger de Optimel Griekse yoghurt speculaassmaak. En dat is genieten hoor! 🙂

Voor de karamelsaus gebruik je het vocht waarin je de peren hebt gepocheerd als basis. Dat geeft extra veel smaak en bovendien verspil je zo niets. Goed idee he? 😉 Zodra de peren klaar zijn kun je ze eruit scheppen. Aan het vocht voeg je dan wat extra suiker en verse room toe, en dit mag lekker een tijdje doorpruttelen tot een heerlijke saus.

Wat betreft het opmaken van de mini trifles zou ik zeggen doe lekker je eigen ding! geef je eigen draai eraan. Het is bijvoorbeeld ook leuk om ze te serveren in zo’n gigantisch gin tonic glas, of juist in een brede schaal waarbij je alles wat meer naast elkaar kunt leggen in plaats van gestapeld.

Recept: mini trifles met gepocheerde peer en karamel

Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Een heerlijk dessert in een glaasje. Met frisse kwark, gepocheerde peer en een karamelsaus gemaakt vanuit het perenvocht.

Ik maakte met deze ingrediënten 2 desserts. Ik moet er wel bij zeggen dat het best een royaal toetje is, dus met dezelfde hoeveelheden kun je ook 3 desserts maken, en voor een kleine portie zelfs 4.

Ingrediënten:

  • Voor de gepocheerde peer:
  • 1 kaneelstokje

  • 2 steranijsjes

  • 2 peren (Gieser Wildeman)

  • 2 theelepels vanille extract

  • 400 ml water

  • 80 gram suiker

  • Voor de trifle:
  • 2 a 3 plakken vanille cake

  • Ongeveer 350 gram Optimel Griekse yoghurt speculaassmaak

  • Een handje amandelen, grof gehakt

  • Voor de karamelsaus:

  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker

  • 100 ml verse slagroom

  • Een snufje zout

Zo maak je het:

  • Snijd de peren als volgt in partjes: halveer de peer en snijd beide helften weer doormidden. Nu heb je vier kwarten. Snijd deze weer in de lengte doormidden, en hierna nog eenmaal. Je hebt nu 16 schijfjes per peer.
  • Zet een kookpan op het vuur met daarin het water, de suiker, en het vanille extract. Voeg hier het kaneelstokje en de steranijs aan toe. Breng het aan de kook.
  • Zet zodra het water kookt het vuur laag, en voeg de partjes peer toe. Laat alles op laag vuur zo’n 20 minuten zachtjes stoven.
  • Haal hierna met een schuimspaan alle stukken peer uit de pan en bewaar het kookvocht. Dit is de basis van de karamelsaus. Laat de peer op een bord afkoelen.
  • Voeg de donkerbruine basterdsuiker, de slagroom en het snufje zout toe aan het kookvocht. Laat dit zo’n 8 tot 10 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur. Roer af en toe. Overschrijd de kooktijd niet, want dan wordt de saus te stevig. Laat de saus licht afkoelen. Tijdens het afkoelen zul je merken dat de saus wat indikt.
  • Nu kun je de mini trifles gaan opmaken. Zet hiervoor 2 mooie glazen klaar. Snijd de plakjes cake in kleine blokjes.
  • Verdeel een paar van de blokjes cake over de bodem van de glazen. Schenk hierop wat karamelsaus. Leg er vervolgens een paar partjes gepocheerde peer op, gevolgd door weer wat karamelsaus. Schep hierop een laagje van de Griekse yoghurt.
  • Herhaal deze stappen voor een 2e laag. Eindig met wat peer bovenop, en strooi de gehakte amandelen erover.

Opmerkingen & tips:

  • Let op met het proeven van de karamelsaus want deze kan ontzettend heet worden in de pan.
  • De saus wordt pas dik zodra hij koelt, dus maak je geen zorgen als je saus er nog heel vloeibaar uitziet. En is hij afgekoeld echt nog te dun, dan kun je hem weer terug in de pan doen en iets langer koken. No stress 🙂

Meer feestelijke desserts? Wat dacht je van:

Witte chocolade mousse potjes met mango

Ferrero Rocher taart met chocolademousse

Carrot cake met roomkaas frosting

Gezonde frozen yoghurt met rood fruit

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Afbeelding om te pinnen:

mini trifles met peer recept

One Comment

  1. Phoe, dat ziet er lekker uit. Als toetjes liefhebber moet ik deze toch zeker eens proberen.