Mini plaattaartjes met gekarameliseerde ui en geitenkaas
Jessica - Foodie Feest
Een heerlijk hapje voor bij de borrel! Mini plaattaartjes met een zelfgemaakte hartige taartbodem en een heerlijke balsamico crème.
Dit heb je nodig:
Voor het deeg:
160 gram bloem
115 gram boter
3-5 eetlepels ijskoud water*
Een snufje zout en peper
Voor de gekarameliseerde uien:
1 grote zoete ui
15 gram roomboter
Een halve eetlepel suiker
Voor de crème:
125 gram crème fraîche
Anderhalve eetlepel balsamico crème**
1 theelepel honing
Een flinke snuf zout
Voor de topping:
60 gram geitenkaas
Een handje rucola
30 gram gehakte walnootjes
Optioneel: wat fijngehakte verse oregano
* Voor het gemak kun je een glas met water vullen en deze een half uur voor het maken van het deeg in de vriezer zetten, samen met de boter.
** Deze saus op basis van balsamico azijn vind je gewoon in de supermarkt!
Zo maak je de mini plaattaartjes
Snijd de boter in kleine blokjes en plaats ze voor 30 minuten in de vriezer.
Doe de bloem, het zout en de koude blokjes boter in de keukenmachine en mix alles kort kort elkaar met de pulse knop. Het deeg moet een kruimelige substantie zijn, met de stukjes boter nog goed zichtbaar.
Voeg 3 eetlepels van het ijskoude water toe en mix alles weer kort door elkaar. Test een stukje deeg door er in te knijpen. Valt het uit elkaar? Voeg dan nog een lepel water toe. Plakt het samen tot één geheel? Dan is je deeg goed.
Kneed het deeg kort tot een bal. Verpak het in een plastic boterhamzakje en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
Snijd ondertussen de ui in kwart ringen. Smelt de boter in de pan, op de kleinste gaspit. Voeg de uien en de suiker toe en roer alles goed door elkaar. Blijf regelmatig roeren. Bak de uien langzaam, op laag vuur, totdat ze glazig worden en een goudbruine kleur hebben. Laat de uien hierna afkoelen.
Besprenkel je werkblad, je handen en je deegroller met wat bloem. Rol het gekoelde deeg uit tot een lap van iets minder dan een halve centimeter dik. Steek met een rond voorwerp (een glas, kom, of een uitsteekring) rondjes uit het deeg. Ik heb zelf een kom gebruikt met een diameter van 10 centimeter. kneed het overgebleven deeg weer tot een bal, rol het opnieuw uit, en steek de rondjes weer uit. Herhaal het proces totdat het deeg op is. Plaats de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng voor de crème de crème fraîche, balsamico crème, honing en het zout door elkaar, gewoon met een vork.
Besmeer elk deegrondje met wat van de balsamico crème. Laat hierbij een centimeter langs de rand vrij. Verdeel de gekarameliseerde uien over de rondjes. Breek de geitenkaas met je handen in kruimels, en sprenkel erover. Verdeel als laatste de gehakte walnoten.
Bak de taartjes in een voorverwarmde oven op 180 graden goudbruin, in 13 tot 15 minuten. Serveer ze met een klein handje rucola en de (optionele) oregano erover.
Je kunt de mini plaattaartjes zowel warm als koud eten, maar warm vind ik ze zelf het lekkerst! De overgebleven taartjes kun je gerust weer even kort opwarmen in de oven.
Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀