Mini plaattaartjes met gekarameliseerde ui en geitenkaas

Mini plaattaartjes met gekarameliseerde ui en geitenkaas

Mini plaattaartjes met gekarameliseerde ui en geitenkaas

Een heerlijk hapje voor bij de borrel! Mini plaattaartjes met een zelfgemaakte hartige taartbodem en een heerlijke balsamico crème.

Dit heb je nodig:

  • Voor het deeg:
  • 160 gram bloem
  • 115 gram boter
  • 3-5 eetlepels ijskoud water*
  • Een snufje zout en peper
  • Voor de gekarameliseerde uien:
  • 1 grote zoete ui
  • 15 gram roomboter
  • Een halve eetlepel suiker
  • Voor de crème:
  • 125 gram crème fraîche
  • Anderhalve eetlepel balsamico crème**
  • 1 theelepel honing
  • Een flinke snuf zout
  • Voor de topping:
  • 60 gram geitenkaas
  • Een handje rucola
  • 30 gram gehakte walnootjes
  • Optioneel: wat fijngehakte verse oregano



* Voor het gemak kun je een glas met water vullen en deze een half uur voor het maken van het deeg in de vriezer zetten, samen met de boter.

** Deze saus op basis van balsamico azijn vind je gewoon in de supermarkt!

Mini plaattaart met gekarameliseerde ui en geitenkaas

Zo maak je de mini plaattaartjes

  1. Snijd de boter in kleine blokjes en plaats ze voor 30 minuten in de vriezer.
  2. Doe de bloem, het zout en de koude blokjes boter in de keukenmachine en mix alles kort kort elkaar met de pulse knop. Het deeg moet een kruimelige substantie zijn, met de stukjes boter nog goed zichtbaar.
  3. Voeg 3 eetlepels van het ijskoude water toe en mix alles weer kort door elkaar. Test een stukje deeg door er in te knijpen. Valt het uit elkaar? Voeg dan nog een lepel water toe. Plakt het samen tot één geheel? Dan is je deeg goed.
  4. Kneed het deeg kort tot een bal. Verpak het in een plastic boterhamzakje en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  5. Snijd ondertussen de ui in kwart ringen. Smelt de boter in de pan, op de kleinste gaspit. Voeg de uien en de suiker toe en roer alles goed door elkaar. Blijf regelmatig roeren. Bak de uien langzaam, op laag vuur, totdat ze glazig worden en een goudbruine kleur hebben. Laat de uien hierna afkoelen.
  6. Besprenkel je werkblad, je handen en je deegroller met wat bloem. Rol het gekoelde deeg uit tot een lap van iets minder dan een halve centimeter dik. Steek met een rond voorwerp (een glas, kom, of een uitsteekring) rondjes uit het deeg. Ik heb zelf een kom gebruikt met een diameter van 10 centimeter. kneed het overgebleven deeg weer tot een bal, rol het opnieuw uit, en steek de rondjes weer uit. Herhaal het proces totdat het deeg op is. Plaats de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  8. Meng voor de crème de crème fraîche, balsamico crème, honing en het zout door elkaar, gewoon met een vork.
  9. Besmeer elk deegrondje met wat van de balsamico crème. Laat hierbij een centimeter langs de rand vrij. Verdeel de gekarameliseerde uien over de rondjes. Breek de geitenkaas met je handen in kruimels, en sprenkel erover. Verdeel als laatste de gehakte walnoten.
  10. Bak de taartjes in een voorverwarmde oven op 180 graden goudbruin, in 13 tot 15 minuten. Serveer ze met een klein handje rucola en de (optionele) oregano erover.

Je kunt de mini plaattaartjes zowel warm als koud eten, maar warm vind ik ze zelf het lekkerst! De overgebleven taartjes kun je gerust weer even kort opwarmen in de oven.

Mini plaattaart met gekarameliseerde ui en geitenkaas

Zoek je nog meer lekkere borrelhapjes? Kijk eens naar deze mini kaasstengels met maanzaad en deze romige feta spread met slechts 2 ingrediënten om te dippen!

Mini plaattaart met gekarameliseerde ui en geitenkaas

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Mini plaattaartjes met gekarameliseerde ui en geitenkaas
Jessica - Foodie Feest
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner.

3 Comments

  1. Pingback: Gezonde eiersalade - Laag in calorieën! Recept van Foodie Feest

  2. Pingback: Plaatpizza van bladerdeeg met ham, mozzarella en pesto - Foodie Feest

  3. Pingback: Pecanbroodjes recept - Foodie Feest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*