Mexicaanse salade met gegrilde mais en beefreepjes

Mexicaanse salade met mais en biefreepjes

Mexicaanse salade met gegrilde mais en beefreepjes

Oh wat houd ik van de Mexicaanse keuken! Avocado’s, koriander, limoen, mais… Stuk voor stuk heerlijke ingrediënten die je een vrolijk en zomers gevoel geven. En ze zijn ook nog eens heerlijk in een salade. 😉

Deze salade vergt vanwege de ovengebakken mais en de gemarineerde biefreepjes enige voorbereiding. Je kunt hem dus niet echt last-minute in elkaar gooien. Maar voor in het weekend of op een rustige dag is deze salade absoluut een aanrader. Zeker voor bij de barbeque!

Mais uit de oven

Door de mais in de oven te grillen met wat boter (eventueel kun je zelfs nog wat kruiden of knoflook toevoegen) ontstaat er een heerlijke zachte, zoete smaak. Het is misschien even wat werk maar het ruikt en smaakt een stuk lekkerder dan voorgekookte mais uit blik of pot.

Mexicaanse salade met gegrilde mais en beefreepjes

Dit heb je nodig:

  • 1 bieflap (rond de 100 gram)
  • 1 maiskolf
  • 2 tomaten
  • Een halve avocado
  • 1 zoete puntpaprika
  • Een handje romaine sla
  • Een klontje boter
  • Voor de dressing:
  • Een halve limoen
  • 1 grote eetlepel yoghurt
  • Een handje koriander (10 tot 15 takjes)
  • 12 a 14 druppels groene tabasco
  • Een halve theelepel paprikapoeder
  • 1 teen knoflook
  • Peper en zout naar smaak
  • Voor de marinade:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 4 druppels groene tabasco
  • Een klein beetje peper

 

Zo maak je de mexicaanse salade

  1. Meng voor de marinade de olijfolie, paprikapoeder, mosterdpoeder, tabasco en peper in een kleine kom door elkaar. Snijd de bieflap in reepjes en wrijf de marinade er over. Bewaar de gemarineerde reepjes in de koelkast.
  2.  Verwarm de oven voor op 225 graden. Wrijf de maiskolf royaal in met het klontje boter, en wikkel hem in aluminiumfolie. Grill de mais in de oven (of op de bbq!) voor 20 tot 25 minuten. Verwijder hierna de folie en laat de maiskolf afkoelen.
  3. Snijd de tomaten, avocado en puntpaprika in reepjes en/of blokjes.
  4. Haal de mais van de maiskolf. Dit doe je door de maiskolf plat op een snijplank te leggen, en met een koksmes gewoon steeds een ‘plakje’ af te snijden. Het is eigenlijk hetzelfde als het snijden van een ananas!
  5. Bereid de dressing door de yoghurt, tabasco, paprikapoeder, geperste teen knoflook en wat peper en zout in een kom door elkaar te roeren. Knijp hierover het sap van de halve limoen uit. Verwijder de takjes van de koriander en snijd het blad fijn. Roer alles nog even goed door en voeg naar smaak nog wat extra peper, zout of tabasco toe.
  6. Bak de biefreepjes kort en op laag vuur, totdat de buitenkant net gebruind is en de binnenkant rosé.
  7. Plaats de biefreepjes samen met de gesneden groentes en de sla in een grote salade schaal, en schep de dressing erover.

Eet smakelijk!

Mexicaanse salade met gegrilde mais en beefreepjes

Voor een extra mooie presentatie kun je alle ingredienten apart en naast elkaar in de schaal leggen. Dressing erover, en zodra het tijd is om op te scheppen uiteraard even goed door elkaar husselen! 🙂

Mexicaanse salade met gegrilde mais en beefreepjes

Meer salade inspiratie? Naast deze mexicaanse salade is de salade met nectarine, geitenkaas, nootjes en honing vinaigrette is ook één van mijn favorieten.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren