Maak je eigen chocoladereep! Leer chocolade tempereren en te verwerken in een reep

Maak je eigen chocoladereep!

Ontwaak de Willy Wonka in jezelf, en maak eens je eigen chocoladereep. Helemaal zoals jij hem het lekkerst vind!

chocoladereep

Je kunt je favoriete ingrediënten aan de chocolade toe voegen om zo jouw ultieme reep te maken. Zelf heb ik gekozen voor een melkchocoladereep met kleine stukjes kokos, amandel en een klein snufje kaneel, en een variant met (weer eens wat anders) earl grey!

Chocoladereep mal
Ik heb voor deze chocoladerepen natuurlijk een speciale mal gebruikt. Mocht je interesse hebben dan kun je de mal die ik heb gebruikt hier kopen. Zie je dat (nog) niet zitten, dan is een tupperware bakje van hetzelfde formaat ook een prima alternatief. Een ander leuk idee is om de chocolade gewoon uit te spreiden over een bakpapiertje, zodat je deze als hij gestold is in stukken kan breken.

chocoladereep maken

De chocolade tempereren

Voor dat je kunt genieten van je eigen glossy, krakende reep chocolade moet er eerst iets gebeuren: de chocolade moet getempereerd worden! Zonder het tempereren wordt je gesmolten chocolade niet goed hard, heeft hij geen krakende bite, en zal de chocolade smelten in je handen. Je zal de chocolade dan dus niet eens goed uit de vorm kunnen krijgen!

Maar wat ís tempereren dan? Het is simpelweg een scheikundig proces waarbij de chocolade de juiste kristallen gaat vormen, waardoor hij alle goede eigenschappen krijgt die je gewend bent van een lekker stukje choco. De chocolade uit de supermarkt waarmee we gaan werken, die is dus ook eerst getempereerd!

Het tempereren is een nauwkeurig proces, maar als je alle instructies eerst aandachtig doorleest en daarna stap voor stap opvolgt moet het lukken! Ik raad je wel aan om een keukenthermometer te gebruiken zodat je zeker weet wanneer de chocolade op temperatuur is.

Verschillende smelttemperatuur voor wit, melk en puur

In deze post werken we met melkchocolade, maar een witte of pure reep maken kan natuurlijk ook! Houd er dan wel rekening mee dat elke variant net een andere temperatuur vraagt.
Witte chocolade: Absoluut niet hoger smelten dan 45 graden, uitkomen op 28 – 29 graden.
Melk chocolade: Smelten tot 46 graden, uitkomen op 30-31 graden
Pure chocolade: Smelten tot 46 – 50 graden, uitkomen op 30-31 graden

chocolade tempereren

Dit heb je nodig:

 • 200 gram melkchocolade van je favoriete merk. + een paar extra blokjes als back-up
 • Toevoegingen zoals gehakte nootjes, kokos of stukjes koek

 

Maak je eigen chocoladereep

Zo maak je je eigen chocoladereep:

 1. Zet een mengkom in de koelkast om deze koud te laten worden. Hier gaan we de chocolade straks in mengen.
 2. Hak de chocolade in kleine stukjes, zo klein mogelijk.
 3. We beginnen het smelten van 70 procent van de totale benodigde hoeveelheid chocolade. We gebruiken 200 gram chocolade, dus we zetten 60 gram van de in stukjes gehakte chocolade even apart.
 4. Smelt 70 procent van de chocolade via de au bain marie methode tot een temperatuur van 46 graden is bereikt.
 5. Haal de chocolade na het bereiken van de juiste temperatuur direct van het vuur en giet de chocolade in de koude kom uit de koelkast. Let op dat er geen druppels water mee komen die ontstaan kunnen zijn tijdens het au bain marie verwarmen.
 6. Voeg nu de rest (de 30%) van de chocolade toe, en roer alles goed door elkaar. Blijf roeren tot een temperatuur tussen de 30 – 31 graden is bereikt. Mijn hack om zo snel mogelijk de temperatuur te bereiken is om voor een open koelkast te roeren voor wat extra kou. Is al je chocolade op terwijl de temperatuur nog niet bereikt is? Breek dan stukjes back-up chocolade af voeg deze toe. Roer de stukjes goed door de chocolade om hun koele temperatuur snel te verspreiden. Als je choco eenmaal op temperatuur is kun je de overgebleven, half gesmolten stukjes er makkelijk uithalen.
 7. Test of de chocolade goed getempereerd is door een beetje op de punt van een mes te doen en op het aanrecht te leggen. Na 1 minuut zou de chocolade al een harde coating moeten vormen. Ga hierna snel te werk, want de chocolade zal snel stollen.
 8. Meng je gekozen toevoegingen door de getempereerde chocolade en giet het in de mal. Strijk de bovenkant glad voor het mooiste resultaat.
 9. En nu is het tijd om te wachten! Hoe lang het duurt voordat de chocolade hard wordt kan verschillen per mal en kamertemperatuur. Als de chocolade zonder moeite uit de mal komt, dan is hij klaar! Bij mij was dit na ongeveer 30 minuten. De meningen zijn erover verdeeld, maar sommige professionals gebruiken de koelkast om het proces te versnellen. Houd je chocolade echter goed in de gaten en laat de mal niet té lang in de koelkast liggen. Maximaal 5 minuten

Bewaar je chocoladereep op een donkere en droge plek. Een temperatuur van rond de 20 graden is het beste. Bewaar de reep uiteindelijk dus niet in de koelkast, want dan kan de chocolade wit uitslaan en wordt hij te hard. Gewoon in de voorraadkast dus! :).

je eigen chocoladereep

Lekkere combinaties
Kun je maar niet kiezen wat je in je chocoladereep wil verwerken? Probeer dan een van deze combinaties:
– Kokos met stukjes gevriesdroogde aardbei
– Pistachenootjes met stukjes karamel
– Instant koffie poeder met pecannoten
– Verse vanillemerg en bitterkoekjes
– Stukjes knapperige granola met gedroogde cranberry’s
– Smarties en chocolate chip koekjes
– Stukjes speculaas en amandelschaafsel met een vleugje kaneel
– Discodip met mini marshmallows
– Stukjes cashewnoot met wat chilivlokken

hoe moet je chocolade tempereren

Heb je de smaak te pakken, probeer dan ook zeker deze chocolade koek- en pindarotsjes. Gemaakt met pinda en schuddebuikjes!

[snippet-shop snippet-shop=””]

[ad-snippet ad-snippet=””]