couscous met aubergine

Lekker aubergine recept + een kijkje in de aubergine kas

Ik kreeg een superleuke uitnodiging om een kijkje te komen nemen in een aubergine kas, gevolgd door een heerlijk diner waar ik de lekkerste aubergine recepten heb mogen proeven. Kijk je mee?

aubergine kas

We kregen een uitgebreide rondleiding, door de kas en door het productie gedeelte. Ik heb veel interessante dingen geleerd! Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddeld gezin in Nederland per jaar slechts ÉÉN aubergine consumeert? 1 aubergine! Nou moet ik zeggen dat ik daar – tot kort – ook onder viel hoor! Haha. En dat is nou ook precies waar deze dag om draaide; meer te weten komen over aubergines en lekkere manieren om ze te bereiden, en zo met zijn allen meer mensen inspireren om meer aubergines te gaan eten! 🙂

aubergine kas

En er was een lieve kitty! 🙂 Het is natuurlijk erg warm in de kas, en daar zouden ze van haha.

Op instagram kreeg ik een aantal opmerkingen over de hoeveelheid plastic in de verpakking, en daar ben ik het mee eens MAAR ik weet inmiddels ook dat dit item heel hoog op de agenda staat van de aubergine telers, en dat ze zeer actief bezig zijn om te kijken naar manieren om minder plastic te hoeven gebruiken. Voor nu speelt vooral de houdbaarheidsdatum een rol. Een aubergine in plastic is namelijk bijna dubbel zo lang houdbaar! Zouden we alle aubergines verkopen zonder plastic, dan is de kans groot dat de aubergines lang niet op tijd opgegeten kunnen worden wat weer zorgt voor veel voedselverspilling. Zonde natuurlijk!

Heb je een aubergine gekocht, houd het plastic er dan ook echt om totdat je hem gaat gebruiken.

aubergine soorten

Wist je dat er een aantal verschillende soorten aubergines zijn? In de supermarkten vindt je eigenlijk alleen de bekende donkerpaarse, en dat is jammer want er zijn zoveel leuke varianten! De aubergine die je hierboven rechts ziet, die is wel te koop bij de speciale groentenboeren of eco supermarkten. Leuk om een keer te proberen! 🙂 Hij heet de ‘grafitti’ aubergine. We hebben ook een prachtige ronde aubergine gezien en geproefd die vooral in Italië verkocht wordt. Deze ziet er niet alleen prachtig uit maar is ook wat minder bitter. Ik heb goede hoop dat deze ook een keer in de Nederlandse supermarkten te vinden gaan zijn.

aubergine bereiden

Na de rondleiding zijn we naar een geweldige kookstudio in Schiedam gereden (oké, ik reed dankzij mijn navigatie compleet verkeerd en kwam een half uur te laat aan), waar we verwend zijn met heerlijke gerechtjes. Zelf zijn we ook nog even aan de slag gegaan; we deden namelijk een wedstrijdje baba ganoush maken! 🙂 Dit is een dip gemaakt van aubergine, knoflook en sesampasta (tahini). Je maakt het officieel door de aubergine zwart te blakeren direct boven de gaspit. Dat zorgt voor een heerlijk smokey smaakje.

aubergine gerechten

Hierna namen we plaats aan tafel waar we hebben genoten van heerlijke gerechten. Alle denkbare bereidingswijzes van aubergine zijn aan bod gekomen, wat zeer inspirerend was! 🙂

aubergine recepten

De laatste 2 gerechten waren mijn favorieten! 🙂 Deze aubergine schnitzel was goddeljik lekker, en het toetje met gekonfijte aubergine was écht aubergenous 😉 . Zó lekker!

aubergine couscous

Hierna was het tijd om zelf aan de slag te gaan, want iedere blogger mocht ook een eigen recept bedenken met aubergine in de hoofdrol.  Ik heb gekozen voor een aubergine uit de oven – met een lekkere marinade ingesmeerd – op een bedje van kruidige couscous. Het recept is super makkelijk! 🙂

Aubergine uit de oven met couscous en geitenkaas

voor 2 personen.

ingrediënten voor het aubergine recept:

  • 1 aubergine
  • 150 gram couscous
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 25 gram amandelen
  • 12 cherrytomaten
  • 8 gram verse peterselie
  • 1 theelepel (vegetarische) kippenbouillonpoeder
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 teen knoflook
  • Peper en zout

aubergine uit de oven

Zo maak je het aubergine recept:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Snijd in de binnenkant met een scherp mes schuine inkepingen. Herhaal de inkepingen de andere kant op, zodat je een ruitjespatroon krijgt.
  3. Meng de sesamolie, olijfolie en gemalen komijn door elkaar. Pers de teen knoflook en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout. Leg de aubergine helften op een vel bakpapier of aluminiumfolie en schep de marinade voorzichtig over de aubergines. Zorg dat de marinade goed in de inkepingen komt.
  4. Rooster de aubergines in de voorverwarmde oven op 180 graden, voor 35 tot 40 minuten. Leg wanneer er nog 15 minuten op de timer staat de cherry tomaatjes erbij.
  5. Maak ondertussen de couscous. Breng 200 ml water met de waterkoker aan de kook. Giet het water in een hittebestendige schaal en roer het kippenbouillonpoeder erdoor. Voeg de couscous toe en dek de schaal af met een bord. Laat het zo 5 minuten staan zodat de couscous het vocht op kan nemen. Roer hierna met de vork de couscous los.
  6. Hak de peterselie fijn en roer door de couscous. Schep de couscous op de borden. Leg de aubergine erop. Verdeel de geroosterde cherrytomaten, (fijngehakte) amandelen en de geitenkaas erover. De geitenkaas kun je met je handen in kleine stukjes breken. Serveer direct.

couscous met aubergine

Ik heb echt genoten van alle aubergines afgelopen maand! 🙂 In de toekomst kun je dan ook zeker meer aubergine op mijn blog terugvinden.

Zoek je meer kook-inspiratie, kijk dan eens naar mijn couscous salade met courgette, appel, nootjes en een frisse yoghurtsaus met munt, de couscous salade met pompoen, biet en feta, of deze koude courgetti salade met pesto! 🙂

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*