Knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen

Knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen

Zó maak je de lekkerste knapperige havermoutkoekjes! Een perfecte balans tussen zoet, hartig, zacht en crunchy.

Voor mij hoort een havermoutkoekje lekker crunchy te zijn! En dat is precies wat dit recept bereikt. Door het ei weg te laten en minder bloem te gebruiken (bloem neemt vocht op) creëer je een koekje met een knapperige bite. De pecannoten zorgen voor een licht gezouten en subtiele hartige smaak, en de zoete rozijnen zorgen voor wat zachts tussen alle knapperigheid. Dit koekje heeft echt alles! 🙂 Bonus; je huis gaat straks ruiken alsof je in een ouderwetse muesli fabriek staat. Goddelijk lekker!

Dit heb je nodig:

  • 150 gram bloem
  • 200 gram koude boter
  • 220 gram suiker
  • 220 gram havermout, grove vlokken
  • 80 gram pecannoten*
  • 100 gram rozijnen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een halve theelepel baking soda (zuiveringszout)
  • Een snufje zout
  • 5 gram cacaopoeder
  • Een halve theelepel vanille extract



*Je kunt zowel gezouten als ongezouten pecannoten gebruiken. Ik gebruikte gezouten, omdat ik de combinatie van zoet en zout in een koekje met nootjes erg lekker vind.

Knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen

Zo maak je de knapperige havermoutkoekjes

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
    Meng de bloem, het bakpoeder, de baking soda, het cacaopoeder en het zout even door elkaar in een aparte kom.
  2. Snijd de koude boter in kleine stukjes om gemakkelijk te mixen. Mix de boter en de suiker met een elektrische mixer in 1 minuut door elkaar. Het is niet erg als je nog wat klontjes hebt, deze ontstaan omdat de boter koud en dus stevig is.
  3. Kneed met je handen het bloem mengsel door het beslag, samen met het vanille extract.
  4. Voeg dan de havermout, de pecannoten en rozijnen to en kneed alles goed door elkaar. Het deeg blijft vrij grof, dit hoort zo!
  5. Verdeel het deeg in 16 aparte balletjes, en druk deze met je handen lichtjes plat tot ze ongeveer anderhalve centimeter dik zijn.
  6. Plaats de koekjes op je met bakpapier beklede bakplaat, en bak ze in 20 tot 22 minuten gaar op 170 graden.

Enjoy! Warm zijn de knapperige havermoutkoekjes trouwens ook heerlijk! 🙂

Knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen

Het is echt belangrijk dat de boter voor dit recept goed koud is. Boter op kamertemperatuur is te zacht waardoor de consistentie van de koekjes verandert en ze straks heel anders uit de oven kunnen komen dan de bedoeling was.

Knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen

Koekjes, koekjes, nog meer koekjes! Ook deze Chocolade en gezouten karamel cookie bars zijn een aanrader.

Heb je de Foodie Feest shop al gezien? Hier vind je vrolijke fairtrade t-shirts en leuke foodie kaartjes.

De Nest Warehouse shop vol vrolijke items
Summary
recipe image
Recipe Name
Knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)