kip gehaktballetjes

Kip gehaktballetjes met teriyaki saus

Kip gehaktballetjes zijn een heerlijk borrelhapje, maar passen ook uitstekend bij je maaltijd, met rijst en groenten erbij. De balletjes hebben een lekkere stevige bite.

Voor dit recept maak je de kip gehaktballetjes helemaal zelf! Ik gebruik hiervoor kipfilets welke ik in de foodprocessor tot gehakt maal. Hierdoor krijg je balletjes met een stevige bite, zoals bijvoorbeeld de textuur van kipnuggets. Hierna aan jou de keus of je medium formaat balletjes wil maken (zo’n 30 stuks), of juist mini bites. De medium balletjes zie je op de foto. Deze zijn perfect wanneer je de balletjes wilt serveren bij je diner. Ga je voor de borrelhap, dan raad ik aan extra kleine balletjes te draaien (50 a 60 stuks) zodat je ze in 1 hap weghapt. ๐Ÿ™‚ Ik raad je sowieso aan om de balletjes niet tรฉ groot te maken want dan worden ze wat moeilijker gaar en is de kip-saus ratio een beetje uit balans haha! Kleine balletjes royaal gecoat in saus zijn the way to go.

Naast de balletjes maak je de saus ook helemaal zelf! Zit je in tijdnood, dan kun je natuurlijk ook voor een kant-en-klaar sausje gaan (I won’t tell) maarrrrrr deze zelfgemaakte versie is natuurlijk extra lekker en bevat geen toegevoegde kleur- of smaakstoffen in tegenstelling tot de supermarkt sausjes. Ik heb standaard sojasaus, mirin, knoflook, bastersuiker en maizena in de kast staan dus voor mij was het zelfs makkelijker om het sausje zelf te maken.

Ik maakte dit recept voor de website kiprecepten.nl, neem daar zeker ook eens een kijkje voor meer inspiratie! ๐Ÿ™‚

Recept: kip gehaktballetjes met teriyaki saus

Maakt

1

portie
Prep time

10

minutes
Cooking time

10

minutes

Stevige balletjes van kip met een heerlijk zoet en zout sausje. Lekker bij de avondmaaltijd met rijst en groenten, maar ook heel erg lekker als borrelhapje!

Ook nodig: peper en zout, olijfolie

Ingrediรซnten:

  • Voor de balletjes:
  • 450 – 500 gram (scharrel)kipfilet

  • 30 gram panko

  • 10 gram fijngesneden lente ui + extra ter garnering

  • 1 ei

  • 1 teen knoflook

  • Voor de saus:
  • 100 ml sojasaus

  • 50 ml water

  • 20 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 2 eetlepels mirin*

  • 2 tenen knoflook, geperst

  • 1 theelepel verse geraspte gember

  • 1 theelepel maizena

Zo maak je het:

  • Plaats de kipfilets in de foodprocessor en maal tot gehakt.
  • Voeg de panko, ei, fijngesneden lente ui en geperste knoflook toe. Voeg ook peper en zout toe. Meng dit met de foodprocessor door elkaar.
  • Kneed balletjes van het kipgehakt. Je kunt 30 medium balletjes maken of 50 a 60 mini bites. Laat de gehaktballetjes een half uur in de koelkast rusten, afgedekt met folie.
  • Maak ondertussen de saus. Meng de sojasaus, het water, de basterdsuiker, mirin, gember en geperste knoflook in een sauspan bij elkaar. Breng aan de kook. Voeg zodra de saus kookt de theelepel maizena erdoor, en laat het nog 4 minuten zachtjes doorkoken. Haal de saus daarna van het vuur en laat afkoelen.
  • Verhit een koekenpan met een flinke scheut olie erin. Bak hierin de kip gehaktballetjes goudbruin.
  • Voeg zodra de balletjes goed gebakken zijn tweederde van de teriyakisaus toe en roer goed. Bak de balletjes nog een aantal minuten tot de saus wat dikker is geworden en de gehaktballetjes bedekt zijn met een mooi laagje saus.
  • Serveer de balletjes als borrelhapje in een mooie schaal of als maaltijd met rijst en groenten. Als borrelhapje zijn de balletjes koud ook erg lekker. Gebruik de resterende teriyakisaus om te dippen.

Bekijk de video

Opmerkingen & tips:

  • *Mirin is een Japanse rijstwijn die veel gebruikt wordt in sausjes en dressings. Het is gewoon te koop in de supermarkt, in het schap waar je de Japanse producten vind.
  • Let met het oog op bacteriรซn erop dat je de foodprocessor direct goed en grondig schoonmaakt.
  • Laat de olie in de pan goed heet worden voordat je de balletjes toevoegd.
  • Je kunt de balletjes in de koelkast bewaren en ze op een later moment koud eten, of weer even opwarmen in de pan.

Bekijk ook eens deze recepten met kip:

Kipspiesjes met barbecuesaus, ui en tomaat

Koude pastasalade met kip, zongedroogde tomaat en olijven

Healthy kipnuggets uit de oven

Heb je dit recept gemaakt? Show me! ๐Ÿ˜€ Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! ๐Ÿ˜€

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*