Hummus met geroosterde worteltjes en tijm

Hummus met geroosterde wortel en tijm

Een heerlijke en gezonde hummus spread met zoete worteltjes en frisse tijm. Heerlijk als lunch of voor bij de borrel, en ook nog eens makkelijk om te maken.

Hummus met geroosterde worteltjes en tijm

Ik ben dol op hummus! Heerlijk smeuïg, vullend én natuurlijk hartstikke gezond. Na het eten van hummus zit ik lang vol en heb ik geen vervelend/moe gevoel. Ideaal! Tegenwoordig zie ik veel verschillende hummus smaken, wat mij inspireerde om hier een eigen variant op te maken. Met heerlijke zoete geroosterde worteltjes en flink wat tijm. En ohhh wat is dat lekker zeg! 🙂

Wat is tahini?
Tahini is een sesampasta, gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. Het geeft de hummus zijn karakteristieke smaak dus laat het zeker niet weg! De sesampasta is (verrassend genoeg) vrij bitter, dus je hebt maar een klein beetje nodig.

Extra smeuïg
Voor een nóg smeuïger en gladder eindresultaat zou je de vliesjes van de kikkererwten kunnen verwijderen. Reken hierbij wel op zo’n 10 minuten priegelwerk. Het beste kun je de erwten lichtjes tussen een theedoek wrijven; de vliesjes laten dan vrij makkelijk los en je kunt de erwten er dan één voor één uithalen. Ik heb trouwens voor gemak gekozen en de vliesjes laten zitten! 🙂

Dit recept maakt een grote bak hummus om te delen, of om zelf heel de week mee te kunnen lunchen.

Dit heb je nodig voor de hummus met wortel en tijm:

  • 1 blikje kikkererwten
  • 75 – 85 ml water
  • 250 gram bospeen (wegen zonder het groen eraan)
  • 30 ml vers citroensap
  • 25 gram tahini
  • 1 eetlepel olijfolie + extra als drizzle
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Een halve theelepel zout
  • 1 theelepel tomatenpasta/concentraat

De hummus is in de koelkast in een afgesloten doosje nog 4 tot 5 dagen houdbaar.

Hummus met geroosterde worteltjes en tijm

Zo maak je de hummus met geroosterde wortel

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de wortel in kleine stukjes, leg ze op een bakplaat en drizzle lichtjes wat olijfolie erover. Rooster de worteltjes in 30-35 minuten gaar, tot de randen gekarameliseerd zijn en donker kleuren. Laat de worteltjes daarna afkoelen.
  3. Haal de kikkererwten uit het blikje en laat ze goed uitlekken. Eventueel kun je nu de vliesjes verwijderen (zie omschrijving hierboven).
  4. Plaats ze daarna samen met alle andere ingrediënten in de keukenmachine en mix op de hoogste stand in ongeveer 2 minuten tot een smeuïge hummus.
  5. Is je hummus wat aan de dikke kant, voeg dan gewoon kleine scheutjes water toe tot hij romiger en minder stevig is.
  6. Serveer met pitabroodjes en in reepjes gesneden groenten.

Hummus met geroosterde worteltjes en tijm

Easy peasy toch!? En goed nieuws, ik heb nog veel meer van dit soort lekkere smeerseltjes die je gewoon in de keukenmachine klaar kunt maken. Zoals deze heerlijke geroosterde paprika spread met feta en chili, deze olijventapenade met parmezaanse kaas, of een snelle, simpele maar super smaakvolle feta spread met maar 2 ingredienten! 😀

Hummus met geroosterde worteltjes en tijm

 

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

Tags

8 Comments

  1. Ik vind het zo handig dat je dit gewoon met kikkererwten kunt maken zeg! Dat wist ik niet.

  2. Ik houd zo enorm van hummus, dus heel erg bedankt voor dit recept! Lekker met pita brood erbij!

  3. Dat ziet er echt super goed uit zeg ! Binnenkort maar eens proberen.

  4. Hummus is bijna altijd goed, lekker dippen bij de borrel, heerlijk!

  5. yummy dit MOET ik gewoon proberen!
    het ziet er echt ontzettend lekker uit

  6. Oh dit lijkt me erg lekker als tussendoortje, snack of lunch!

  7. Juliette - Strongbody.nl

    Oh yummmie! Ik ben gek op hummus, alleen kan ik het niet echt smeuïg maken haha. Ik ga de stapjes maar goed volgen!

  8. mieke | mieksmind

    Oh ja ik houd van hummus dus deze lijkt me erg lekker, mm smullen met een pita ofzo erbij

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*