Het ultieme boterkoek recept

het-ultieme-boterkoek-recept

Deze boterkoek is fantastisch lekker én makkelijk. Het randje is heerlijk krokant en de binnenkant lekker zacht en romig. De toevoeging van verse vanille maakt hem extra smaakvol… Voor je het weet is hij op! 😉

Boterkoek is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je wat lekkers wil gaan bakken, maar dit recept van de oerhollandse klassieker moet je een keer geprobeerd hebben! You won’t be disappointed 🙂

Zet de volgende ingredienten maar op je boodschappenlijstje:

  • 250 gram suiker
  • 285 gram bloem
  • 210 gram koude roomboter
  • 1 vanillepeul
  • Snufje zout

boterkoek1

Zo maak je de boterkoek

Let op: voor deze boterkoek hoef je de over niet te voorverwarmen, we plaatsen de boterkoek straks in een koude oven.

Snijd de vanillepeul door midden en schraap met de platte kant van een mes voorzichtig het zwarte goedje eruit: dit is de vanille! (ook wel vanille merg genoemd).

Kneed de suiker, boter en de vanille met je handen totdat alles goed gecombineerd is.

Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot er een deegbal ontstaat. Plaats het deeg in een boterkoekvorm of, als je deze niet hebt, een lage ovenbestendige schaal. Druk de deegbal in de vorm aan totdat de gehele vorm bedekt is en het deeg overal even dik is. Met een vork kun je nu ruitjes trekken.

Zet de boterkoek in een koude, niet-voorverwarmde oven. Bak hem 25 minuten op 200 graden. Laat hem helemaal afkoelen voordat je hem aansnijd. Heb je tijd? Maak hem dan een dag van tevoren. Als hij tijd heeft gehad om te rusten is hij het lekkerst.

Tip: Voor een extra goudgeel en krokant korstje kun je de boterkoek bestrijken met een beetje eigeel.

Gebruik je geen speciale boterkoekvorm maar een ovenschaal? Bedek dan de bodem met bakpapier om de koek straks zonder problemen uit de vorm te halen.

 

boterkoek2

[snippet-shop snippet-shop=””]

[ad-snippet ad-snippet=””]

Bewaren