Help! Wat betekenen deze bakproducten?

help-wat-betekenen-deze-bakproducten

Kom je ook regelmatig ingedienten in een recept tegen waarvan je stiekem niet precies weet wat het is of waar het precies voor dient? Of weet je uberhaupt niet wát je nou moet kopen? Ik heb een aantal ingredienten voor je op een rijtje gezet met een duidelijke uitleg erbij.

Wat is baking soda (zuiveringszout)?

Baking soda is een ingredient wat is overgewaait uit Amerika en de UK. Daar wordt het vaak gebruikt in recepten; bijvoorbeeld voor een heerlijke red velvet cake. In nederland word baking soda ook wel zuiveringszout genoemd.

Baking soda lijkt een beetje op bakpoeder, maar is niet hetzelfde. Het chemische process van deze stoffen is namelijk anders. Baking soda wordt vaak gebruikt in recepten waar ook zure ingredienten zoals karnemelk of yoghurt worden gebruikt. De combinatie van deze ingredienten gaat een chemisch process aan wat je gebak lekker luchtig zal maken. Daarnaast is baking soda een stuk krachtiger dan bakpoeder.

Naast het gebruik in koek en gebak kun je baking soda voor ontelbaar veel andere dingen gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld mee schoonmaken en zijn er zelfs mensen die hun tanden er mee poetsen! (ja, echt waar. Ik heb het zelf geprobeerd maar het is ontzettend vies!)

Je kunt baking soda kopen in dure bakwinkels, waar ze een paar euro vragen voor een busje. Loop in plaats daarvan even een toko binnen: hier hebben ze vaak het merk Arm & Hammer, welke net zo goed is en slechts een euro kost.

Wat is bakpoeder (baking powder)?

Bakpoeder is een middel speciaal samengesteld voor het laten rijzen van je gebak. Het is een mengsel van verschillende ingredienten, waaronder de eerder genoemde baking soda. Je vind het bakpoeder gewoon in het schap met bakproducten in de supermarkt.

Wat is patent bloem / wat is zelfrijzend bakmeel?

In een recept voor taart, cake of koekjes heb je hoogstwaarschijnlijk bloem of bakmeel nodig. Er bestaan hiervan verschillende types, en gebruik je de verkeerde? Dan ziet je gebak er waarschijnlijk niet uit zoals op het plaatje ;).

Als eerste de bloem: bloem is (zoals je vast al wist) een fijngemalen meel gemaakt van granen, het onmisbare ingredient bij het bakken van zoete traktaties, maar ook bij hartige recepten zoals bijvoorbeeld een pizzabodem.

Zelfrijzend bakmeel is bijna hetzelfde. Het enige verschil is dat hier bakpoeder door het meel zit, zodat je dit niet apart hoeft toe te voegen. Zelfrijzend bakmeel is dus bloem met bakpoeder.

Niet alle recepten vragen om dit bakpoeder. Een boterkoek hoeft bijvoorbeeld niet te rijzen. Zou je hier zelfrijzend bakmeel toevoegen in plaats van gewone bloem, dan zal je boterkoek meer op een cake gaan lijken. Vandaar dat er zowel bakmeel (patent bloem) als zelfrijzend bakmeel te koop is.

Wat zijn witte, lichtbruine en donkerbruine basterdsuiker en wat is het verschil?

Leuk weetje: basterdsuiker is een typisch nederlands product. Het wordt gemaakt van kristalsuiker waaraan een suikerstroop wordt toegevoegd. Het voordeel van deze toevoeging? Gebak met basterdsuiker droogt minder snel uit.

Voor de bruine varianten wordt nog een speciaal ingredient toegevoegd, namelijk een karamel oplossing. De bruine basterdsuiker dient puur en alleen voor het kleuren van jouw gebak: Zonder de bruine suiker zouden speculaasjes er namelijk erg bleek uitzien.

Wat is het verschil tussen vanille extract en essence/aroma?

Er zijn 2 vanille ‘smaak toevoegers’ op de markt: vanille extract en vanille essence (aroma). Tussen deze 2 producten bestaat een groot verschil in kwaliteit.

Vanille extract wordt gemaakt door vanille stokjes en sterke alcohol in een potje te laten ‘trekken’. Alle smaak uit de vanille stokjes zal langzaam in de alcohol vermengen, waarna je een super geconcentreerd extract overhoud wat vol pure vanille smaak zit! Als je op de achterkant van een potje vanille extract kijk zul je ook zien dat het uit slechts deze twee ingredienten bestaat. Je vind de vanille extract niet in de supermarkt, maar in gespecialiseerde kook- en bakwinkels. Ook de Dille en Kamille heeft een fijn extract te koop.

Vanille essence (ook wel vanille aroma genoemd) daarintegen, wordt gemaakt met een synthetische stof die ruikt als vanille, maar het absoluut niet is. De smaak hiervan is dan ook een stuk minder lekker in vergelijking tot het echte extract. Omdat het proces van het maken van dit nep aroma sneller en goedkoper is, is een potje hiervan ook veel voordeliger. Voor een potje vanille extract betaal je rond de 5 euro, terwijl je de essence in de supermarkt al kan vinden voor minder dan 1 euro.

Vind je een potje extract te duur maar wil je wel de echte vanille smaak? dan kun je ook een een vanille stokje te gebruiken. Voor deze heerlijke boterkoek bijvoorbeeld.

Op het plaatje zie je een potje topkwaliteit amandel extract; voor dit extract geld hetzelfde verhaal.

vanille