Havermoutkoekjes met cranberry en witte chocolade

Knapperig, smaakvol en vol met cranberry en chocolade; deze havermoutkoekjes zijn té lekker om te negeren. 🙂 Het deegje maak je gewoon met behulp van de keukenmachine, makkelijk kan het bijna niet.

Vroeger kon je mij niet blij maken met een havermoutkoekje. Dat klonk vééls te gezond voor een zoete traktatie, en deed me iets te veel denken aan een saai ontbijt. Nou, van die mening ben ik helemaal teruggekomen gelukkig! 🙂 Havermoutkoekjes zijn nu zelfs één van mijn favorieten. De havermout geeft een extra smaakdimensie mee, en maakt de koekjes lekker knapperig. Ik voeg er dan nog een vleugje cacao aan toe voor een nog rijkere smaak, en roer er lekker veel extra’s doorheen. In dit geval is dat de combinatie cranberry en witte chocolade. Oef, echt onweerstaanbaar!

Een makkelijk recept!

Het recept voor deze koekjes is heel anders als bij een normaal koekje. Je hoeft niet met een deegroller aan de gang, en je hoeft ook zelfs niet te wachten tot je roomboter op kamertemperatuur is gekomen. Nee hoor; je kunt alles in je keukenmachine gooien, even mixen, en klaar. Het deegje verdeel je in 10 balletjes die je daarna platdrukt tot schijfjes, en na 12 minuten in de oven ruikt je huis heerlijk en heb je een stapel verse havermoutkoekjes om van te genieten. Easy peasy!

ingrediënten voor de havermoutkoekjes:

  • 100 gram ongezouten koude roomboter
  • 100 gram gedroogde cranberry’s
  • 80 gram suiker
  • 80 gram havermout, grove vlokken
  • 80 gram witte chocolade
  • 75 gram bloem
  • 5 gram cacaopoeder
  • 1,5 theelepel vanille extract
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • Een afgestreken theelepel zout

havermoutkoekjes recept

Zo maak je de havermoutkoekjes:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  2. Snijd de roomboter in blokjes en plaats ze in je keukenmachine, samen met de suiker en het vanille extract. Mix in 10 a 15 seconden tot een romig geheel.
  3. Voeg dan de bloem, havermout, het cacaopoeder, bakpoeder en het zout toe. Mix met behulp van de pulse knop tot alles een beetje samen komt. Je hoeft niet lang te mixen en het deeg hoeft geen bal te worden. Het deeg mag er nog grof uitzien en uit elkaar vallen.
  4. Verplaats je deeg naar een beslagkom en roer met een spatel de cranberry’s en stukjes witte chocolade erdoor.
  5. Verdeel/kneed het deeg in 10 balletjes en druk ze plat tot dikke schijven. Houd als richtlijn een koekjes-hoogte van 1 centimeter aan.
  6. Bak de koekjes af in de voorverwarmde oven, voor 12 minuten op 170 graden. Leg na 6 minuten voorzichtig een stuk aluminiumfolie losjes over de koekjes, als een soort tentje. Dit voorkomt dat de witte chocolade aanbrand en voorkomt dat de koekjes te hard worden.
  7. Zet na de baktijd de oven uit, maar laat ze nog 10 minuten in de oven staan om na te garen. Het aluminiumfolie mag je wel al verwijderen.
  8. Hierna kun je de koekjes direct eten, of bewaren in een afgesloten trommel.

havermoutkoekjes maken

Zooo lekker! Ben je ook zo’n havermoutfan dan heb ik goed nieuws, want ik heb nog zo’n lekker recept voor je: havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen! Liever iets anders? Probeer dan zeker eens deze earl grey thee koekjes of mijn recept voor chocoladekoekjes met stukjes gezouten karamel.

Wil je koekjes maken met uitstekers? Dan heb je dit basisrecept voor koekjes nodig.

havermoutkoekjes cranberry 

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge