Deze heerlijke haverkoeken zijn volledig gemaakt van havermout en hebben een heerlijke kruidige smaak dankzij de kardemom en gemalen gember. Voor iedereen die een beetje durft te experimenteren in de keuken met het kruidenkastje! 😛
Ik heb inmiddels al een aantal recepten op mijn blog met havermout, en 3 daarvan zijn recepten voor koekjes! 🙂 Vroeger moest ik niks hebben van havermoutkoekjes maar tegenwoordig is het echt één van mijn favoriete soorten en lijkt een normaal koekje in vergelijking een beetje…. saai?
Voor dit recept heb ik in plaats van losse toevoegingen zoals stukjes chocolade of gedroogd fruit eens geëxperimenteerd met kruiden. Zo kwam ik erachter dat kardemom echt heerlijk is in zoete baksels, en dat dit ook heel fijn combineert met gemalen gember. Om de kruidige boel een beetje te balanceren heb ik ook wat citroen erin verwerkt, en het resultaat was geweldig. 🙂 Het koekje is nog vrij subtiel (om hem voor iedereen lekker te houden) maar hou je van extra kruidig, voeg dan gerust wat meer toe.
Het mooie van mijn haverkoek recepten is dat je je mixer lekker achterwege kan laten; het is namelijk een stuk makkelijker om ze in een foodprocessor te maken. In 2 stappen is je deeg klaar, daarna hoef je alleen nog maar 8 schijven te maken.
Enjoy! Meer haverkoeken inspiratie vind je trouwens hier:
Havermoutkoekjes met cranberry en witte chocolade
Knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen
Haverkoeken met kardemom, gember en citroen
8
servings10
minutes12
minutesKruidige haverkoeken, net een beetje anders dankzij de kardemom en gember. Je hebt alleen een foodprocessor nodig voor het maken van het deeg.
Ingrediënten:
150 gram havermout
150 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel vanille extract
Het rasp van een halve citroen
Een halve theelepel gemalen kardemom
Een kwart theelepel gemberpoeder
Een snufje zout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
- Plaats alle ingrediënten behalve de boter in je foodprocessor en maal alles door elkaar. Wil je een extra kruidig koekje, voeg dan een snufje extra specerijen toe.
- Voeg de boter toe en mix kort, tot een kruimelige massa vormt.
- Maak van het deeg 8 schijven, ongeveer het formaat van een hamburger. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en houd ruime afstand tussen de koeken (ze lopen uit tijdens het bakken).
- Bak de koeken 10 tot 12 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze eerst goed afkoelen voordat je ze verplaatst.