glutenvrije brownies recept

Glutenvrije brownies (ook lactosevrij!)

Vanaf nu kan iedereen genieten van heerlijke smeuïge glutenvrije brownies! Ik heb geëxperimenteerd met een brownie op basis van amandelmeel en met lactosevrije chocolade, en het resultaat is verrukkelijk. 🙂

Dit recept is gebaseerd op mijn originele brownie recept. Met een aantal kleine aanpassingen maakte ik hem glutenvrij én lactosevrij. De bloem is vervangen door fijn amandelmeel en de chocolade is lactosevrij. Zo’n speciale reep lactosevrije chocolade kun je vinden in biologische- en gezondheidswinkels. Maar dat wist je vast al! 🙂

Ik bak of kook niet zo vaak glutenvrij en/of lactosevrij, dus dit was een leuke uitdaging. Ik heb gepuzzeld met de verhoudingen, en ik vond het vooral even spannend hoe de lactosevrije chocolade zich zou gedragen zodra ik het zou smelten, samen met de margarine. Gelukkig ging dat helemaal goed, en smaakte het ook niet anders dan in mijn originele recept. 😀

Verder is het recept ook echt ontzettend eenvoudig, je hebt nieteens een mixer nodig! Je kunt de ingrediënten gewoon met een garde door elkaar ‘kloppen’. Het is vooral belangrijk dat je de eieren niet te lang mixt; dan komt er lucht in, terwijl de brownie smeuïg en compact moet zijn.

Hopelijk vind jij deze glutenvrije brownies net zo lekker als ik ‘m vind en kan je met al je vrienden of de gehele familie nu gezamelijk genieten van iets lekkers!

Recept voor glutenvrije brownies (ook lactosevrij)

Course: DessertCuisine: AmericanDifficulty: Medium
Servings

8

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

22

minutes

Heerlijke smeuïge brownies met een rijke chocoladesmaak, maar dan zonder gluten en zonder lactose! 🙂 Zo kan iedereen meegenieten.

LET OP: Ik maakte dit recept in een cakeblik, zodat ik daarna makkelijk reepjes kan snijden. Je kunt deze brownies ook maken in een vierkant bakblik, maar ze worden dan minder hoog en daarom ook iets minder smeuïg.

Ingrediënten:

  • 50 gram amandelmeel, liefst fijn gemalen en niet te grof

  • 15 gram cacao

  • 100 gram margarine

  • 80 gram (lactosevrije) pure chocolade

  • 125 gram witte basterdsuiker

  • 2 eieren

  • 2 theelepels vanille extract

  • Een mespuntje zout

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Plaats de margarine, chocolade en het mespuntje zout in een steelpan op een kleine gaspit op laag vuur. Roer zachtjes tot alles gesmolten is tot een gladde massa, en laat het daarna kort even afkoelen.
  • Mix in een aparte kom de eieren en suiker kort met een garde door elkaar. Voeg het amandelmeel en de cacao toe en mix alles kort met de garde door elkaar. Spatel het chocolademengsel er kort door en voeg het vanille extract toe.
  • Zet je bakvorm (bij voorkeur een cakeblik) klaar met daarin een laagje bakpapier. Met het bakpapier kun je de brownies straks makkelijk uit de vorm tillen. Giet het browniebeslag in de vorm en bak de brownies in ongeveer 22 minuten op 180 graden gaar.
  • Haal de brownies uit de oven en laat ze volledig afkoelen in de bakvorm voordat je ze aansnijd.

Operkingen & tips:

  • Als de brownies niet lactosevrij hoeven te zijn kun je ook gebruik maken van gewone melkchocolade, en de margarine vervangen door ongezouten roomboter.
  • Voel je vrij om wat lekkers door het beslag te roeren, zoals gehakte noten.

Vond je het lekker, kijk dan ook eens naar mijn gezonde havermoutrepen met kokos en abrikoos recept! Deze is vegan en glutenvrij.

Zou je in de toekomst meer glutenvrije/lactosevrije (of vegan) recepten willen zien? En wat zou je dan het liefste willen maken? Laat het me even weten (bijvoorbeeld via instagram). Ik ben heel benieuwd!

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀


Afbeelding om te pinnen:

glutenvrije brownies

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*