gevulde tomaat

Gevulde tomaten met ricotta en pesto

Tomaat, kaas en pesto is natuurlijk altijd goed! 🙂 Vandaag maakte ik gevulde tomaten die ik in de oven rooster met daarin een vulling van ricotta, gecombineerd met beetjes pesto. Heerlijk!

gevulde tomaten

Frisse, romige ricotta, zoutige pesto en een heerlijke zachte zoete tomaat. Voor mij zijn dat echt de ingrediënten tot succes! 🙂 Dit hapje mag je me elke dag wel voorschotelen, dan blijf ik een zeer gelukkig mens. Daarnaast is het eten van veel tomaat ook nog eens super goed voor je! win-win toch?

gevulde tomaat

Afhankelijk van het formaat van je tomaat kan je er tussen de 12 en 18 maken. Lekker als borrelhapje of als bijgerecht voor 2 – 3 personen.

ingrediënten voor de gevulde tomaten met ricotta en pesto:

  • 12 tot 18 tomaten van medium formaat (roma of tros tomaat)
  • 250 gram ricotta
  • Een paar eetlepeltjes pesto*
  • 1 teen knoflook
  • Een handje Parmezaanse kaas

Ook nodig: peper en zout. Optioneel kun je de tomaatjes serveren met wat verse basilicum.

*Pesto kun je heel eenvoudig zelf maken met bijvoorbeeld dit recept. Ga je voor gemak en wil je een pesto kant en klaar kopen, haal ‘m dan van de versafdeling en niet uit een potje. Dat verschil proef je direct!

Zo maak je de gevulde tomaten met ricotta en pesto:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden, en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  2. Snijd voorzichtig de bovenkant van de tomaat eraf. Snijd voorzichtig het vruchtvlees uit de binnenkant. Probeer om niet door de tomaat heen te prikken, want dan kan de vulling gaan lekken. Kijk of je de tomaat rechtop kan zetten. Zo niet, dan kun je heel voorzichtig een klein schijfje van de onderkant afsnijden zodat hij een platte onderkant heeft. Zet alle tomaatjes op de bakplaat.
  3. Pers de knoflook en roer het door de ricotta, samen met een flinke snuf peper en zout.
  4. Schep eerst een klein beetje pesto in de tomaatjes, gevolgd door een lepel ricotta, en eindig weer met een klein beetje pesto. Herhaal tot alle tomaten zijn gevuld.
  5. Bestrooi de tomaten met de Parmezaanse kaas en rooster ze in de voorverwarmde oven op 180 graden, voor ongeveer 18 minuten.

Direct uit de oven zijn de gevulde tomaten het lekkerst, maar als je over hebt kun je ze op een later moment gerust weer even opwarmen in de oven. Een paar minuten op 180 graden moet voldoende zijn. Bewaar de restjes in de tussentijd in de koelkast, in een afgesloten doosje of bakje.

gevulde tomaten pesto ricotta

Meer lekkere tomaten recepten vindt je hier:

Burrata salade met gemarineerde cherrytomaten en basilicum

Pasta met de lekkerste zelfgemaakte tomatensaus

Pasta met rode pesto van semi-zongedroogde tomaat

Koude pasta met kip, zongedroogde tomaat en olijven

[snippet-shop snippet-shop=””]

[ad-snippet ad-snippet=””]